MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
01
ΙΟΥΝΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  επίκαιρα

  Πάσχα με κορονοϊό: Πώς γιόρτασαν οι έγκλειστοι Ιταλοί το καθολικό Πάσχα

  Άδειες εκκλησίες και δρόμοι: Εκατομμύρια καθολικοί στην Ιταλία και όλο τον κόσμο γιόρτασαν φέτος το Πάσχα από το σπίτι τους.

  Λειτουργία τη Μεγάλη Παρασκεύη στο Ταράντο της Ιταλίας
  Λειτουργία τη Μεγάλη Παρασκεύη στο Ταράντο της Ιταλίας
  Monopoli Team

  Χτές, Κυριακή 12 Απριλίου, ήταν η Κυριακή του Πάσχα στην Ιταλία και σε όλο τον καθολικό κόσμο. Πρόκειται για μία ημέρα που κανονικά θα αποτελούσε το αποκορύφωμα των εορτασμών, με εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλούς να βγαίνουν στους δρόμους για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού.

  Στις ημέρες του κορονοϊού, όμως, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Η Ιταλία παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη, με 156 χιλιάδες  κρούσματα. Έτσι, η καραντίνα και τα αυστηρά μέτρα στην γειτονική χώρα συνεχίζονται, με τις λειτουργίες και τις μαζικές συναθροίσεις να απαγορεύονται ακόμα.

  Εφόσον, λοιπόν, οι εκκλησίες παραμένουν κλειστές, οι πιστοί βρήκαν άλλους τρόπους να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες και να γιορτάσουν τη σημαντική αυτή ημέρα για τον Χριστιανισμό.

  Πάσχα ..από το σπίτι

  Όπως και την Κυριακή των Βαϊων, έτσι και την Κυριακή του Πάσχα, οι Ιταλοί γιόρτασαν έγκλειστοι στο σπίτι τους, δίχως να έχουν άλλη επιλογή. Σίγουρα, το Πάσχα στο σπίτι είναι πολύ διαφορετικό από το συνηθισμένο καθολικό Πάσχα των Ιταλών. Κανονικά χιλιάδες πιστοί κατέκλυζαν τον ναό του Άγιου Πέτρου στο Βατικανό, αλλά και το Κολοσσαίο, όπου παραδοσιακά πραγματοποιείται η πομπή του «δρόμου του Σταυρού» με τον Πάπα να ηγείται. Ο αυτοπεριορισμός στο σπίτι, όμως, παραμένει αναγκαίος, καθώς τα κρούσματα στη γειτονική χώρα δυστυχώς συνεχίζουν να αυξάνονται.

  CORONAVIRUS EASTER POPE.JPG

  Πάσχα στην Ιταλία: Το Κολοσσαίο την Κυριακή του Πάσχα το 2019, το Κολοσσαίο την Μεγάλη Παρασκευή

  Από την άλλη, οι ιερείς είτε έκαναν λειτουργίες σε άδειους ναούς, είτε βγήκαν σε ταράτσες για να μεταδώσουν το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού στους πιστούς που παρακολουθούσαν από το μπαλκόνι τους. Βέβαια κάποιοι -μεταξύ τους και ο Πάπας- αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τη διαθέσιμη τεχνολογία και να μεταδώσουν τις λειτουργίες του Πάσχα μέσω ..livestream!

  Πάσχα στο Βατικανό

  Στο πιο «διαφορετικό» Πάσχα στην ιστορία του Βατικανού, ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε την παπική ευκολία «Urbi et orbi («στην πόλη και στην οικουμένη») μπροστά σε μόλις λίγα δεκάδες άτομα, μέλη του Βατικανού.

  Πάσχα στην Ιταλία: Ο πάπας Φραγκίσκος στον άδειο ναό του Άγιου Πέτρου.

  Πάσχα στην Ιταλία: Ο πάπας Φραγκίσκος στον άδειο ναό του Άγιου Πέτρου.

  Για ακόμη μια φορά, ο πάπας μίλησε για την πανδημία του κορονοϊού που έχει πάρει τη ζωή 20 χιλιάδων ανθρώπων στην Ιταλία. «Αυτό είναι ένα Πάσχα απομόνωσης που βιώνεται μέσα στη θλίψη και τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, είτε λόγω σωματικού πόνου είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών.» είπε ο πάπας Φραγκίσκος.

  Παράλληλα παρακάλεσε τους πιστούς να κρατήσουν την πίστη τους αυτές τις δύσκολες ώρες, ενώ έκανε ειδική αναφορά σε όσους επηρεάζονται άμεσα από τη διάδοση του ιού, δηλαδή το ιατρικό προσωπικό, τις ευπαθείς ομάδες, τους νοσούντες, εκείνους που θρηνούν απώλειες.

  Η διαφορά με το περσινό Πάσχα, όπου 75 χιλιάδες πιστοί είχαν κατακλύσει το Βατικανό, είναι ξεκάθαρη. Φέτος, η πλατεία του ιερού ναού του Άγιου Πέτρου ήταν άδεια, ενώ υπήρχαν φρουροί που απομάκρυναν τους πιστούς που παρά τις οδηγίες θέλησαν να παρευρεθούν στη λειτουργεία του Πάπα Φραγκίσκου.

  Η συγκλονιστική ερμηνεία του Αντρέα Μποτσέλι στο Duomo του Μιλάνου

  Από την άλλη, στο Μιλάνο, ο διάσημος Ιταλός τενόρος Αντρέα Μποτσέλι προκάλεσε ρίγη συγκίνησης με το show του «Andrea Bocelli: Music For Hope» («Μουσική για Ελπίδα»). Μπορεί ο ιστορικός καθεδρικός ναός του Μιλάνου να ήταν άδειος, αλλά τον παρακολούθησαν εκατομμύρια θεατές μέσω livestream από το σπίτι τους.

  Μέσα σε 20 λεπτά, τενόρος ερμήνευσε τους ύμνους “Amazing Grace,” “Ave Maria” και “Sancta Maria.”

  Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συναυλία εδώ:

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Andrea Bocelli σε μια συναυλία στο άδειο Ντουόμο του Μιλάνου12.09.2018

  Περισσότερα από Επίκαιρα
  Μουσείο Τηλεπικοινωνιών: Ψηφιακές «βόλτες» & δραστηριότητες, για όσο #μένουμε_σπίτι
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast