MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΔΙΑΛΕΞΗ

  Ολική Έκλειψη Ηλίου: Διάλεξη για το αστρονομικό φαινόμενο στο Καφέ Μύρτιλλο

  Ο διεθνής θεσμός του Cafe Scientifique επιστρέφει, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, με την επιστημονική διάλεξη, «Ολική Έκλειψη Ηλίου: Ο “βασιλιάς” των αστρονομικών φαινομένων», στο καφέ Μύρτιλλο.

  Monopoli Team

  Η ομορφιά των εκλείψεων θα τεθεί στο επίκεντρο της επόμενης ομιλίας του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique, με τίτλο «Ολική Έκλειψη Ηλίου: Ο “βασιλιάς” των αστρονομικών φαινομένων», η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Δρ. Κοσμά Γαζέα, Λέκτορα Παρατηρησιακής Αστροφυσικής, στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, του Τμήματος Φυσικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Ολική Έκλειψη Ηλίου: Λίγα λόγια για το φαινόμενο

  Έκλειψη στην Αστρονομία ονομάζεται η παροδική απόκρυψη ενός ουρανίου σώματος. Η Γη είναι ο μόνος από τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος, από τον οποίο μπορεί να γίνει ορατή μια ολική έκλειψη Ηλίου. Το φαινόμενο αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό από όλα τα αστρονομικά φαινόμενα, που μπορεί να δει κανείς με γυμνό μάτι, καθώς ολόκληρη η φύση συμμετέχει σε αυτό. Το περιβάλλον μεταμορφώνεται, η θερμοκρασία πέφτει ραγδαία, η υγρασία εκτοξεύεται, η συμπεριφορά των ζώων και των φυτών αλλάζει, ενώ το απόκοσμο σκοτείνιασμα, ο άνεμος που προκαλείται από τη διαφορά θερμοκρασίας και το ψύχος κυριαρχούν στον περιβάλλοντα χώρο.

  Είναι σίγουρα μια εμπειρία που τη ζει κανείς με όλες του τις αισθήσεις. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τι συμβαίνει σε αυτές τις μοναδικές στιγμές, μέσα από τις αποστολές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τον Δρ. Κοσμά Γαζέα σε όλον τον κόσμο.

  Ολική Έκλειψη Ηλίου

  Ταξίδι στον κόσμο των επιστημών από το Cafe Scientifique

  Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Θεσμός Cafe Scientifique, περιμένει τους φίλους της γνώσης να τους μυήσει σε σημαντικά επιστημονικά θέματα.

  Οι ομιλίες πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα, στις 7 μμ, στο καφέ Μύρτιλλο. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Δεν γίνονται κρατήσεις και για να διασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας την ημέρα της εκδήλωσης.

  Υπενθυμίζεται ότι το Cafe Scientifique είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

  Ο ομιλητής

  Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας κατάγεται από την Καστοριά. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μετα-διδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε με εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (NASA). Στη συνέχεια εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (European Space Agency – ESA) στην Ολλανδία, με κατεύθυνση τη διαστημική οπτική και τεχνολογία. Είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (International Astronomical Union-IAU) και της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛΑΣΕΤ).

  Σήμερα ο Δρ. Γαζέας είναι Λέκτορας Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην αστρονομική παρατήρηση διπλών εκλειπτικών αστέρων, υπερκαινοφανών, blazar, μελανών οπών και άλλων εξωτικών αντικειμένων στο σύμπαν, καθώς παράλληλα ασχολείται με την αστεροσεισμολογία, τη διαστημική τεχνολογία, την εφαρμοσμένη οπτική και την αστρονομική οργανολογία.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  «Ολική Έκλειψη Ηλίου: Ο “βασιλιάς” των αστρονομικών φαινομένων» 

  Ομιλία Cafe Scientifique με τον Δρ. Κοσμά Γαζέα.

  Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 | 19:00

  Είσοδος Ελεύθερη, με ελάχιστη κατανάλωση 3€ και σειρά προτεραιότητας.

  Χώρος: Καφέ Μύρτιλλο, Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι, Αθήνα – Πάρκο για τον Πολιτισμό και το Παιδί, Τηλέφωνο: 2110123176 | https://myrtillocafe.gr/en/home/

  Cafe Scientifique – Πληροφορίες: https://www.facebook.com/CafeSci.gr

   

   

  Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ