MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΊΕΣ

Η επιστροφή του Drive In: Σινεμά και συναυλίες στην εποχή του social distancing

Φωτογραφίες από drive-in συναυλίες και σινεμά κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, καθώς το drive-in γίνεται ένας εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης στις ημέρες της πανδημίας.

Monopoli Team

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πολλά χρόνια να ακούσουμε για drive-in σινεμά, μιας και στις ΗΠΑ είχαν χάσει τη δημοφιλία τους ήδη από τη δεκαετία του ’70, ενώ στην Ελλάδα είχαν αποκτήσει μάλλον ένα πιο ..καλτ στάτους, προβάλλοντας συνήθως B-Movies ή “ακατάλληλες” ταινίες.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, βλέπουμε όλο και περισσότερες εικόνες από drive-in σε όλο τον κόσμο να αναβιώνουν τις ένδοξες μέρες τους, μαζεύοντας δεκάδες ή και εκατοντάδες αμάξια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ#CinemaDaCasa: Τοίχοι στην Ιταλία μετατρέπονται σε σινεμά12.09.2018

Φαίνεται ότι την εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα ντράιβ-ιν είναι η τέλεια εναλλακτική για όσους ψάχνουν για διασκέδαση εκτός σπιτιού, χωρίς όμως να θέσουν σε κίδυνο την υγεία τους. Από την ασφάλεια του αμαξιού τους, οι θεατές διασκεδάζουν, καταναλώνουν φαγητό και ποτό, και όλα αυτά σε εξωτερικό χώρο, απόλυτα προστατευμένοι!

Drive in σινεμά στην Κορέα!

Drive in σινεμά στην Κορέα!

Σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα σε ΗΠΑ, Κορέα, Γερμανία και Δανία, βλέπουμε να επανέρχεται η μόδα των drive-in.  Μάλιστα, εκτός από κινηματογραφικές προβολές, ακούμε και για συναυλίες, ακόμη και ολόκληρες περιοδείες που θα πραγματοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο!

Τι είναι όμως το ντράιβ-ιν;
Drive In σινεμά την δεκαετία του '50

Drive In σινεμά την δεκαετία του ’50

Η πρώτη κινηματογραφική προβολή σε drive-in στην ιστορία έγινε ένα καλοκαίρι στο μακρινό 1933, στο Νιού Τζέρσει. Όλα ξεκίνησαν όταν ο “εμπνευστής” του, Richard Hollingshead, παρατήρησε ότι η μητέρα του δεν ένιωθε στους κλειστούς κινηματογράφους και στις άβολες καρέκλες τους. Έτσι, αναρωτήθηκε πώς θα ήταν αν έστηνε έναν κινηματογράφο στον δρόμο μπροστά από το σπίτι του, με προβολείς, μία οθόνη σινεμά, και ραδιόφωνο πίσω από την οθόνη για ήχο.

Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από εντυπωσιακά και μέσα σε ένα μήνα είχε στήσει τον πρώτο drive-in κινηματογράφο, το Park-In Theaters. Η ιδέα αμέσως έγινε δημοφιλής και εκατοντάδες drive-in σινεμά άρχισαν να εμφανίζονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Νεαρό ζευγάρι σε drive in στις ΗΠΑ

Με τα χρόνια τα ντράιβ-ιν έγιναν σύμβολο για την αμερικανική ποπ κουλτούρα, με εκατομμύρια φανατικούς επισκέπτες, ειδικά νεαρά ζευγάρια. Τη δεκαετία του ’70, όμως, η μόδα των πιο μικρών αυτοκινήτων έκανε άβολη την προβολή μέσα από το αμάξι για μεγάλες χρονικές περιόδους. Έτσι, τα σινεμά αυτά έχασαν το κοινό τους και σιγά σιγά έκλειναν το ένα μετά το άλλο.

Το μεγάλο come back των ντράιβ ιν την εποχή του κορονοϊού

Φαίνεται, όμως, ότι την εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης με τους κινηματογράφους να παραμένουν προς το παρόν κλειστοί, τα ντράιβ ιν βρίσκουν την παλιά τους δόξα. Ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο, πραγματοποιούνται κινηματογραφικές προβολές, τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να παρακολουθήσουν από τα αυτοκίνητα τους.

Εκατοντάδες αμάξια σε drive in σινεμά στη Γερμανία, Μάρτιος 2020

Εκατοντάδες αμάξια σε drive in σινεμά στη Γερμανία, Μάρτιος 2020

Στη Γερμανία, εκατοντάδες είναι τα αυτοκίνητα που γεμίζουν τα ντράιβ-ιν που στήνονται σε πολλές πόλεις της χώρας, οχι μόνο για ταινίες, αλλά και για.. rave party!

Μάλιστα, το διάσημο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca θα συνεργαστεί με δύο “γίγαντες” του κινηματογράφου, την AT&T και την IMAX, ώστε να ξεκινήσει το “Tribeca Drive-In Series” στο τέλος του Ιουνίου. Ουσιαστικά θα προσφέρει μια σειρά από επιλεγμένες νέες, κλασικές, αλλά και ανεξάρτητες ταινίες, καθώς και μουσικά και αθλητικά event, σε drive-in!

Στην Δανία, ένας μουσικός αποφάσισε να πάει την εμπειρία του ντράιβ ιν ένα βήμα παραπέρα και να διοργανώσει μια συναυλία. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, 500 εισιτήρια είχαν ήδη γίνει sold out! Ο Mads Langer έπαιξε όσο οι θαυμαστές του τον άκουγαν από το αυτοκίνητο τους, μεταδίδοντας παράλληλα τη συναυλία μέσω ενός ραδιοφωνικού σταθμού. Η ιδέα του Δανού ήταν τόσο πετυχημένη που αποφάσισε να ξεκινήσει μια ευρωπαϊκή περιοδεία με τον ίδιο τρόπο.

Η προσέλευση στη συναυλία του Δανού ήταν εντυπωσιακή!

Η προσέλευση στη συναυλία του Δανού ήταν εντυπωσιακή!

Drive in περιοδεία διοργάνωσε και ο μουσικός Marc Ribellet στις ΗΠΑ. Το tour θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και θα ταξιδέψει σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής, από το Τέξας μέχρι και την Οκλαχόμα. Αντί για τα “παραδοσιακά” opening act, θα προβάλλει ταινίες μικρού μήκους που οι θεατές θα μπορέσουν επίσης να παρακολουθήσουν από την ασφάλεια του αυτοκινήτου τους.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b