MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
02
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής και συγγραφέας Νάνος Βαλαωρίτης

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Σε ηλικία 98 ετών, έφυγε από τη ζωή ο Νάνος Βαλαωρίτης, ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, συγγραφέας, μεταφραστής, δάσκαλος και ερευνητής.

author-image
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από τον ποιητή και εκδότη Ντίνο Σιώτη, μέσω Facebook, ο οποίος έγραψε στην ανάρτησή του: «Χθες βράδυ χάσαμε τον Νάνο, τον Νάνο τον Βαλαωρίτη, τον Νάνο όλων μας, τον Νάνο που σημάδεψε όσο λίγοι , με τις πολλές του ιδιότητες, τα ελληνικά γράμματα. Έφυγε πλήρης ποίησης και ημερών στα 98 του χρόνια, αφού έζησε μια πλούσια σε πολλά αγαθά ζωή. Γενναίος, αιρετικός, απρόβλεπτος, όπως αρμόζει στους γνήσιους σουρεαλιστές, άφησε τα ίχνη του να τα ακολουθούμε όσο μπορούμε».

Λίγα λόγια για τη ζωή του συγγραφέα

Ο Νάνος Βαλαωρίτης είχε γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας και είναι δισέγγονος του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Από την μητέρα του είναι εγγονός του εφοπλιστή και πολιτευτή των Σπετσών Ιωάννη Λεωνίδα. Σπούδασε νομικά, φιλολογία (αγγλική και γαλλική) στα πανεπιστήμια των Αθηνών, Λονδίνου, και Σορβόνης.

Έγραφε από νέος — πρωτοδημοσίευσε στα Νέα Γράμματα το 1939. Το 1944 δραπέτευσε απ’ την γερμανοκρατούμενη Ελλάδα μέσω του Αιγαίου στην Τουρκία, από εκεί στη Μέση Ανατολή και τελικά στην Αίγυπτο όπου συνάντησε τον Σεφέρη ο οποίος υπηρετούσε την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση ως γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο. Το 1944 μετά από προτροπή του Σεφέρη ο Βαλαωρίτης ταξίδεψε στο Λονδίνο για να βοηθήσει στην ανάπτυξη λογοτεχνικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Συνάντησε τους Τ.Σ. Έλιοτ, Γ.Χ. Όντεν, Ντύλαν Τόμας και εργάστηκε για τον Λούις ΜακΝις στο BBC. Εκτός από τη μελέτη αγγλικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έκανε και μεταφράσεις (στα αγγλικά) Ελλήνων μοντερνιστών ποιητών, μεταξύ των οποίων του Ελύτη και του Εμπειρίκου. Το 1947 κυκλοφόρησε την Τιμωρία των Μάγων, την πρώτη του ποιητική συλλογή, στο Λονδίνο. Από το 1954 μέχρι το 1960 συμμετείχε στην ομάδα των σουρεαλιστών του Παρισιού. Στο Παρίσι γνώρισε την μελλοντική (1960) σύζυγό του, την Αμερικανίδα Μαρί Γουίλσον (1922-2017).

Το 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα, και ανάμεσα 1963 και 1967 είναι ο εκδότης και διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού Πάλι. Όταν η χούντα ήρθε στην εξουσία το 1967, ένωσε πως δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αυτοεξοριστεί, έτσι το 1968 ταξίδεψε στις ΗΠΑ όπου και δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία και δημιουργικό γράψιμο στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, μια θέση που κράτησε για 25 χρόνια. Το 1983 βραβεύτηκε με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του Μερικές γυναίκες (ενώ είχε αρνηθεί ανάλογη βράβευση το 1958. Το 1976 είχε επίσης αρνηθεί την πρόταση να γίνει αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών). Το Δεκέμβριο του 2009 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολo του έργου του.

Θεατρικά του έργα έχουν παιχτεί σε Παρίσι, Σπολέτο, Ώρχους και Αθήνα. Είχε συνεργαστεί με τα λογοτεχνικά περιοδικά Τετράδιο, Σήμα, Horizon, New Writing και Daylight.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Τι Νέα;
Σχετικά Θέματα
Cine News
Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας KINO Athens: Ανακοινώνει τις ημερομηνίες της διοργάνωσης του 2027
Cine News
Συμφωνία MagentaTV και Amazon MGM Studio: Κορυφαίες ταινίες απ’ τον Νοέμβριο στην πλατφόρμα
Μουσικά Νέα
ANYMA στο ΟΑΚΑ: Αυτοί οι artists συμπληρώνουν το line-up του ÆDEN Athens
Εικαστικά
Το αόρατο νήμα υφαίνει: Εικαστικά, γεύσεις και βιωματικές δράσεις υμνούν την αξία της φροντίδας στην Τήνο
Μουσικά Νέα
Στο live των METAMAN x Tsolimon, δεν θα νιώθει κανένας μόνος
Cine News
48 ώρες στη Σύρο για το Animasyros – Όσα μάθαμε σε ένα γεμάτο ΣΚ
Μουσικά Νέα
Late Night συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής
Cine News
«Νταντά της γειτονιάς»: Φρέσκο backstage υλικό από τη νέα κωμική σειρά του MEGA
Cine News
32ες Νύχτες Πρεμιέρας & «είμαστε ακόμα ζωντανοί» – Και χθες το βράδυ είχαμε έναν καλό λόγο να το πιστέψουμε
Cine News
MagentaTV: Οκτώβριος με νέες σεζόν Tulsa King και Dexter Resurrection, πολυαναμενόμενες σειρές και ταινίες
Cine News
67ο ΦΚΘ: Η Σοφία Ροζάκη υπογράφει την οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης
Εκδηλώσεις
Red Bull SoundClash: Rack vs Lila στο πιο δυνατό μουσικό live battle