MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η ένδοξη Ιστορία της Παναγίας των Παρισίων

Ένα εμβληματικό μνημείο 850 ετών που άντεξε δεκάδες πολέμους και λεηλασίες καταστράφηκε εν μια νυκτί από την χτεσινή πυρκαγιά

Monopoli Team

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Notre Dame de Paris, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του Παρισιού, χτίστηκε τον 12ο αιώνα και το 1991 χαρακτηρίστηκε από την Unesco Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η φωτιά που έπληξε χτες τον ιστορικό γοτθικό ναό λέγεται πως κατέστρεψε ανεπανόρθωτα κάποια από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης του ναού και η θλίψη παγκοσμίως είναι ανείπωτη.

Ας κάνουμε λοιπόν μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του Notre Dame  και ας δούμε μερικά από τα πιο ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στον ναό τα 850 χρόνια της λειτουργίας του.

Η ιστορία του Ναού

Ο πρώτος λίθος του ναού τοποθετήθηκε το 1163 υπό την παρουσία του Λουδοβίκου Ζ’ και του Πάπα Αλέξανδρου Γ’ και μέχρι το 1225 η δυτική πρόσοψη είχε ολοκληρωθεί. Κατά την διάρκεια της κατασκευής τοποθετήθηκε και το διάσημο αγκάθινο Στέμμα, που λέγεται ότι είναι αυτό που φορούσε ο Χριστός κατά την σταύρωση του, το οποίο ευτυχώς σώθηκε από την φωτιά από έναν παπά.

Το διάσημο ροζ βιτρώ παράθυρο του Ναού ολοκληρώθηκε το 1250 και η κατασκευή ολόκληρου του Notre Dame τελείωσε το 1345, σχεδόν 200 χρόνια μετά από την αρχή της κατασκευής του.

Το ροζ βιτρώ παράθυρο του Ναού

Τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Notre Dame

Το 1431 έγινε η Στέψη του Ερρίκου ΣΤ΄ της Αγγλίας σε ηλικία μόλις 10 ετών, ενώ το 1456 η Ιωάννα της Λωρραίνης ανακηρύσσεται μάρτυρας από την Καθολική Εκκλησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Παναγία των Παρισίων όπως αποτυπώθηκε σε έργα Τέχνης12.09.2018

Στον καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων έγιναν και οι βασιλικοί γάμοι του Ιάκωβου Ε’ της Σκωτίας με την Μανταλένα των Βαλουά το 1537, αλλά και με τη δεύτερη του γυναίκα Μαίρη του Γκίζ, το 1538.

Το 1790, κατά την Γαλλική Επανάσταση, θα βεβηλωθεί ο καθεδρικός ναός και εκατοντάδες έργα τέχνης θα καταστραφούν και δεν θα αποκατασταθούν μέχρι και το 1821.

Το 1804, ο Ναπολέων στο πλευρό της συζύγου του, Ιωσηφίνας, θα στεφθεί αυτοκράτορας από τον Πάπα Πίο Ζ’.

Το 1829,ο Βίκτωρ Ουγκώ ξεκινάει να γράφει την Παναγία των Παρισίων, που θα δημοσιευτεί το 1831 και θα γίνει σύμβολο της γαλλικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο του Ουγκώ θα αναζωπυρώσει και πάλι το ενδιαφέρον για τον ναό και ο Ναπολέων θα διατάξει την αναστήλωση του Καθεδρικού Ναού.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το διάσημο ροζ βιτρώ παράθυρο του ναού θα αφαιρεθεί για να σωθεί από τους βανδαλισμούς των Ναζί και όταν τελικά η Γαλλία θα απελευθερωθεί, το 1944, οι πιστοί θα ψάλλουν τον ύμνο Te Deum για να ευχαριστήσουν τον Θεό για την σωτηρία τους.

Γαλλίδες υποδέχονται τους αμερικανούς στρατιώτες μπροστά από τον ναο

To 1970 θα γίνει η κηδεία του Charles de Gaulle, του μεγάλου Γάλλου πολιτικού και προέδρου της Γαλλίας μέχρι το 1969, και πολλοί αρχηγοί κρατών, ανάμεσα τους και ο Ρίτσαρντ Νίξον, θα βρεθούν στον καθεδρικό ναό.

Αρχηγοί κρατών στην κηδεία του Ντε Γκωλ

Εκεί έγινε και η κηδεία των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης που σόκαρε το Παρίσι το 2015.

Η κηδεία των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης

Το 2017 ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις για την συντήρηση της στέγης και του κύριου κορμού του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, που είχαν μάταιη κατάληξη στην πυρκαγιά της 15ης Απριλίου 2019

Πηγή: https://www.thisisinsider.com

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b