MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΥΓΕΊΑ

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος για τον κορονοϊό σύμφωνα με τους ειδικούς

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ μας ενημερώνει πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το άγχος που νιώθουμε λόγω του κορονοϊού.

Monopoli Team

Αυτή τη στιγμή ζούμε ίσως την πιο στρεσογόνο κατάσταση που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε μαζικά ως κοινωνία εδώ και πολλές δεκαετίες. Το γεγονός ότι πρέπει να περιορίσουμε τις εξόδους μας και να παραμείνουμε στο σπίτι –αν και απαραίτητο– δυστυχώς δεν βοηθάει την ψυχολογία μας.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ αναγνωρίζει τις συνέπειες που μια πανδημία έχει στη ψυχολογία μας και μας προτείνει τρόπους για να αντιμετωπίσουμε το άγχος και να κάνουμε αυτή την εμπειρία όσο πιο ευχάριστη, ή έστω stress-free, γίνεται.

Πώς μπορεί να εκφραστεί το άγχος εν μέσω μιας πανδημίας

Φόβος και ανησυχία για την υγεία σας

Ο πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβετε αν πάσχετε από άγχος εξαιτίας της εμφάνισης μιας πανδημίας είναι το αν νιώθετε υπερβολικό άγχος που φτάνει σε σημείο φόβου για την υγεία σας ή/και την υγεία των πιο κοντινών σας ανθρώπων.

Αλλαγές στον ύπνο ή την διατροφή σας

Αν το βράδυ δεν μπορείτε να κοιμηθείτε από την ανησυχία -ή αντιθέτως βρίσκετε παρηγοριά στο να κοιμάστε συνέχεια, αν δεν έχετε όρεξη να φάτε ή τρώτε περισσότερο απ’ ότι κανονικά συνηθίζετε, τότε το πιο πιθανό είναι ότι ευθύνεται το άγχος σας.

Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ή καπνού

Για πολλούς, το αλκοόλ ή/και το κάπνισμα αποτελούν αγχολυτικά. Ειδικά σε τόσο αγχωτικές καταστάσεις, πολλοί καταφεύγουν ακόμα πιο συχνά σε αυτές τις “κακές” συνήθειες, παρά τις γνωστές καταστροφικές τους συνέπειες για την υγεία.

Όταν βιώνουμε μια τέτοια πρωτόγνωρη και σίγουρα αγχωτική κατάσταση, το άγχος είναι λογικό. Πρέπει, όμως, πάντα να θυμόμαστε ότι μόνο η ψυχραιμία και η λογική -και όχι ο πανικός- βοηθούν σε τέτοιες καταστάσεις. Το μόνο που καταφέρνουν οι υπερβολές και ο πανικός είναι να κάνουν μια περίεργη κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Γι’ αυτό το λόγο, οι ειδικοί προτείνουν τα παρακάτω βήματα, ώστε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το άγχος.

Πώςς μπορείτε να καταπολεμήσετε το άγχος σας

Μιλήστε με τους κοντινούς σας ανθρώπους

Όπως αναφέραμε, το άγχος που νιώθουμε είναι απολύτως φυσιολογικό κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Το να επικοινωνήσετε με τους κοντινούς σας ανθρώπους, να μάθετε τι κάνουν και να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας, θα σας κάνει να δείτε ότι τελικά δεν είστε μόνος σε όλο αυτό. Απλά το να μιλήσετε με τα άτομα που εμπιστεύεστε για τις ανησυχίες και τα συναισθήματα σας, τα άτομα που σας στηρίζουν συνήθως, επίσης θα βοηθήσει.

Αποφύγετε τις ειδήσεις που αφορούν τον κορονοϊό

Το να ακούμε συνέχεια για τον κορονοϊό, τις συνέπειες του, τα θύματα και τους νοσούντες, μόνο άγχος μπορεί να προκαλέσει. Ειδικά, όταν οι πηγές σας είναι αναξιόπιστες ή τείνουν στην κινδυνολογία, ο πανικός είναι βέβαιος. Έτσι, προσπαθήστε να αποφεύγετε τα νέα, τις ειδήσεις, τις δημοσιεύσεις στα σόσιαλ μίντια που αφορούν τον κορονοϊό. Αν θέλετε να ενημερωθείτε μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ΠΟΥ ή το eody.gov.gr

Κάντε ένα διάλειμμα για να χαλαρώστε

Μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας με ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή να πάρετε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε με βαθιές ανάσες, ασκήσεις στρέτσινγκ ή διαλογισμό.

Καλή διατροφή, γυμναστική και καλές συνήθειες

Είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή σας όσο βρίσκεστε μέσα στο σπίτι, αλλά και να γυμνάζεστε. Μπορεί τα γυμναστήρια να έχουν κλείσει αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να γυμναστούμε σπίτι. Για ιδέες, ιστοσελίδες, apps για γυμναστική διαβάστε εδώ. Γενικότερα, οι καλές συνήθειες (όπως η ελάττωση του καπνίσματος και του αλκοόλ και ο καλός ύπνος) μόνο καλό μπορούν να κάνουν στη ψυχική σας υγεία.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και στα ενδιαφέροντα σας

Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια καινούρια χόμπι που πάντα θέλατε να κάνετε, αλλά δεν είχατε τον χρόνο, ή υπάρχοντα ενδιαφέροντα που σας βοηθούν να ξεχαστείτε όταν έχετε άγχος. Κάνοντας δημιουργικά πράγματα, μπορούμε να βρούμε το θετικό σε αυτή τη δοκιμασία.

Περισσότερα από Τι Νέα;
VIMA_WEB3b