MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
19
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΗ

Ίδρυμα Γουλανδρή: Η τέχνη προσβάσιμη σε γηροκομεία, μέσα από μια νέα ψηφιακή δράση

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, σε συνεργασία με την ομάδα θέατρου seveneleven, καθιστούν την τέχνη προσβάσιμη σε μία κοινωνική ομάδα που αδυνατεί να επισκεφθεί το Μουσείο: τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε γηροκομεία.

Monopoli Team

Η πρωτόγνωρη περίοδος που διανύουμε οδηγεί στην αναζήτηση νέων ψηφιακών τόπων συνάντησης και στον σχεδιασμό δράσεων που κρατούν κάθε ηλικιακή ομάδα κοινωνικά και συναισθηματικά ενεργή, μέσα από την επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο»: Μια ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση12.09.2018

Τέχνη προσβάσιμη σε γηροκομεία

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, σε συνεργασία με την ομάδα θέατρου seveneleven, η οποία διαθέτει πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη προγραμμάτων και δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας για άτομα τρίτης ηλικίας, καθιστούν την τέχνη προσβάσιμη σε μία κοινωνική ομάδα που αδυνατεί να επισκεφθεί το Μουσείο: τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε γηροκομεία. 

Η δράση

Μέσα από τη νέα ψηφιακή δράση «Μικρές Ξεναγήσεις για μεγάλους» και με όχημα τη σπάνια Συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, τα άτομα τρίτης ηλικίας θα έρθουν σε επαφή με τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη και τους εκφραστές της, ενώ θα συμμετάσχουν και σε ένα παιχνίδι με στοιχεία βιωματικής ξενάγησης.

Σύμφωνα με έρευνες, η έκθεση σε έργα τέχνης μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων που διαμένουν στα κατά τόπους γηροκομεία, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην άρση αποκλεισμού της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας από δράσεις που προωθούν μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η τέχνη αποτελεί κοινωνικό πνευματικό αγαθό και μέρος του οράματος του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή είναι να παρέχει σε όλα τα άτομα τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν. Μάλιστα, από την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2019, έως και τον Μάρτιο του 2020, πραγματοποιήθηκε η πρωτότυπη εβδομαδιαία δράση «Παιχνίδι για μεγάλους στο Μουσείο» (σχεδιασμός-υλοποίηση: seveneleven ομάδα θέατρου), με στόχο τη βιωματική εξοικείωση των ατόμων τρίτης ηλικίας με τον κόσμο της τέχνης.

«Μικρές ξεναγήσεις για μεγάλους»

Κάθε εβδομάδα, οι συμμετέχοντες θα επιλέγουν ένα έργο τέχνης από τη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή. Την εισαγωγική παρουσίασή του θα ακολουθεί ένας διάλογος εντυπώσεων, ενώ μέσα από τις διαφορετικές ερμηνείες θα πραγματοποιείται μία σύντομη περιήγηση στη ζωή του καλλιτέχνη. Η δράση θα ολοκληρώνεται με την επίσημη παρουσίαση του έργου.

Οι «Μικρές Ξεναγήσεις για μεγάλους» θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 11 Μαΐου και θα προσφέρονται ψηφιακά σε μη κερδοσκοπικές δομές της Αττικής, εντελώς δωρεάν. Οι φωτογραφίες των έργων, οι πληροφορίες για αυτά και η επίσημη παρουσίασή τους αποτελούν προσφορά του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων ψηφιακών συναντήσεων του θάλλω και αποτελεί μία πρωτοβουλία της seveneleven ομάδας θεάτρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα goulandris.gr και στις σελίδες στα social media @BEGoulandrisFoundation

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
«All Included» από τη Μαρία Οικονομοπούλου στη Citronne Gallery
Art & Culture
Τα sos της Τέχνης που θα δούμε στην Ευρώπη το ’26
Εικαστικά
«65+ Η εφηβεία μιας εικαστικής επιμέλειας»: Το MOMus δίνει φωνή στην τρίτη ηλικία
Εικαστικά
Αυτά ήταν τα 10 πιο περιζήτητα έργα τέχνης στις δημοπρασίες του 2025
Εικαστικά
Εικαστική βόλτα στη γιορτινή Αθήνα μέσα από 30 εκθέσεις
Εικαστικά
MOMUS Air: Ένα νέο μουσείο στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»
Εικαστικά
Μουσείο Βορρέ: Δεκέμβριος με σύγχρονη τέχνη, μουσική και δράσεις για όλες τις ηλικίες
Εικαστικά
«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Μια μοναδική έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Δραστηριότητες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Χριστούγεννα για όλους με θέατρο, αφηγήσεις και παραδοσιακές γεύσεις
Art & Culture
MIRfestival 2025: Αναγκαίες εκρήξεις μέσα στο χάος
Εικαστικά
«Τέχνη για το εδώ και τώρα», τέχνη για όλους