MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
11
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πάμε σινεμά, Μαρία Φαραντούρη;

Η εμβληματική ελληνίδα τραγουδίστρια μιλά στο monopoli.gr, σε μια συζήτηση για ταινίες και τραγούδια, μουσική και κινηματογράφο, με αφορμή την εμφάνισή της στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στις 10 Ιουλίου

| ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιάννης Μαργετουσάκης
author-image Σπύρος Κακουριώτης

«Πάμε σινεμά;» Με αυτή την ερώτηση-πρόσκληση επιστρέφει, για μια ακόμη φορά, στη σκηνή του Ηρωδείου η Μαρία Φαραντούρη, οδηγώντας τους θεατές σε ένα μουσικό ταξίδι στον παγκόσμιο, αλλά και τον ελληνικό κινηματογράφο.

Ένα ταξίδι στους ήχους που δέθηκαν αξεδιάλυτα με τις εικόνες, στα τραγούδια που σημάδεψαν ταινίες θρυλικές, όπως η «Καζαμπλάνκα» ή η «Τζίλντα», αλλά και νεότερες, όπως το «Ταξίδι στα Κύθηρα».

Έχοντας στο πλευρό της εξαίρετους ερμηνευτές, όπως τον Θοδωρή Βουτσικάκη και την Κορίνα Λεγάκη, αλλά και τον ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου, που θα ξετυλίξει το νήμα της αφήγησης που έπλεξε ο κριτικός και ιστορικός της μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αναστάσιου Συμεωνίδη και σολίστ στο πιάνο τον Χρήστο Παπαγεωργίου, η Μαρία Φαραντούρη θα έχει «καλεσμένους» σε αυτή τη βραδιά μερικούς από τους σημαντικότερους συνθέτες και τραγουδοποιούς του «αιώνα του κινηματογράφου»: Νίνο Ρότα, Μισέλ Λεγκράν, Χένρυ Μαντσίνι, Νικόλα Πιοβάνι, Κάρλος Γκαρντέλ, Λουί Μπονφά, Βίκτωρ Γιάνγκ, Τσάρλυ Τσάπλιν, Άντριου Λόυντ Γουέμπερ, Φρέντι Μέρκιουρυ, Αντέλ, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Μίμης Πλέσσας, Ελένη Καραΐνδρου, Σταμάτης Κραουνάκης…

Με την ευκαιρία αυτής της ξεχωριστής βραδιάς της 10ης Ιουλίου, συζητήσαμε με την διάσημη ερμηνεύτρια για τη σχέση της με τον κινηματογράφο, για το πολιτικό τραγούδι των δεκαετιών του ’60 και του ’70, αλλά και για το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

Ο κινηματογράφος μοιάζει να σημαδεύει από την αρχή τη σχέση σας με το τραγούδι, αφού μια από τις πρώτες σας ηχογραφήσεις τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη έγινε για τις ανάγκες μιας ταινίας: Ήταν το «Ματωμένο Φεγγάρι» για την ταινία του Χαρίλαου Παπαδόπουλου «Το νησί της Αφροδίτης». Πώς θυμάστε αυτή την πρώτη σας συνάντηση με τον κινηματογράφο ως ερμηνεύτρια πλέον και όχι ως θεατής;

Σημασία για μένα είχε ότι το «Ματωμένο φεγγάρι», αφιερωμένο στην Κύπρο, ήταν το πρώτο μου τραγούδι με τον Θεοδωράκη σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Χάρηκα βέβαια ιδιαίτερα που ήταν κεντρικό θέμα της ταινίας «Το νησί της Αφροδίτης». Για μένα, όλα αυτά γίνονταν για πρώτη φορά, γι’ αυτό και τα θυμάμαι με ιδιαίτερη συγκίνηση. Πολλές φορές, ακόμα και σήμερα, το «Ματωμένο φεγγάρι» το συμπεριλαμβάνω στο πρόγραμμα των συναυλιών μου, πάντα μαζί με το «Χρυσοπράσινο φύλλο», στην Κύπρο.

Εκείνη την εποχή, όταν ήσασταν ακόμη μαθήτρια ή λίγο μετά, τι ταινίες βλέπατε; Θυμάστε ακόμα κάποια από αυτές;

Θα σας πω κάτι που δεν είναι γνωστό. Ως μαθήτρια με κάλεσαν να τραγουδήσω με χορωδία σε μια ελληνική ταινία. Επρόκειτο για τα «Χτυποκάρδια στο θρανίο». Ήμουν δεν ήμουν 15 χρονών. Θυμάμαι που πήγαμε σε ένα σχολείο στο Μαρούσι και στην αυλή του έγιναν τα γυρίσματα. Εκεί είδα από κοντά για πρώτη φορά και την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Τα τραγούδια ήταν του Μάνου Χατζιδάκι. Θυμάμαι, λοιπόν, στη Νέα Ιωνία πηγαίναμε συχνά στα σινεμά της περιοχής. Βλέπαμε ταινίες ελληνικές και ξένες με τους μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής, Γκρέγκορι Πεκ, Ρίτα Χέιγουορθ και τόσους άλλους. Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο ήμουν, θυμάμαι, καταγοητευμένη από τον συνδυασμό εικόνων, μουσικής και τραγουδιών, επέστρεφα λοιπόν στο σπίτι και έφτιαχνα το δικό μου φανταστικό soundtrack. Ήταν μια μαγική εμπειρία, μια ονειροπόληση, έξω από τη ροή της καθημερινότητάς μου.

Στη συναυλία του Ηρωδείου θα ερμηνεύσετε ένα ρεπερτόριο τραγουδιών που ξεκινούν από την «Καζαμπλάνκα» για να φτάσουν μέχρι το «Ταξίδι στα Κύθηρα», ταινίες που θα χαρακτήριζε κανείς «κλασικές». Είναι μόνο η νοσταλγία που σας οδήγησε σε αυτήν την επιλογή; Πιστεύετε πως οι νεότερες γενιές μπορούν να επικοινωνήσουν με αυτό το κλασικό κινηματογραφικό τραγούδι;

Τα τραγούδια που θα ακούσετε στο Ηρώδειο, στις 10 Ιουλίου, είναι ένα πανόραμα από διαφορετικά μουσικά ακούσματα, τραγούδια πανέμορφα, διαμάντια, από ταινίες σταθμούς της έβδομης τέχνης, που συνέθεσαν μεγάλοι και σπουδαίοι συνθέτες, ταινίες που αγαπήθηκαν και έλαμψαν στο κινηματογραφικό στερέωμα. Πριν κάποια χρόνια, ξανατραγούδησα στο Μέγαρο Μουσικής, στο αφιέρωμα «Cine Maria», τραγούδια βραβευμένα με Όσκαρ. Δεν είναι η πρώτη φορά δηλαδή που τραγούδησα τραγούδια από το σινεμά. Όσο για τους νέους, πιστεύω ότι γνωρίζουν αρκετά τραγούδια, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και τα καινούργια που θα τους τραγουδήσουμε, όπως της Adele, του Freddie Mercury και άλλων.

Tο τραγούδι εξακολουθεί να είναι η ανάσα και η παρηγοριά, η αμεσότερη τέχνη για τους ανθρώπους κι ένας τρόπος έκφρασης για τους νέους

Μουσική και τραγούδια πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, από φιλμ που τοποθετούνται σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό άνυσμα, πώς συνδέονται σε μια ενιαία αφήγηση; Τι ρόλο καλείται να παίξει σε αυτό ο Γιάννης Στάνκογλου και οι νεότεροι ερμηνευτές που σας συνοδεύουν;

Η πρόθεση μας είναι, μέσα από τα τραγούδια και τα αισθήματα των μουσικών εικόνων, να μεταμορφωθεί η σκηνή του Ηρωδείου σε ένα τεράστιο πλατό, όπου ήρωες, έρωτες και πάθη του σινεμά θα ζωντανέψουν πάλι, με ξεναγό τον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου, στο ρόλο του αφηγητή, πάνω στα κείμενα του μουσικού ιστορικού Γιώργου Μονεμβασίτη, και με τις καταπληκτικές ερμηνείες του Θοδωρή Βουτσικάκη και της Κορίνας Λεγάκη, που θα συνοδεύει ο συνθέτης και πιανίστας Χρήστος Παπαγεωργίου.

Στον κινηματογράφο που δημιουργείται σήμερα, πιστεύετε πως το τραγούδι συνεχίζει να έχει κάποια θέση; Ποιο είδος τραγουδιού;

Πιστεύω πως κάθε γενιά έχει το δικό της σινεφίλ γούστο. Σήμερα τα τραγούδια του σινεμά είναι περισσότερο ποπ, αλλά και ροκ. Οι παλαιότερες μελωδίες, εννοώ του ’60, ’70, ’80, ’90, ήταν εξαιρετικές, παρέμειναν κλασικές, θα έλεγα αθάνατες, γι’ αυτό και άντεξαν τόσα χρόνια.

Το τραγούδι, στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, συνδέθηκε άρρηκτα με τις κρίσιμες περιόδους που βίωναν οι κοινωνίες. Τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στις δεκαετίες του 1960 και 1970 είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μέσα στα δέκα χρόνια της κρίσης δεν παρατηρούμε να έχει συμβεί κάτι ανάλογο –όσα βίωσε η κοινωνία δεν μπόρεσαν να εκφραστούν μέσα από το ελληνικό τραγούδι, παρά μόνο περιθωριακά. Αυτό οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, σε μια κρίση του ίδιου του τραγουδιού; Ή σε κάποια αδυναμία των ίδιων των δημιουργών του;

Έχουν αλλάξει όλα. Σήμερα κυριαρχεί το ίντερνετ. Σχεδόν δεν υπάρχουν δισκάδικα, σχεδόν ούτε καν CD. Έχει αλλάξει επομένως και η προσέγγιση του κόσμου στο τραγούδι. Κυρίως έχει αλλάξει η κοινωνική συλλογικότητα που εκφραζόταν με το τραγούδι. Οι άνθρωποι έχουν κλειστεί περισσότερο στον εαυτό τους και στα προβλήματά τους. Η κρίση από οικονομική έγινε και κρίση αξιών, οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, το τραγούδι εξακολουθεί να είναι η ανάσα και η παρηγοριά, η αμεσότερη τέχνη για τους ανθρώπους κι ένας τρόπος έκφρασης για τους νέους που επιζητούν νέα μουσικά σχήματα και δρόμους. Είμαι αισιόδοξη για μια νέα ανέλιξη του τραγουδιού από τους νέους και με νέους τρόπους, έχει ισχυρές ρίζες και πλατιά παράδοση, γι’ αυτό θα έχει και συνέχεια.

Σε λίγες μέρες, μέσα στον Ιούνιο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής, η διεθνούς φήμης δισκογραφική εταιρεία ECM πρόκειται να κυκλοφορήσει για το παγκόσμιο κοινό το άλμπουμ «Beyond the Borders», από ζωντανή συναυλία σας στο Ηρώδειο μαζί με τον Cihan Türkoğlu. Μολονότι έχετε και παλαιότερα ηχογραφήσει για την ECM, η επιλογή της συγκεκριμένης Παγκόσμιας Ημέρας για την κυκλοφορία του άλμπουμ αποτελεί αναμφίβολα μια ακόμα σημαντική αναγνώριση…

Είναι αλήθεια. Η ECM και ο Manfred Eicher, που κινείται πάντα πρωτοποριακά, έχει κάνει δική της την ιδέα της παγκοσμιοποίησης στην έκφραση του τραγουδιού και της μουσικής. Το «Beyond the Borders» εκπροσωπεί ακριβώς αυτό. Όχι μόνο τα τραγούδια, άλλα και οι ίδιοι οι μουσικοί είναι αποτέλεσμα μιας πολυεθνικής συνεργασίας με βάση την Ελλάδα. Ο Cihan Türkoğlu είναι από την Τουρκία, η Anja Lechner από τη Γερμανία, η Mary Vardanian από την Αρμενία. Είμαι πολύ περήφανη που θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο, αλλά ήδη έχει φτάσει και στην Ελλάδα, και κυκλοφορεί από την AN Music.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η  παράσταση “Πάμε Σινεμά;” με τη Με τηνΜαρία Φαραντούρη θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο την Τετάρτη, 10 Ιουλίου, στις 21:00.

Εισιτήρια: από €10 έως €45

 

Περισσότερα από Πρόσωπα