MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΘΕΑΤΡΟ

  Θεατρικοί Παραγωγοί: ζητούν μέτρα στήριξης για να σωθεί η νέα σεζόν

  Με ανοικτή επιστολή τους προς το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και την Ελληνική Κυβέρνηση οι θεατρικοί παραγωγοί ζητούν να ληφθούν μέτρα στήριξης που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους τη νέα θεατρική σεζόν.

  Monopoli Team

  Ιδιαίτερα παραγωγική η σημερινή μέρα όσον αφορά στις ανακοινώσεις για τον πολιτισμό. Σχεδόν παράλληλα με τις ανακοινώσεις της Υπουργού Πολιτισμού για τα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στο χώρο, οι ιδιώτες θεατρικοί παραγωγοί έστειλαν ανοικτή επιστολή προς την Πολιτεία ζητώντας μέτρα ενίσχυσης προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επόμενης θεατρικής σεζόν.

  Να σημειωθεί ότι είμαστε σε αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα καθορίζουν τη λειτουργία τόσο των ανοικτών όσο και των κλειστών θεάτρων. Ωστόσο με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, και τις εκτιμήσεις των ίδιων των παραγωγών οι νέοι κανόνες θα καθιστούν τις παραγωγές πολύ δύσκολες και οικονομικά μη βιώσιμες.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜενδώνη: Διεύρυνση του επιδόματος των 800 ευρώ και νέα μέτρα στήριξης στον πολιτισμό12.09.2018

  Το μπαλάκι στους παραγωγούς…

  Επιπλέον, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της υπουργού πολιτισμού, η διεξαγωγή των καλοκαιρινών θεατρικών παραγωγών και των περιοδειών, μετά τις 15 Ιουλίου σε ανοικτούς χώρους, αφήνεται στην απόφαση των ιδιωτών θεατρικών παραγωγών, που θα εξετάσουν εάν και κατά πόσο τους συμφέρει να τις πραγματοποιήσουν με τα νέα δεδομένα. Ωστόσο στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος ότι προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων είναι η πληρότητα των θεατών να μην ξεπερνά το 40%.

  Κάτι τέτοιο προφανώς δυσχέραινει ακόμα περισσότερο τη δουλειά των παραγωγών καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Διονύσης Παναγιωτάκης των Αθηναϊκών Θεάτρων σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Monopoli.gr  «Ποιος παραγωγός θα πάρει το ρίσκο να βγει σε περιοδεία τη στιγμή που μια παράσταση βγάζει τα έξοδα της με 70% πληρότητα;»

  Η επιστολή των θεατρικών παραγωγών

  Η επώδυνη υγειονομική κρίση που βιώνουμε, δημιουργεί παγκοσμίως μια καινούργια πραγματικότητα. Οι διάφοροι τομείς του πολιτισμού και ιδιαίτερα ο χώρος του θεάτρου πλήττονται ήδη δραματικά από τον περιορισμό και την αναστολή των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους δημιουργούς, για τους εργαζόμενους στο θέατρο και για όλες τις συνδεόμενες με αυτό ειδικότητες και επιχειρήσεις.

  Οφείλουμε με ειλικρίνεια να παραδεχτούμε πως, ακόμη κι αν βρεθεί τους επόμενους μήνες το φάρμακο για την αντιμετώπιση του ιού, δεν μπορούμε να αναμένουμε επιστροφή στους προ κρίσης ρυθμούς πριν από την άνοιξη του 2021. Σύμφωνα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, θα χρειαστεί πολύς χρόνος, αλλά και οι κατάλληλες πολιτικές, προκειμένου να επανέλθουμε στην προ κρίσης κανονικότητα.

  Ο ρόλος της πολιτείας είναι επομένως καθοριστικός, όχι μόνο για την άμεση αλλά και για τη μακροπρόθεσμη στήριξη των χιλιάδων εργαζομένων και επαγγελματιών του ελληνικού θεάτρου, και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των θεάτρων και των συνδεδεμένων με τη λειτουργία τους επιχειρήσεων.

  Η ιδιωτική πρωτοβουλία και παραγωγή στον χώρο του ελληνικού θεάτρου αγγίζει, αν δεν ξεπερνάει ποσοστά πάνω από 85% του οικονομικού κύκλου εργασιών. Οι Έλληνες θεατρικοί παραγωγοί, είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων, να επανεξετάζουμε και ενδεχομένως να αναπροσαρμόσουμε αρκετές φορές τον προγραμματισμό μας, γεγονός που δημιουργεί ένα ρευστό επιχειρηματικό περιβάλλον, που χρήζει υποστήριξης, για πρώτη φορά και από την Πολιτεία.

  Ως θεατρικοί παραγωγοί, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την πολύ σημαντική πρωτοβουλία χιλιάδων, νέων κυρίως καλλιτεχνών και εργαζόμενων στο χώρο του θεάματος, να διεκδικήσουν την επόμενη μέρα στον χώρο των παραστατικών τεχνών, αλλάζοντας δυναμικά το επικοινωνιακό τοπίο, ανάγοντας τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό σε καθημερινό πρωταγωνιστή. Συντασσόμαστε απολύτως με τον αγώνα τους, και συμμετέχουμε με ρεαλιστικές προτάσεις ώστε μετά από αυτή την κατάσταση που βιώνουμε, να είμαστε πάλι όλοι «πάνω στην σκηνή», να συνεχίσουμε με τις λιγότερες απώλειες.

  Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και δηλώνουμε πως θα στηρίξουμε την επαναφορά στην ασφαλή [υγειονομικώς] κανονικότητα, που θα χρειαστεί την βοήθεια όλων. Οφείλουμε όλοι, εργαζόμενοι, πολιτεία, ιδιώτες παραγωγοί και κοινωνία να πορευτούμε ενωμένοι, με ένα κοινό σχέδιο ουσιαστικής αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, αναπτυξιακής πορείας και εξόδου από την βαθιά κρίση.

  Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων και καλούμε την πολιτεία να αναλάβει, για πρώτη φορά, την ιστορική επιλογή να στηρίξει το σύνολο του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού.

  Την επιστολή υπογράφει η ΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ «ΟΜΘΕΑ».

  Αλφαβητικά :
  ΑΔΑΜ ΜΙΧΑΛΗΣ
  ΓΕΩΡΓΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ & ΤΑΚΗΣ
  ΙΣΑΑΚ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΚΑΤΣΑΡΙΔΗΣ ΠΑΝΟΣ
  ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ ΘΕΜΗΣ
  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
  ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΟΣ

  Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ