MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΚΘΒΕ: Θεατρικό παιχνίδι και άλλες δραστηριότητες online, για όλη την οικογένεια

Το θεατρικά εργαστήρια του ΚΘΒΕ, για όσον καιρό μένουμε σπίτι, δημιούργησαν ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων και θεατρικών παιχνιδιών, για όλη την οικογένεια.

ΚΘΒΕ
Monopoli Team

Πρωτότυπες ιδέες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι δίνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και τα Θεατρικά Εργαστήριά του στους μικρούς του φίλους και τους γονείς τους.

Οι δάσκαλοι των Θεατρικών Εργαστηρίων του ΚΘΒΕ προτείνουν, ειδικά για τις ημέρες αυτές, δραστηριότητες που έχουν ως στόχο, παιδιά και γονείς να περάσουν όμορφα και δημιουργικά τις ώρες μέσα στο σπίτι, και να μοιραστούν σημαντικές στιγμές και αναμνήσεις. Οι προτάσεις αυτές δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη σελίδα των Θεατρικών εργαστηρίων του ΚΘΒΕ στο Facebook.

Συνοπτικά τα εργαστήρια

Οι δραστηριότητες εμπνέονται από τα εργαστήρια που υλοποιούνταν στο θέατρο και απευθύνονται σε όλα τα παιδιά, άσχετα με το αν παρακολουθούσαν ή όχι μαθήματα στο ΚΘΒΕ:

Κουκλοθέατρο

Μια δραστηριότητα για νήπια και παιδιά δημοτικού από τη θεατροπαιδαγωγό Μαρία Καστανάρα. Διαλέγουμε αντικείμενα που έχουμε σίγουρα μέσα στο σπίτι μας και με κινήσεις παντομίμας χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα πέρα της χρηστικότητας τους. Οι άλλοι προσπαθούν να μαντέψουν σε τι τα μεταμορφώσαμε. Όποιος το βρίσκει είναι ο επόμενος.

Αυτό στο οποίο σίγουρα μπορούν να μεταμορφωθούν όλα τα αντικείμενα μας είναι σε… κούκλες! Τα μόνα που χρειάζονται είναι κάποια απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι μας. Αφού φτιάξουμε τις κούκλες μας, μαζί με τα παιδιά φτιάχνουμε την ιστορία μας και τα αφήνουμε να μας οδηγήσουν εκείνα στον μαγικό τους κόσμο! Αν θέλουμε πάλι να ετοιμάσουμε και μια παράσταση για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, θα διαμορφώσουμε και τον χώρο του κουκλοθεάτρου. 

Μένουμε σπίτι με την Τάτα και τον Τίτι

Σχέδιο Θεατρικού παιχνιδιού για βρέφη, από τις δασκάλες των θεατρικών εργαστηρίων Δήμητρα Κουμανδράκη (μουσικοπαιδαγωγός) και Μαίρη Χατζηαγγελίδου (θεατροπαιδαγωγός).

Η Τάτα και ο Τίτι είναι δυο νότες που μένουν στο θέατρο. Οι δυο νότες κοιμούνται πάντα στη φωλιά τους (ένα κουτί) Κάθε πρωί που ξυπνούν αποφασίζουν να πάνε την καθιερωμένη τους βόλτα. Η Τάτα αποκαλύπτει στον Τίτι πως της ήρθε μια παράξενη ιδέα. Δεν έχουν πάει ποτέ επίσκεψη στο σπίτι του/της (όνομα του παιδιού). Έτσι αποφασίζουν να μπουν στο σπίτι και να ξεναγηθούν, με τη βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά…!

«Φεγγαροσκεπαστής» του Éric Puybaret

Μια δραστηριότητα για προνήπια και νήπια βασισμένη στο βιβλίο ο «Φεγγαροσκεπαστής» του Éric Puybaret. Τον σχεδιασμό της ανέλαβε η θεατροπαιδαγωγός των θεατρικών μας εργαστηρίων, Μαρία Καστανάρα

Ο «Φεγγαροσκεπαστής», εκτός του ότι είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο για τη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια, αποτελεί και ένα πλούσιο υλικό για δραστηριότητες.

«Αν ήμουν εσύ κι εσύ εγώ»

Θεατρικό παιχνίδι, ιδανικό για τις ημέρες που μαζεύεται όλη η οικογένεια στο σπίτι. Η ιδέα είναι της θεατροπαιδαγωγού Μαίρης Χατζηαγγελίδου. Θα χρειαστεί να μεταμφιεστείτε! Όλοι μαζί, η οικογένεια, θα αλλάξετε ρόλους. Δηλαδή τα παιδιά θα γίνουν γονείς και οι γονείς…παιδιά.

Αφού ολοκληρώσετε το λουκ σας θα χρειαστεί να κόψετε μικρά χαρτιά στα οποία ο καθένας θα γράψει ένα συναίσθημα. Κάθε ένας με τη σειρά διαλέγει ένα χαρτί και καλείται να αναπαραστήσει το ρόλο του με αυτό το συναίσθημα. Αφού ολοκληρώσετε την ερμηνεία σας, ώρα να δείτε πώς είστε εσείς όταν βρίσκεστε σε αυτή τη συνθήκη, όμοια σηκώνονται οι γονείς για να παραστήσουν εσάς.

ΚΘΒΕ

«Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»

Ένα θεατρικό παιχνίδι για βρέφη, προνήπια και τους γονείς τους από τη θεατροπαιδαγωγό Μάρα Μπαχά. Η Αλίκη, ένα μικρό κορίτσι, κάθεται κάτω από ένα δέντρο για να κοιμηθεί…και το παιχνίδι ξεκινά. Γινόμαστε η Αλίκη, η οποία ξυπνάει σε ένα μαγικό μέρος, πίνει «μαγικά φίλτρα», μικραίνει, μεγαλώνει, συναντά τον τρελοκαπελά κ.α., σε μια περιπέτεια φαντασίας, για όλη την οικογένεια.

Η Τάτα ψάχνει τον Τίτι μέσα στο σπίτι

Μια θεατρική δράση για βρέφη από τις δασκάλες των εργαστηρίων του ΚΘΒΕ Δήμητρα Κουμανδράκη (μουσικοπαιδαγωγός) και Μαίρη Χατζηαγγελίδου (θεατροπαιδαγωγός).

Οι δύο νότες μένουν σπίτι και έρχονται να γεμίσουν το χρόνο σας δημιουργικά με παιχνίδια και δραστηριότητες που θα αγαπήσετε μικροί και μεγάλοι. Το κουτί επιστρέφει στα χέρια του παιδιού όμως αυτή τη φορά μέσα κρύβεται μόνο η Τάτα η οποία αναρωτιέται δυνατά: «Τίτι; Τίτι; Μα που να είναι άραγε; Να δεις που κάπου μέσα στο σπίτι θα τον πήρε ο ύπνος. Πρέπει να βρούμε τρόπους να τον ξυπνήσουμε… Το βρήκα! Θα παίξουμε μουσική για να ξυπνήσει.»

Το μουσείο

Η ιδέα είναι της θεατροπαιδαγωγού των εργαστηρίων του ΚΘΒΕ, Μαρίας Καστανάρα και αφορά κυρίως παιδιά Δημοτικού. Ένας πολύ ευχάριστος, δημιουργικός και παιδαγωγικός τρόπος να μιλήσουμε για τα μουσεία είναι μέσω της θεατροπαιδαγωγικής προσέγγισης. Υπάρχουν αρκετά μουσεία που δίνουν την δυνατότητα της online περιήγησης και είναι μια πολύ καλή ιδέα να επισκεφτούμε κάποια από αυτά…από το σπίτι μας.

Επιλέγουμε τα εκθέματα που μας αρέσουν και πειραματιζόμαστε προσπαθώντας να μιμηθούμε τις κινήσεις, τις εκφράσεις και την στάση τους σώματος τους. Μπορούμε να βάλουμε μουσική και κάθε φορά που εκείνη σταματά να γινόμαστε και ένα από τα αγάλματα ή κάποιος από τους πίνακες που μας άρεσαν.

«Εγωιστής Γίγαντας»

Οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες από τη θεατροπαιδαγωγό Μαρία Καστανάρα και αφορούν παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το αγαπημένο παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ, «Εγωιστής Γίγαντας», είναι μια καλή ιδέα για να φέρουμε και την άνοιξη μέσα στο σπίτι μας.

Μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, κηρομπογιές και τέμπερες, κόλλες Α4, χαρτόνια και ψαλίδια είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε λουλούδια για τον κήπο μας. Μπορούμε να φτιάξουμε ακόμη μελισσούλες και πεταλουδίτσες για να τον ζωντανέψουμε ακόμη περισσότερο. Διαλέγουμε το κοστούμι του γίγαντα από την ντουλάπα μας και φτιάχνουμε τον πύργο μας με μαξιλάρια μπροστά στον κήπο.

Έχουμε αποστολή

Μια δραστηριότητα σχεδιασμένη από τη θεατροπαιδαγωγό Μαίρη Χατζηαγγελίδου και προτείνεται για παιδιά μικρών τάξεων δημοτικού. Έτοιμοι για παιχνίδι;;

Έχει φτάσει στα χέρια μας ένα γράμμα από κάποιον πειρατή που χρειάζεται τη βοήθεια μας. Ο πειρατής έχει χαθεί, το πειρατικό καράβι και ο χάρτης του που θα τον οδηγούσε στο θησαυρό έχουν καταστραφεί… Ώρα να αναλάβουμε δράση!

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη

Μια σειρά δραστηριοτήτων για εφήβους που σχεδιάστηκαν με αφορμή τους «Όρνιθες του Αριστοφάνη» Επιμέλεια: Δημήτρης Σπορίδης (Θεατροπαιδαγωγός) και Ιόλη Ρώσσιου (μουσικοπαιδαγωγός).

Διαβάστε την Πάροδο του έργου στη μετάφραση Θ.Σταύρου, που βρίσκεται στο βιβλίο της Γ’ Γυμνασίου «Δραματική Ποίηση-Αριστοφάνη Όρνιθες» σελ.232-487  ή σε αυτό το λινκ. Tώρα ας σκεφτούμε σε ποιό μέρος του σπιτιού νιώθουμε άνετα και έχουμε τις πιο ωραίες αναμνήσεις; Ας φτιάξουμε λοιπόν εκεί την χώρα των πουλιών…τη δίκη μας Νεφελοκοκκυγία!

To μουστικό σπίτι

Τη μουσική μας δραστηριότητα έχει επιμεληθεί η Μουσικοπαιδαγωγός Ιόλη Ρώσσιου και προτείνεται για μικρά παιδιά και τους γονείς τους. Στο σπίτι μας μπορεί να μην έχουμε πολλά μουσικά όργανα. Χμμμ… Είστε σίγουροι και σίγουρες για αυτό;  Ας το ανακαλύψουμε.

Εξερευνούμε τους ήχους που κάνει το σπίτι, τα έπιπλα, τα αντικείμενα και οτιδήποτε άλλο μπορούμε να φανταστούμε. Φτιάχνουμε τη δική μας μουσική σύνθεση, αυτοσχεδιάζοντας όλοι μαζί οικογενειακώς και στήνουμε αυθόρμητα τη δικιά μας ορχήστρα.

Φτιάχνουμε το δικό μας μουσικό όργανο

Θα χρειαστούμε: ρολά από χαρτί υγείας, σελοτέιπ, λίγα φύλλα εφημερίδας, περιοδικού ή άλλο χαρτί, διάφορα όσπρια και ρύζι, ψαλίδι, κόλα, μπλοκ ζωγραφικής και χρώματα. Φτιάξτε «σέικερ» με διαφορετικά όσπρια μέσα. Παρατηρείστε τις διαφορές στον ήχο. Μπορείτε να βάλετε σε ένα «σέικερ» διαφορετικά ήδη και μεγέθη οσπρίων και να δείτε τι θα γίνει. Κάποια έχουν πιο χοντρή φωνή και άλλα πιο ψιλή. Έτσι θα φτιάξετε μια ορχήστρα με «σέικερ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔωρεάν e-books, ηχητικά βιβλία & online εργαστήρια για παιδιά, από τις Εκδόσεις Πατάκη12.09.2018

Μια μικρή πασχαλινή ιστορία

Μια ιστορία για μικρά παιδιά της Ελένης Γιαννούση. Μπορείτε να μεταμορφωθείτε σε λαγό; Πώς κινείται; Πώς ψάχνει την τροφή του; Πώς μασουλάει ένα καρότο; Αυτοσχεδιάστε με τα στάδια της ζωής ενός λαγού: από τη μέρα που είναι νεογέννητο και κινείται, μέχρι τη μέρα που θα γνωρίσει έναν άλλο λαγό.

Αφήγηση, σκίτσα, σχεδιασμός δραστηριοτήτων: Ελένη Γιαννούση (ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός)
Πρωτότυπη μουσική, πληκτροφόρα και κρουστά όργανα, ήχοι, εφέ: Ιόλη Ρώσσιου (συνθέτης και μουσικοπαιδαγωγός)
Ηχογράφηση-Τεχνική επεξεργασία: Άρις Τέγος

Το Λαγουδάκι του Πάσχα

Στα θεατρικά εργαστήρια του ΚΘΒΕ φαίνεται ότι αγαπάνε πάρα πολύ τα λαγουδάκια… Γι’ αυτό και έχουν για εσάς, τα μικρά παιδάκια, μια ακόμα δραστηριότητα με λαγουδάκι.

Σε αυτό το link θα βρείτε ένα παραμύθι της θεατροπαιδαγωγού Στεφανίας Παπαμιχαήλ μαζί με δραστηριότητες σχεδιασμένες από την ίδια. Μπορείτε να ακούσετε το παραμύθι ηχογραφημένο στο τέλος της ανάρτησης.

Διαβάστε αναλυτικά τις οδηγίες για κάθε δραστηριότητα ξεχωριστά, εδώ.

Περισσότερα από Δραστηριότητες
VIMA_WEB3b