MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής», σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, έρχεται τον Ιούλιο

Η κωμωδία του Μολιέρου κάνει πρεμιέρα στις 3 Ιουλίου 2019 στο Κατράκειο Θέατρο και στη συνέχεια, θα κάνει περιοδεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Monopoli Team

Ο κατά φαντασίαν ασθενής, το τελευταίο έργο του κορυφαίου Γάλλου δραματουργού σκηνοθετεί ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος υπογράφει τη μετάφραση μαζί με τον Δημήτρη Φιλιππίδη, κρατώντας παράλληλα τον πρωταγωνιστικό ρόλο, με έναν εξαιρετικό θίασο στο πλευρό του, που θα περιοδεύσει μαζί του σε μεγάλα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα.

Η κωμωδία του Μολιέρου αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα θεατρικά κείμενα και γοητεύει αιώνες το κοινό, καθώς αγγίζει την ανθρώπινη ψυχή προσπαθώντας να ξορκίσει μέσα από το γέλιο φόβους και αμφιβολίες.

Η πρεμιέρα θα δοθεί την Τετάρτη 3 Ιουλίου στο Κατράκειο Θέατρο, ενώ στη συνέχεια η παράσταση θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜια βόλτα στην Αθήνα με τον Αντίνοο Αλμπάνη12.09.2018

Το έργο

Ο Αργκάν είναι ένας υποχόνδριος, φιλάργυρος και αρρωστοφοβικός ηλικιωμένος, εξαρτημένος από τους γιατρούς και τα φάρμακα. Αισθάνεται συνεχώς ασθενής, αν και στην πραγματικότητα χαίρει άκρας υγείας! Αυτή η εμμονή του τον καθιστά εύκολο θύμα και οι γύρω του τον εκμεταλλεύονται. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να θέλει να παντρέψει την κόρη του, Ανζελίκ, με γιατρό προκειμένου να έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα. Ο αδελφός του, όμως, σε συνεργασία με την υπηρέτρια του Αργκάν θα προσπαθήσουν να τον θεραπεύσουν από τις φαντασιοπληξίες του και ταυτόχρονα να τον οδηγήσουν να ανακαλύψει ποιος πραγματικά τον αγαπά και του είναι πιστός.

Ο Μολιέρος μέσα από τη συγκεκριμένη κωμωδία ασκεί με οξυδέρκεια κριτική στην κοινωνία και στα ήθη, στην ιατρική σοβαροφάνεια και στην απληστία, ενώ παράλληλα παρατηρεί την αιώνια διαμάχη των δύο φύλων για την «πρωτοκαθεδρία» μέσα στο σπίτι. Τέλος, κριτικάρει έντονα την τσαρλατάνικη ιατρική της εποχής του. Η ιδιαιτερότητα του έργου έγκειται και στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Μολιέρος ερμήνευσε το ρόλο του Αργκάν και στην τέταρτη παράσταση του έργου, στις 17 Φεβρουαρίου 1673, κατέρρευσε με το κλείσιμο της αυλαίας, για να πεθάνει λίγο αργότερα σπίτι του.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μετάφραση-Απόδοση: Πέτρος Φιλιππίδης, Δημήτρης Φιλιππίδης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Χορογραφίες-Κινησιολογία: Ελπίδα Νίνου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς
Βοηθός χορογράφος: Ζωή Πολυχρονιάδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Χάρης Χιώτης
Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης (Αργκάν), Μυρτώ Αλικάκη (Μπελίν), Τάκης Παπαματθαίου (Μπεράλντ), Τάσος Γιαννόπουλος (κος Ντιαφουαρύς), Αντίνοος Αλμπάνης (Τομά Ντιαφουαρύς), Λαέρτης Μαλκότσης (Μπονφουά), Ιωάννα Ασημακοπούλου (Τουανέτ), Νεφέλη Κουρή  (Ανζελίκ), Ρένος Ρώτας (Κλεάντ), Θάλεια Σταματέλου (Λουιζόν), Χάρης Χιώτης (κος Φλεράν), Βαγγέλης Κυπαρίσσης (κος Πυργκόν).

 

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Εδώ Εθνικό Θέατρο: Το ραδιόφωνο της πρώτης κρατικής σκηνής ξεκίνησε να εκπέμπει
Θεατρικά Νέα
«Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων»: Η Βάνα Πεφάνη σκηνοθετεί Αρκά για καλό σκοπό
Θεατρικά Νέα
Σιρόκος: Η νέα παράσταση των 4Frontal ρίχνει το βλέμμα στο προσφυγικό
Θεατρικά Νέα
Κάρμεν: Η ιστορική σκηνοθεσία του 1875 αναβιώνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Θεατρικά Νέα
Εχθρός του λαού: Η παράσταση του Τόμας Όστερμάιερ συνεχίζει μετά το Πάσχα
Θεατρικά Νέα
1984: Ο Γιώργος Παπαγεωργίου φέρνει ξανά την οργουελική δυστοπία τον Οκτώβριο
Θεατρικά Νέα
Ο Σώζων Εαυτόν Σωθήτω: Η κωμωδία του Ντε Φιλίππο σε καλοκαιρινή περιοδεία
Θεατρικά Νέα
Αστόρια: Παράταση παραστάσεων στο Θέατρο Παλλάς
Θεατρικά Νέα
Τέλος του Παιχνιδιού: Νέος κύκλος παραστάσεων τον Μάιο στο Θέατρο Ιλίσια
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Πάρανταϊζ – Η αίθουσα κλιματίζεται»
Θεατρικά Νέα
Ισμήνη: Τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Arroyo και ειδική προσφορά για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Θεατρικά Νέα
Γέρμα (η ανεκπλήρωτη): Ειδική τιμή εισιτηρίων για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου