MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι ζωντανεύουν στη σκηνή

Τη φετινή σεζόν τρία έργα της dame της βρετανικής λογοτεχνίας παρουσιάζονται στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας.

author-image Γεωργία Οικονόμου

Η Άγκαθα Κρίστι ανήκει στους δημιουργούς που διαμόρφωσαν καταλυτικά την εξέλιξη του αστυνομικού μυθιστορήματος. Γεννήθηκε το 1890 και κατάφερε να αναδειχθεί σ΄έναν ανδροκρατούμενο κατά βάση χώρο, ως η δημοφιλέστερη συγγραφέας όλων των εποχών. Τα αστυνομικά έργα της –εξήντα έξι μυθιστορήματα και δεκατέσσερις συλλογές διηγημάτων–  είναι απαράμιλλης πλοκής, ενώ οι πωλήσεις των έργων της εκτιμάται πως έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα και άλλο ένα δισεκατομμύριο σε μεταφράσεις. 

Πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων, εργάστηκε ως βοηθός φαρμακοποιού στην αεροπορία, την περίοδο του Α΄Παγκοσμίου πολέμου. Ίσως και για αυτό σε πολλά μυθιστορήματά της, τα δηλητήρια είχαν και εξέχουσα θέση στην πλοκή. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι, επίσης, η αποκάλυψη του  Άγγλου συγγραφέα Μπράιαν Άλντις, πως η Αγκάθα Κρίστι έγραφε τα βιβλία της μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο και μετά αποφάσιζε ποιος χαρακτήρας ήταν λιγότερο πιθανό να εκληφθεί ως ύποπτος. Ακολούθως έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στο κείμενο για να «ενοχοποιήσει» τον χαρακτήρα αυτό.

Οι ιστορίες της με πρωταγωνιστές τον θρυλικό Ηρακλή Πουαρό  και την Μις Τζέιν Μαρπλ, έχουν μεταφερθεί πολλάκις στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, ενώ έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης ακόμη και για βιντεοπαιχνίδια και κόμικς. Από τις σκηνικές επιτυχίες της  μεγαλύτερη είναι «Η ποντικοπαγίδα», που παιζόταν στο Λονδίνο από το 1952 μέχρι το 2012 και η θεατρική προσαρμογή των «Δέκα μικρών νέγρων».

Αυτή τη θεατρική σεζόν το θεατρόφιλο κοινό έχει την ευκαιρία ν’ απολαύσει τρεις από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι στη σκηνή!

1. «Έγκλημα στο Orient Express» στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη

Στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη συνεχίζεται και φέτος το «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές», ένα από τα πιο διάσημα κι αγαπημένα αστυνομικά μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι με πρωταγωνιστή τον Ηρακλή Πουαρό, σε θεατρική απόδοση του Κεν Λούντβιχ και σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη. 

Όλα είναι διαφορετικά απ’ ότι δείχνουν, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σκηνή. Και όλα καθορίζονται τελικά από το μεγάλο δίλημμα: μπροστά στην φρίκη του φόνου ενός παιδιού, ποια τιμωρία είναι δίκαιη και ηθική, ποιος μπορεί να γλιτώσει από τον θείο και τον ανθρώπινο νόμο…

Στη νέα διανομή παίζουν οι: Κάτια Δανδουλάκη, Δάνης Κατρανίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Μάρω Κοντού, Τάσος Χαλκιάς, Ταμίλα Κουλίεβα, Τάνια Τρύπη, Τάκης Παπαματθαίου, Σόλων Τσούνης, Έρρικα Μπίγιου, Λευτέρης Ζαμπετάκης.

Κερδίστε το βιβλίο της Άγκαθα Κρίστη από τις εκδόσεις Ψυχογιός

2. «10 Μικροί Νέγροι» στο Θέατρο Νέος Ακάδημος

Το πολυαγαπημένο και πολυδιαβασμένο αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι «10 Μικροί Νέγροι» παρουσιάζεται στο θέατρο Νέος Ακάδημος υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα της Ρέινα Εσκενάζι. 

Σ’ ένα ιδιόκτητο νησί, στη βρετανική ακτή του Ντέβον, που λόγω της μορφής του ονομάζεται το Νησί του Νέγρου, υπάρχει μια έπαυλη, χτισμένη από έναν πάμπλουτο Αμερικάνο. Ο τωρινός ιδιοκτήτης αποτελεί μυστήριο… Δέκα άνθρωποι, οι οποίοι δε γνωρίζονται μεταξύ τους, προσκαλούνται να περάσουν εκεί ένα Σαββατοκύριακο. Όλοι όσοι βρίσκονται στην έπαυλη ενημερώνονται από το πρώτο βράδυ πως θεωρούνται ένοχοι για ένα έγκλημα που έχει μείνει κρυφό και για το οποίο έχουν καταφέρει να μείνουν ατιμώρητοι από την ανθρώπινη δικαιοσύνη… Στη συνέχεια γίνεται και δεύτερος φόνος. Ποιος είναι, άραγε, ο επόμενος;

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Αργύρης Αγγέλου, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Βασίλης Ευταξόπουλος, Άρης Λεμπεσόπουλος, Νικόλας Μπράβος, Γωγώ Μπρέμπου, Πολυξένη Μυλωνά, Δημήτρης Ραφαήλος, Φίλιππος Σοφιανός, Τζούλι Τσόλκα.

Κερδίστε το βιβλίο της Άγκαθα Κρίστη από τις εκδόσεις Ψυχογιός

3. «Απρόσκλητος επισκέπτης» στο Θέατρο Eliart

Ιδιαίτερη αδυναμία στην Άγκαθα Κρίστι δείχνει ο Γιώργος Φρατζεσκάκης που, μετά τους «Δέκα Μικρούς Νέγρους» (τη σεζόν  2016-2017), σκηνοθετεί τον «Απρόσκλητο επισκέπτη» στο θέατρο Eliart.  

Μια νύχτα με ομίχλη, σε ένα απομονωμένο σπίτι στην Ουαλία, φτάνει ένας ταξιδιώτης με σκοπό να  ζητήσει βοήθεια μετά από ένα ατύχημα που είχε στον δρόμο. Μπαίνοντας από την ανοιχτή μπαλκονόπορτα βρίσκει το πτώμα του ιδιοκτήτη του σπιτιού και τη σύζυγό του να κρατά ένα όπλο.  Όλα δείχνουν πως εκείνη είναι η δολοφόνος του συζύγου της. Ή μήπως όχι; Μυστικά από το παρελθόν, κρυφά μίση και πάθη αποκαλύπτονται σιγά σιγά καθώς γνωρίζουμε και τους υπόλοιπους χαρακτήρες του έργου, όπου ο καθένας από αυτούς θα μπορούσε τελικά να είναι ο πραγματικός δολοφόνος.

Παίζουν: Νίκος Ορφανός, Σοφία Μανωλάκου, Αννέτα Παπαθανασίου, Σαράντος Γεωγλερής, Κώστας Ζέκος, Νίκος Καϊνός και ο Γιώργος Φρατζεσκάκης.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b