MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΟΥΑΓΙΕ

7+ 1 ερωτήσεις στον σκηνοθέτη Γιάννη Μπακογεώργο, για το «Σπουργίτι στη στέγη»

Ο Γιαννης Μπακογεώργος «ζωντανεύει» επί σκηνής την ιστορία της Μάργκαρετ Γουέσελινκ, ενώνοντας δύο διαφορετικούς κόσμους, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συναντιόνταν ποτέ. Μια ιστορία επίκαιρη και διαχρονική, σε μια παράσταση που ο ίδιος πιστεύει πως θα «αγγίξει» απόλυτα το κοινό της. Και μάς εξηγεί γιατί.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε στο έργο της Μάργκαρετ Γουέσελινκ, «Σπουργίτι στη στέγη»;

Η ατμόσφαιρα, η γλώσσα και οι χαρακτήρες σε πρώτη ανάγνωση. Μπορούσα να δω τους χαρακτήρες να ζωντανεύουν μπροστά μου. Αλλά όσο περνάμε μέσα σε αυτό, αγάπησα την ευκαιρία να δώσουμε μέσα από αυτό το έργο φωνή σε όσους δεν έχουν. Όταν η Μάργκαρετ έγραφε το έργο, είχε ακούσει και είχε δουλέψει με ανθρώπους που ήταν άστεγοι στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Αυτό για εμένα δίνει μια άλλη διάσταση στο έργο και στους χαρακτήρες.

Με ποιον τρόπο ακριβώς θα προσπαθήσετε να μας βάλετε στον κόσμο της Μάργκαρετ Γουέσελινκ;

Η βασική προσπάθεια της ομάδας μας είναι να ζωντανεψουμε αυτούς τους χαρακτήρες όσο καλύτερα μπορούμε επί σκηνής και να πούμε μια ιστορία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα δυο κορίτσια που παίζουν η Ελένη Ανδρεάδου και η Παρή Τρίκα πραγματικά δίνουν το 100% σε ένα έργο αρκετά απαιτητικό για τους ηθοποιούς.

Μιλήστε μας λίγο για το έργο και τους ήρωες που θα δούμε επί σκηνής.

Είναι η σχέση και η ιστορία μιας «φιλίας» ανάμεσα σε μια άστεγη γυναίκα και μια μαθήτρια λυκείου. Μέσα από το έργο η κάθε μια ανοίγεται με τον δικό της τρόπο της στην άλλη, ξεκλειδώνοντας τον εσωτερικό κόσμο της και την δική της πραγματικότητα. Είναι η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σε δυο κόσμους που, κάτω από άλλες συνθήκες, δεν θα εφάπτονταν ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣπουργίτι στη Στέγη, της Μάργκαρετ Γουέσελινκ στο Θέατρο Μπιπ12.09.2018

Μεταφέρετέ μας κάτι που ανακαλύψατε σε σχέση με το έργο ή με τον εαυτό σας, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του.

Κάτι πολύ ενδιαφέρον που μάθαμε στην έρευνά μας για τους άστεγους στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είναι ότι η βόρεια Καλιφόρνια και συγκεκριμένα το Σαν Φραντζισκο, μια από τις πλουσιότερες και ακριβότερες πόλεις στο πλανήτη, έχει πάρα πολλούς άστεγους, όχι μονό λόγο των ενοικίων αλλά επειδή, κυρίως, λόγω της κατάστασης αυτής, έχουν κλείσει πολλές ψυχιατρικές κλινικές γύρω από την πόλη.

Γιατί να έρθει κάποιος να δει την παράσταση;

Είναι σημαντικό να ακούσουμε αυτή την ιστορία για ανθρώπους που οι περισσότεροι στην καθημερινότητά μας, τους θεωρούμε φαντάσματα. Σκιές που ζουν και κυκλοφορούν ανάμεσα μας και μερικοί τις βλέπουμε, μερικοί δεν τις βλέπουμε και κάποιοι, παρότι τις βλέπουμε, επιλέγουμε να τις αγνοήσουμε. Πιστεύω ότι το κοινό θα ταυτιστεί με τους χαρακτήρες και θα του μείνουν, όταν πέσουν τα φώτα.

Πώς θα περιγράφατε με 3 λέξεις το έργο;

Εγκάρδιο. Δυναμικό. Γλυκόπικρο.

Μοιραστείτε μαζί μας ένα αγαπημένο σας απόσπασμα από το κείμενο.

Δύσκολο να διαλέξω άλλα κάτι, λίγο πιο ποιητικό μέσα στο έργο, είναι: «Χώρος, χρόνος. Μια αίσθηση συνέχειας, σαν να ήσουν ριζωμένος σ’ενα σημείο. Το σχήμα της γης, το να ξέρεις που ήταν το κάθε τι…».

Πώς μοιάζει το κείμενο της παράστασης με τις σημειώσεις σας, μετά από μέρες προβών;

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Γιάννης Μπακογεώργος σκηνοθετεί την παράσταση «Σπουργίτι στη Στέγη», της Μάργκαρετ Γουέσελινκ, που ανεβαίνει από τις 28 Νοεμβρίου στο Θέατρο Μπιπ.
Τιμές Εισιτηρίων: 10€ κανονικό και 6€ μειωμένο Πληροφορίες – κρατήσεις: 213 0344 074

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b