MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 10 προτάσεις για να διασκεδάσετε δωρεάν

Πολλές προτάσεις για δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα και αυτό το Σαββατοκύριακο!

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας: "Περί εικόνων βιβλίων και ανάγνωσης"
Monopoli Team

ΣΙΝΕΜΑ

Προβολές για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Bauhaus 

Bauhaus – Μοντέλο και Μύθος (D 2010, 104´)

Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Niels Bolbrinker & Kerstin Sutterheim

To Bauhaus θεωρείται μέχρι και τις μέρες μας πρωταρχικός πυρήνας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και του μοντέρνου design. Όμως το «Bauhaus» δεν είναι μόνον το «κυβιστικό» λευκό σπίτι με την επίπεδη στέγη ή η καρέκλα με σκελετό από ατσάλινους σωλήνες ή η διάσημη λάμπα Bauhaus. To Bauhaus ήταν και εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο θεωρείται ακόμα και σήμερα πρότυπο σχολής. Εκεί δίδαξαν παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες όπως π.χ. οι Johannes Itten, Wassily Kandinsky, Lyonel Feininger, Paul Klee, Oskar Schlemmer, Walter Gropius, Mies van der Rohe.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια σφαιρική κριτική παρουσίαση των καλλιτεχνικών και πολιτικών στόχων του Bauhaus από την επαναστατική του ίδρυση μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και τη διάλυσή του στην ναζιστική εποχή μέχρι την κατασκευαστική δραστηριότητα στο νεοσύστατο Ισραήλ και τη γένεση του μύθου «Bauhaus» στις ΗΠΑ. Πρώην φοιτητές του Bauhaus ξετυλίγουν αναμνήσεις ενώ οι δάσκαλοι παίρνουν το λόγο μέσω αρχειακού υλικού.
(Γερμανικά/Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους)
Παρασκευή 15/2, 19:00 & 21:00
Φουαγιέ του κινηματογράφου Άστορ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Εγκαίνια του νέου τσέμπαλου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Μάρκελλος Χρυσικόπουλος επιστρέφει στο σόλο ρεπερτόριο του τσεμπάλου και, μαζί με μία εκλεκτή παρέα μουσικών αναδόχων, εγκαινιάζει το καινούργιο απόκτημα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ με έργα εντός, εκτός και περί αυτού. Συνθέσεις του Πέρσελ, του Σκαρλάττι αλλά και συνθέσεις σύγχρονων συνθετών διαδέχονται η μια την άλλη σαν μια προσωπική αφήγηση που ξετυλίγει συγχρόνως την ιστορία του οργάνου και του μουσικού.
Παρασκευή 15/2, 20:30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης από τα Ταμεία της ΕΛΣ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

“Τα Ρεμπέτικα της αγάπης”

Βασισμένο στις μουσικές που συνέθεσαν ρεμπέτες του Πειραιά, το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro παρουσιάζει σε μια ιδιαίτερη φωνητική επεξεργασία της Ανθής Γουρουντή “Τα ρεμπέτικα της Αγάπης”.
Παρασκευή 15/2, 20:00
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Είσοδος με δελτία εισόδου από τα ταμεία του θεάτρου

ΈΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

“Περί εικόνων βιβλίων και ανάγνωσης”

29 Ισπανοί φωτογράφοι αποτυπώνουν την προσωπική τους άποψη για το βιβλίο και την ανάγνωση. Πρόκειται για μια διαφορετική, οπτική προσέγγιση στο σύμπαν των βιβλίων. Η έκθεση φέρνει τον θεατή –μέσω μιας άλλης επικοινωνιακής οδού, της φωτογραφίας– κοντά σε ένα λεξιλόγιο γεμάτο ματιές και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα δύο ιδιώματα. Τα βιβλία είναι σύνολα σημείων που αρθρώνονται για να μεταδώσουν ιδέες και έννοιες που βρίσκονται στη βάση της σκέψης και της γνώσης, ενώ η φωτογραφία ως τέχνη είναι αποτέλεσμα οπτικής αισθητικής εμπειρίας της σκέψης και του συναισθήματος. Στο πλαίσιο της “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” του δήμου Αθηναίων.
Παρασκευή 15/2, 12:00 – 21:00 & Σάββατο 16/2, 10:30 – 14:30
Ελληνοαμερικανική Ένωση

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

“Orbital”

Ένα έργο (Site Specific Performance) του Performer Ιωάννη Καρούνη που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, βάζοντάς το σε τροχιά στο κέντρο της Αθήνας.
Θα παρουσιαστεί σε εξωτερικό χώρο (μέσα στην πόλη της Αθήνας) χαράζοντας τρεις διαδρομές, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα τρεις σταθμούς (πλατείες).

Η κάθε Performance θα διαρκεί 4 ώρες.

Πρώτη ημέρα: Πλατεία Ομονοίας – Οδός Σταδίου – Πλατεία Συντάγματος – 15/ 02/ 2019 στις 11.00 – 15.00
Δεύτερη ημέρα: Πλατεία Συντάγματος – Οδός Ερμού – Πλατεία Μοναστηράκιου – 16/ 02/ 2019 στις 11.00 – 15.00
Τρίτη ημέρα: Πλατεία Μοναστηράκιου – Οδός Αθηνάς – Πλατεία Ομονοίας 17/ 02/ 2019 στις 11.00 – 15.00

ΔΡΑΣΗ

Έγκλημα στο Σεράφειο #2

Tο επιτυχημένο παιχνίδι μυστηρίου “Ποιος ευθύνεται για την εξαφάνιση του κριτικού λογοτεχνίας Γιώργου Μπαλωμένου;” που παρουσιάστηκε στο ΚΠΙΣΝ στο πλαίσιο της “Νύχτα Πολιτισμού: Τέχνες και Αφήγηση” (5 Οκτωβρίου 2018), επιστρέφει με ένα νέο έγκλημα που ζητά διαλεύκανση. Το “Έγκλημα στην πόλη του Σεράφειου” εξελίσσεται σε ένα διαδραστικό παιχνίδι μυστηρίου, στην νέα αυτή δομή πολιτισμού, καινοτομίας και αθλητισμού του δήμου Αθηναίων.
Κατάλληλο για άτομα άνω των 16.
Παρασκευή 15/2, 18:00
Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

“Σκαμμένοι Ουρανοί” της Ειρήνης Χηράτου

Ο Αθλητικός & Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων “Η Πρόοδος” και το Πολιτιστικό Σωματείο Λεμεσού “ΑΡΙΣΤΟΚΥΠΡΙΟ” πραγματοποιούν παρουσίαση του νέου μουσικοθεατρικού έργου της Κύπριας δημιουργού Ειρήνης Χηράτου “Σκαμμένοι Ουρανοί”, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού, Περικλέους 55, Χολαργός.

Πρόκειται για ένα έργο μουσικοθεατρικό, όπου μέσα από έναν λόγο κατά βάση ποιητικό, ξεδιπλώνονται η ατέρμονη ελπίδα αλλά και η υπαρξιακή αγωνία ενός σύγχρονου ζευγαριού, που προσπαθεί να αντέξει το “βάρος” μιας κρίσης οικονομικής, (με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό).
Παρασκευή 15/2, 19:00
Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού
Για κρατήσεις: 2132002800

ΔΙΑΛΕΞΗ

Η αρχή της ζωής: Τα πρώτα βήματα του ανθρώπου & η ζωή στη μήτρα

Τον Φεβρουάριο ξεκινά μια νέα σειρά διαλέξεων στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τα πρώτα βήματα του ανθρώπου, από την κύηση μέχρι και τη νηπιακή ηλικία. Οι ενότητες είναι επιλεγμένες ώστε να επιτρέψουν έναν διάλογο ανάμεσα στη φυσιολογία και την ψυχολογία, προκειμένου να ενημερώσουν και να δώσουν απαντήσεις.

Στόχος της πρώτης διάλεξης είναι να απαντηθεί μια σειρά από ερωτήματα: Πώς είναι η ζωή μέσα στη μήτρα; Πώς αναπτύσσεται ο άνθρωπος από τη σύλληψη μέχρι τον τοκετό; Πότε αναπτύσσονται τα όργανα; Τι καταλαβαίνει και τι αισθάνεται το έμβρυο στα διάφορα στάδια ανάπτυξής του; Μπορεί να ακούσει; Μπορεί να νιώσει πόνο; Είναι απόλυτα προστατευμένο από το περιβάλλον ή υπάρχουν επιρροές; Μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν την ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού τους ήδη από την ενδομήτρια ζωή;
Σάββατο 16/2, 17:00
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΈΚΘΕΣΗ

“Γιώργος Φλωράκης στις 8.00: Σημειώσεις από τα Πρωινά του Τρίτου”

Στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, εγκαινιάστηκε η ατομική έκθεση Γιώργος Φλωράκης στις 8.00: Σημειώσεις από τα Πρωινά του Τρίτου σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός των Πρωινών του Τρίτου Προγράμματος, παρουσιάζει τις οπτικοποιημένες αποτυπώσεις των μουσικών εκπομπών του κλασικής μουσικής, σε μια έκθεση με έντονο μουσικό ενδιαφέρον. Η έκθεση συνοδεύεται από έκδοση καθώς και από περιορισμένο αριθμό πρωτότυπων εικαστικών assemblages σημειώσεων του Γιώργου Φλωράκη που διατίθενται στο πωλητήριο της Μουσικής Βιβλιοθήκης.
Παρασκευή 15/2, 10:00 – 16:00 & Κυριακή 17/2, 10:00 – 17:00
Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”

ΔΡΑΣΗ

Γλυπτική που αναπνέει: Κίνηση

Πώς μπορεί κανείς να ελευθερώσει έναν χώρο δημιουργώντας ένα μνημείο γι’ αυτόν; Πώς δίνει ζωή και ενέργεια σε μία κατασκευή;

Με άξονα τα κινητικά γλυπτά του Γ. Ζογγολόπουλου οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με τη δυνατότητα της κίνησης δημιουργώντας μια κατασκευή υπό κλίμακα προορισμένη για έναν δημόσιο χώρο της επιλογής τους.
Έως 18 συμμετοχές
Κυριακή 17/2, 17.30 – 20.30
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Περισσότερα από Weekend
VIMA_WEB3b