MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
VIRTUAL TOUR

«Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο»: Μια ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση

Ένα ψηφιακό ταξίδι στο εντυπωσιακό Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου και στην περιοδική έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο».

Monopoli Team

Ετοιμαστείτε για μία μοναδική ψηφιακή βόλτα στον Πύργο της Τήνου και στο εντυπωσιακό Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), όπου και θα περιηγηθείτε στην περιοδική έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕπισκεφθείτε το διάσημο Μπλε Σπίτι της Frida Kahlo…διαδικτυακά12.09.2018

Η έκθεση του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη

Η μοναδική αυτή έκθεση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας το καλοκαίρι του 2018, με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη Γιανούλη Χαλεπά, ζωντανεύει σήμερα μπροστά μας με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και περιλάμβανε αυθεντικά σχέδια και έργα σε γύψο (όπως ο περίφημος Σάτυρος) από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Επιπλέον, για πρώτη φορά, παρουσιάστηκαν τριάντα πέντε σχέδια του Γιανούλη Χαλεπά, τα οποία ανήκουν στον ιδιώτη Νικόλαο Δούκα, καθώς και πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του συλλέκτη Κωνσταντίνου Π. Καλαϊτζίδη.

Γιανούλης Χαλεπάς

Το πιο σημαντικό κομμάτι της έκθεσης ήταν ότι τα έργα του Χαλεπά τοποθετήθηκαν στον «φυσικό» τους χώρο, στην ιδιαίτερη πατρίδα του καλλιτέχνη, στο χωριό Πύργος της Τήνου, και «συνομίλησαν» με έργα ομότεχνων συγχωριανών του αλλά και με τεκμήρια του πατέρα του, Ιωάννη Χαλεπά.

Ενταγμένη στο πρόγραμμα δράσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά, καθηγήτριας ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Τώνια Γιαννουδάκη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ανακαλύπτοντας την ξεχωριστή τέχνη του μαρμάρου

Κατά την ψηφιακή μας αυτή περιήγηση μπορούμε εκτός από την περιοδική έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο», να περιηγηθούμε και στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου, να γνωρίσουμε την τέχνη του μαρμάρου, αυτού του ξεχωριστού υλικού για την αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως σήμερα, με έμφαση στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, το σημαντικότερο νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας.

Για την περιήγηση πατήστε εδώ.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b