MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

«Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»: Το πρώτο ελληνικό θεατρικό sequel έρχεται στον Ελληνικό Κόσμο

Το πρώτο ελληνικό θεατρικό sequel – δια χειρός Μιμής Ντενίση – αποτελεί τη συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη» και ανεβαίνει από 24 Οκτωβρίου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Tο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο των στόχων του για την προβολή και διατήρηση της ελληνικής ιστορίας και της ιστορικής μνήμης, υλοποιεί ξανά μία μεγάλη παραγωγή με ζωντανή μουσική (πρωτότυπη σύνθεση από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη), κοστούμια εποχής και ρεαλιστικές βιντεοπροβολές που «δένουν» με το πλούσιο υλικό των σκηνικών.

Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη

Κι από τη Σμύρνη πηγαίνουμε στη Σαλονίκη λοιπόν, «μια πόλη ιστορική, πολυσσυλεκτική και άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό της χώρα μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Σοφία Εφραίμογλου, η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου «Ελληνικός Κόσμος», στην συνέντευξη τύπου για την παράσταση.

Κάποιοι από τους χαρακτήρες του πρώτου μέρους του έργου, «Σμύρνη μου αγαπημένη», επιστρέφουν στη συνέχεια αυτής της ιστορίας, ενώ ενσωματώνονται και πολλά νέα πρόσωπα στο πολυάριθμο καστ των πρωταγωνιστών, που εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο την πλοκή του νέου έργου.

Η ιδέα για το πρώτο θεατρικό sequel

Ο Θρασύβουλος Γιάτσιος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» μίλησε για τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου μέρους του έργου ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε: «Από το πρώτο δεκαπενθήμερο της έναρξης των παραστάσεων του «Σμύρνη μου αγαπημένη» συζητήσαμε με τη Μιμή Ντενίση την ιδέα για το δεύτερο έργο».

Η Μιμή Ντενίση γράφει και σκηνοθετεί τη συνέχεια της ζωής των ηρώων της πρώτης παράστασης, οι οποίοι επέζησαν της Μικρασιατικής καταστροφής και προσπάθησαν να αρχίσουν από την αρχή στη νέα τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚι από Σμύρνη… Σαλονίκη, της Μιμής Ντενίση στον Ελληνικό Κόσμο12.09.2018

Μέσα από τη ζωή της οικογένειας Μπαλτατζή, που αποτελεί και τον βασικό κορμό της παράστασης, ξετυλίγονται μπροστά μας όλα τα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, που αφορούν όλους Έλληνες. Αυτό που ουσιαστικά παρακολουθούμε, είναι το πώς η ζωή αυτής της οικογένειας επηρεάζεται από τα γεγονότα της περιόδου εκείνης.

«Το έργο αυτό είναι βαθιά ιστορικό, δεν κάνει απλώς αναφορές αλλά παρακολουθούμε το πώς η κοινωνία βιώνει όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα. Αυτή είναι και η ουσία του έργου», συμπλήρωσε ο κ. Γιάτσιος.

«Το θέμα με τη Σμύρνη ίσως να είναι και λίγο… της μόδας σήμερα, όμως εμείς εδώ δεν εκμεταλλευόμαστε ένα σοβαρό ιστορικό γεγονός, απλά παραθέτουμε τα γεγονότα και αφήνουμε στην κρίση των ανθρώπων να αναλογιστούν τι σημαίνει η ιστορία αυτή για τη χώρα μας», τόνισε.

Η Μιμή Ντενίση μιλώντας για το έργο, δεν δίστασε να αναφερθεί στα τραγικά γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή στην Συρία. «Αυτή είναι η επανάληψη της ιστορίας! Αυτό που έγινε στη Σμύρνη, αυτό που έγινε στον Πόντο, γίνεται και σήμερα!», τόνισε.

H ταραγμένη περίοδος του Μεσοπολέμου

Πρόσπάθεια της Μιμής Ντενίση στο δεύτερο, αυτό, μέρος της ιστορίας, ήταν να δημιουργήσει ένα σύνθετο έργο που να φέρνει στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για την εποχή του Μεσοπολέμου, η οποία υπήρξε μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ελλάδας. «Υπάρχει στο DNA του Έλληνα το θέμα αυτό», είπε η κ. Ντενίση, ενώ συμπλήρωσε ότι «από τα 11 εκατομμύρια που είμαστε σήμερα, σχεδόν τα 5 εκατομμύρια είναι απόγονοι προσφύγων και αισθάνονται ακόμα αδικαίωτοι από την επίσημη ιστορία».

Η συνέχεια της ιστορίας & από τη Σμύρνη στη Σαλονίκη

H Μιμή Ντενίση μίλησε και για το πώς προέκυψε η ιδέα να δημιουργήθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρώτο θεατρικό sequel. «Η όλη ιδέα προέκυψε από το ίδιο το κοινό. Κάθε βράδυ μετά την παράσταση του «Σμύρνη μου αγαπημένη» ο κόσμος ερχόταν στο καμαρίνι μου και συνεχώς με ρωτούσε “Τι έγινε μετά; Τι έγινε με την οικογένεια Μπαλτατζή; Έτσι κατάλαβα πως μια οικογένενεια που ήταν δικό μου δημιούργημα, στην ουσία γινόταν υπαρκτή μέσα από την ταύτιση που ένιωθε ο κόσμος μαζί της».

Έτσι το έργο γράφτηκε μετά από ενδελεχή έρευνα σε κείμενα ελληνικά και ξένα, Θεσσαλονικιών συγγραφέων και Εβραίων, ενώ η πόλη της Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε ως το ιδανικότερο σκηνικό για την συνέχεια του έργου. «Η Θεσσαλονίκη τότε ήταν ένα καζάνι που έβραζε!», τόνισε η κ. Ντενίση.

Η ταραγμένη εποχή του Μεσοπολέμου τελειώνει με την ενοποίηση όλων αυτών των διαφορετικών ομάδων προσφύγων, λίγο πρίν τη νέα συμφορά που θα φέρει ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. «Ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκινά 22 χρόνια μετά το τέλος του Πρώτου, γι’ αυτό, όπως λέει και η ηρωίδα που υποδύομαι, “καταραμένος αριθμός το 22!”».

Η μουσική

Όσον αφορά στη μουσική του έργου, για δεύτερη φορά, ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης συνεργάζεται με τη Μιμή Ντενίση και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για τη μουσική της παράστασης «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη».

Καρπός της συνεργασίας είναι τα νέα τραγούδια με τίτλο: «Αχ ψυχή» σε στίχους Μιμής Ντενίση και μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη με τη φωνή της Μελίνας Ασλανίδου και «Ελλάδα μου» πάλι σε μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη και στίχους Μιμής Ντενίση, με τη φωνή της Αντιγόνης Ψυχράμη.

«Αυτή τη φορά έπρεπε να κινηθούμε σε διαφορετικό κλίμα, αυτό του Μεσοπολέμου και σε εμένα η περίοδος αυτή βγάζει κάτι πολύ κινηματογραφικό.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης. «Κινήθηκα σε κινηματογραφικές φόρμες τις οποίες συνδυάσαμε και με τα 3D της παράστασης και με την όλη κίνηση, προσπαθώντας να ξεπεράσουμε την προηγούμενη πετυχημένη μας απόπειρα στο πρώτο μερος του έργου», επεσήμανε.

Τα 3D

Τα τρισδιάστατα γραφικά της παράστασης έχουν επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Τηλιγάδης και ο Δημήτρης Αγαθόπουλος, οι οποίοι προσπάθησαν να συνδυάσουν την τεχνολογία με το υλικό αντικείμενο των σκηνικών του Μανόλη Παντελιδάκη, διατηρώντας, παράλληλα, μια ισορροπία.

Σκοπός του έργου καθώς και όλων των συντελεστών ξεχωριστά είναι να διατηρηθεί η ιστορική μας μνήμη ζωντανή, καθώς όπως πολύ εύστοχα το έθεσαν είναι και «η μοναδική μας αντίσταση» σήμερα αλλά και πάντα!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»

Από 24 Οκτωβρίου 2019
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος

Πρωταγωνιστεί η Μιμή Ντενίση και με αλφαβητική σειράΑλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Νικολέττα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Όλγα Πολίτου, Δήμητρα Σιγάλα, Αναστασία Σκοπελίτη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αντιγόνη Ψυχράμη.

Παίζουν επίσης: Κατερίνα Αντωνιάδου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Χρήστος Βελιάνο, Νικόλας Γκιούλης, Μαρίλια Μητρούση Δήμητρα Μιχαηλίδου, Αιμίλιος Μωσαΐδης, Νίκος Νικολαΐδης, Ηλίας Νομικός, Έφη Σταυροπούλου, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη.

Ζωντανά επί σκηνής ο Ανδρέας Κατσιγιάννης με τον Σωτήρη Μαργώνη.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b