MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΈΑΤΡΟ

“Καταστροφικές οι συνέπειες στο θέατρο” προειδοποιούν τα σημαντικότερα θέατρα της Αγγλίας

Σε δυσχερή κατάσταση βρίσκονται τα θέατρα της Μεγάλης Βρετανίας, που φοβούνται ακόμη και για το οριστικό κλείσιμό τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The Stage.

Monopoli Team

Βρετανικά θέατρα προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος τους, διακρίνοντας ήδη τον κίνδυνο μαζικών λουκέτων σε χώρους πολιτισμού, καθώς και τεράστιες οικονομικές απώλειες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Stage.

Μερικά από τα σημαντικότερα βρετανικά θέατρα και θίασοι ένωσαν τις φωνές τους για να μεταφέρουν στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον τα αιτήματα τους. Το θέατρο Shakespeare’s Globe, το Festival Fringe Society του Εδιμβούργου και η εταιρία του διάσημου Andrew Lloyd Weber, Really Useful Group, ήταν μερικοί μόνο από τους συμμετέχοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα αριστουργήματα του Σαίξπηρ online, από το Globe Theatre12.09.2018

Προειδοποιούν για αυξανόμενη ανεργία στον χώρο, λουκέτα σε θέατρα, μείωση του κοινού ακόμα και όταν τα θέατρα ανοίξουν, την αδυναμία να λειτουργήσουν σε κοινωνική αποστασιοποίηση, και τα χρόνια που θα πάρει στον κλάδο τους να ανακάμψει. Τονίζουν επίσης τον δραματικό αριθμό των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα άνευ αποδοχών, που φτάνει το 90%.

Οι ανησυχίες των θεάτρων της χώρας έρχεται μετά από τη βαριά κριτική που δέχτηκε η αγγλική κυβέρνηση, για την αδυναμία της να “κλείσει” τα θέατρα έγκαιρα στις 16 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον περιορίστηκε σε απλές “συμβουλές” για το κλείσιμο των επιχειρήσεων στον χώρο του πολιτισμού, κάτι που φυσικά προκάλεσε αβεβαιότητα και ανησυχία μεταξύ άλλων.

West End, Λονδίνο, η περιοχή με τα πιο διάσημα βρετανικά θέατρα

Τι προειδοποιούν οι σημαντικότερες επιχειρήσεις πολιτισμού της Αγγλίας;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του The Stage, οι απαντήσεις των θεάτρων στη Ψηφιακή, Πολιτισμική, Επικοινωνιακή, Αθλητική Επιτροπή για τον αντίκτυπο του Covid-19 στον κλάδο, αποκαλύπτουν ότι η Κοινότητα Βρετανικών Θεάτρων εκτιμά ζημία που θα φτάσει τις 630 εκατομμύρια λίρες, αν τα θέατρα κλείσουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Τα ιστορικά θέατρα, Shakespeare’s Globe και Theatre Royal Plymouth, καθώς και η HQ Theaters με 13 χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποιούν ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν, αν δεν λάβουν υποστήριξη από την κυβέρνηση. Παράλληλα, η εταιρία του Andrew Lloyd Weber κάνει λόγο για απώλειες ύψους 6 εκατομμυρίων λιρών κάθε εβδομάδα!

Μάλιστα, σε μία κοινή ανακοίνωση από τις επιχειρήσεις-κολοσσούς του κλάδου, SOLT, UK Theatre, Ομοσπονδία Θεάτρων Σκωτίας, Creu Cymru και Οργανισμός Χορού και Θεάτρου της Βόρειας Ιρλανδίας, ο αντίκτυπος του κλεισίματος των θεάτρων ήταν άμεσος και καταστροφικός, προσθέτοντας ότι “οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι απειλές για την οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική ευφορία των κοινοτήτων” σε όλη τη χώρα.

Phantom Of The Opera του Andrew Lloyd Weber

Ανησυχίες και μετά την επαναλειτουργία των θεάτρων

Οι οργανώσεις προειδοποιούν επίσης ότι δεν γνωρίζουν πώς θα αντιδράσει το κοινό, ακόμα κι όταν ανοίξουν τα θέατρα. Από τη μία, υπάρχουν ενδείξεις πως οι Βρετανοί νιώθουν άγχος για τις δημόσιες συναθροίσεις, ειδικά αυτές σε εσωτερικό χώρο.

Από την άλλη, το κοινό μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να πρέπει να συνεχίσει την καραντίνα, ακόμα και μετά την άρση της. Αυτό σημαίνει ότι τα θέατρα θα χάσουν ένα σημαντικό μέρος του κοινού τους, εφόσον οι ηλικίες των ευπαθών ομάδων αποτελούν μεγάλο ποσοστό των θεατρόφιλων στην Μεγάλη Βρετανία.

Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό τα θέατρα να λειτουργούν με πολύ χαμηλότερη χωρητικότητα απ’ ότι συνήθως, ενώ λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης οι θέσεις θα περιοριστούν στο 15-30%.

Τέλος, δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον χειρίστηκε το κλείσιμο των θεάτρων τον Μάρτιο. “Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε επιβάλλει το κλείσιμο των θεάτρων, πολύ πιο νωρίς, και φυσικά δεν έπρεπε απλά να το προτείνουν” δήλωσαν.

Μάλιστα, η εταιρία του Andrew Lloyd Weber προτείνει στην κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Νότιας Κορέας για την επαναλειτουργία των θεάτρων.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b