MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Πέθανε από κορονοϊό ο σπουδαίος Καταλανός δραματουργός Josep Maria Benet i Jornet

Ο θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, Josep Maria Benet i Jornet, ανανεωτής του σύγχρονου καταλανικού θεάτρου, πέθανε σε ηλικία 79 ετών, λόγω επιπλοκών της νόσου Covid-19.

Monopoli Team

Ο «Papitu», όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι φίλοι του, έπασχε χρόνια από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του πέθανε εξ’ αιτίας επιπλοκών της νόσου Covid-19, αν και πριν από μια εβδομάδα είχε βγει αρνητικός στο τεστ.

Το θέατρο

Πατέρας του σύγχρονου, καταλανικού θεάτρου, ο Josep Maria Benet i Jornet συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξή του, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς του κρίσης, βάζοντας το στον χάρτη της διεθνούς δραματουργίας. Ο ίδιος αναβίωσε την, κατά τα φαινόμενα, «ξεχασμένη παράδοση» της γραφής θεατρικών έργων στην καταλανική γλώσσα και λειτούργησε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των προ-εμφυλιακών Καταλανών συγγραφέων και των νεότερων γενιών, των οποίων αποτέλεσε συνοδοιπόρος και καθοδηγητής.

Josep Maria Benet i Jornet

Φωτογραφία: Kim Manresa

Γεννημένος το 1940 στη Βαρκελώνη, επέδειξε το πάθος του για το διάβασμα από μικρή ηλικία, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του έστρεψε το ενδιαφέρον του στο γράψιμο. Έχει γράψει περισσότερα από 60 θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων «Δύο γυναίκες χορεύουν», «Πως να το πω;», «Υπόγειο», «Πόθος», «Περιγραφή Τοπίου» «Η εξαφάνιση της Γουέντι» και «Ανταρσία μαγισσών».

Έργα του εμβληματικότερου, σύγχρονου Καταλανού συγγραφέα έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, ενώ, παράλληλα έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία, συμπεριλαμβανομένου και του βραβείου Max (2010) για τη συνεισφορά του στο θέατρο.

Σενάρια για την τηλεόραση

Επιπλέον, έχει γράψει το σενάριο για αρκετές τηλεοπτικές σειρές της καταλανικής τηλεόρασης, οι οποίες έχουν σημειώσει τεράστια επιτυχία στη χώρα του και πλέον θεωρούνται θρυλικές, όπως το «Poble Nou» (1993-94), «Nissaga de Poder» (1996-98) και «Ventdelplà» (2005-2010).

Χρυσούλα Διαβάτη και Θάλεια Ματίκα. Από την παράσταση του έργου «Δύο γυναίκες χορεύουν», του Josep Maria Benet i Jornet, στο Θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης.

Παραστάσεις έργων του στην Ελλάδα

Έργα του έχουν ανέβει και στην Ελλάδα. Το 2013 το Studio Μαυρομιχάλη παρουσίασε, σε παγκόσμια πρώτη, το έργο του δημοφιλούς δραματουργού «Πως να το πω;», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλισσόβα. Ενώ, το έργο του «Δύο γυναίκες χορεύουν» (βραβεία Max καλύτερου έργου και παράστασης το 2012) έχει ανέβει με εξαιρετική επιτυχία για τρεις σεζόν, στο Θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης, σε σκηνοθεσία Τάσου Ιορδανίδη, με πρωταγωνίστριες τη Θάλεια Ματίκα και τη Χρυσούλα Διαβάτη.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b