MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 11 προτάσεις για να διασκεδάσετε δωρεάν

Πολλές προτάσεις για δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα και αυτό το Σαββατοκύριακο!

Monopoli Team

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

“Blockchain: Ουτοπία ή επιτόπια στροφή;”

Το φεστιβάλ αυτό προσκαλεί διανοητές, καλλιτέχνες και χάκερ σε μια συζήτηση για τη διαλεκτική της αντίστασης και της αφομοίωσης που χαρακτηρίζει την τεχνολογία blockchain. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό αντικείμενο μελέτης που μας βοηθάει να κατανοήσουμε και να οραματιστούμε τη θέση μας μέσα στην ψηφιακά δικτυωμένη κοινωνία μας. Αν και το blockchain έχει κατά κύριο λόγο υιοθετηθεί από επενδυτές και επιχειρηματίες, χρησιμοποιείται εκτενώς και από κοινότητες που διερευνούν ριζοσπαστικές και εναλλακτικές χρήσεις του στις τέχνες, τη μουσική, τα μέσα και τα συστήματα διακυβέρνησης. Η νέα αυτή τεχνολογία εγείρει πολιτικά και ηθικά ερωτήματα, καθώς από τη μία συμβάλλει στην κοινωνική αμοιβαιότητα και καταργεί τους διαμεσολαβητές, ενώ από την άλλη αποτελεί επενδυτική ευκαιρία για μια νέα ελίτ, αυτήν της ψηφιακής οικονομίας.
Στα αγγλικά, με διερμηνεία στα ελληνικά.

Σάββατο 9/2, 18:00 – 21:30
Κυριακή 10/2, 18:00 – 19:30
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
* Η είσοδος είναι δωρεάν με σειρά προτεραιότητας. 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Braven

O Joe είναι ένας «τυπικός» υλοτόμος που περνάει με την οικογένειά του ένα ήρεμο σαββατοκύριακο σε μια καλύβα στη μέση του χιονισμένου δάσους. Ή τουλάχιστον αυτός είναι ο σκοπός, μιας και είχε την ατυχία να βρεθεί αντιμέτωπος με εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι τον ακολουθούν στη καλύβα, και απειλούν όλη την οικογένεια…

Δράση/Δράμα, 2018, Διάρκεια: 94′

Παρασκευή 8/2,  21:00

Πολιτιστικό Συνεδριακό κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης” (Κύπρου 68 – πλ. Δημαρχείου)

ΈΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

“Six Tribes” του Guy Needham

Ο Guy Needham είναι ένας φωτογράφος που ειδικεύεται στη φωτογράφιση φυλών ιθαγενών, αντλώντας κυρίως θέματα από την ταυτότητα τους και τη θέση τους στον πολιτισμό. Οι εικόνες του έχουν εκτεθεί στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, το Τόκιο, τη Μόσχα, την Αθήνα και το Λος Άντζελες και έχουν παρουσιαστεί σε πολλές έντυπες εκδόσεις όπως το National Geographic Traveler, το Lonely Planet, το Lost, το AFAR, το International Traveler, το BBC.com και το CNN.com. Είναι μέλος της Royal Photographic Society, του Κέντρου Φωτογραφίας του Λος Άντζελες, των Φωτογράφων Χωρίς Σύνορα, της Φωτογραφικής Εταιρείας της Νέας Ζηλανδίας και του Παγκόσμιου Φωτογραφικού Οργανισμού. Η δουλειά του, μια συλλογή φωτογραφιών από αυτόχθονες έξι φυλών που έχει φωτογραφήσει σε διάφορα μέρη του κόσμου, θα παρουσιαστεί σε αυτή την έκθεση.
Παρασκευή 8/2, 16:30 – 21:30
Σάββατο 9/2, 12:00 – 14:30
Blank Wall Gallery

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

“Before breakfast”

Βασισμένο στο θεατρικό έργο του Ευγενίου Ο’ νήλ.

Συντελεστές/Συμμετέχουν:
Μουσική: Thomas Pasatieri
Libretto: Frank Corsaro
Soprano: Εβίτα Πετράκη
Piano: Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου

Παρασκευή 8/2, 20:00

Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”

ΈΚΘΕΣΗ

“Εκδόσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών” 

Για πάνω από σαράντα χρόνια, από το 1945 έως το 1990, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ανέπτυξε μια αξιοσημείωτη εκδοτική δραστηριότητα, σε συνεργασία πρώτα με τις εκδόσεις Ίκαρος και μετά κάτω από την ευθύνη του διευθυντή του, τον Octave Merlier, εκδίδοντας στα ελληνικά Γάλλους συγγραφείς ή αντίστροφα, μεταφράζοντας σύγχρονους Έλληνες ποιητές και συγγραφείς. Αυτή η ιστορική συλλογή περιλαμβάνει επίσης βιβλία ποικίλων θεματικών, σχετικών με την ελληνική γλώσσα και τις θρησκευτικές παραδόσεις της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας, ενδιαφέρεται για τη μουσική και τις τέχνες και χαρίζει, με τη συλλογή Πόλεις και τοπία της Ελλάδας, πολύτιμους οδηγούς στους επισκέπτες και ερασιτέχνες αρχαιολόγους.

Ο κατάλογος, που απαριθμεί 150 τίτλους περίπου, εξαιρετικά ενδιαφέροντες για το κοινό και τους ερευνητές, αποτελεί κομμάτι της ιστορίας, όχι μόνο του Γαλλικού Ινστιτούτου αλλά και της Ελλάδας. Οι εκδοτικές επιλογές είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικές της θέσης που κατείχε το Ινστιτούτο εκείνη την περίοδο στη ζωή της χώρας και ειδικότερα στις ελληνογαλλικές ανταλλαγές.
Στο πλαίσιο της “Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” – Ανοιχτές Συλλογές.
Παρασκευή 8/2, 10:00 – 19:00
Σάββατο 9/2, 10:00 – 15:00
Γαλλικό Ινστιτούτο 

ΗΜΕΡΙΔΑ

“Τα Γκράφικ Νόβελς: Απαιτητικές Αφηγήσεις από μια Ώριμη Φόρμα των Κόμικς”

Στο σύγχρονο πολιτισμικό πεδίο, τα γκράφικ νόβελ προτείνουν μια πολυπρισματική και πολυφωνική θεώρηση της κόμικς αφήγησης η οποία συνδιαλέγεται δυναμικά με άλλες μορφές τέχνης (λογοτεχνία, κινηματογράφος, ζωγραφική) και επιχειρεί να αναδείξει τις καλλιτεχνικές και αφηγηματικές δυνατότητες ενός, συνεχώς εξελισσόμενου, αφηγηματικού μέσου που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αφηγηματικών τεχνών που ανέδειξε η πολιτισμική εξέλιξη του 20ου και 21ου αιώνα.

Πού οφείλεται όμως η άνθηση της συγκεκριμένης φόρμας των κόμικς; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη δυναμική της παρουσία; Πώς συνδέεται με τις άλλες τέχνες και ειδικότερα με την λογοτεχνία; Ποιες δυνατότητες εξέλιξης μπορούν να έχουν στο μέλλον; Μπορούν όλα τα κόμικς να χαρακτηριστούν γκράφικ νόβελ; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει και φιλοδοξεί να απαντήσει η ημερίδα, στο πλαίσιο της οποίας πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δημιουργοί κόμικς, εκδότες και εκπρόσωποι της σκηνής των γκράφικ νόβελ στην Ελλάδα θα συνομιλήσουν για τη δημοφιλή σε Ελλάδα και εξωτερικό φόρμα των κόμικς.
Σάββατο 9/2, 10:00 – 18:00
Μουσείο Μπενάκη, Κτ. Πειραιώς

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τυπογραφίας και βιβλιοδεσίας με τίτλο “Η Πρέσα”

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων υλοποιεί στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων ένα ιδιαίτερο, δημιουργικό εργαστήριο τυπογραφίας και βιβλιοδεσίας με τίτλο “Η Πρέσα”. Η δράση “Η Πρέσα” εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων.

Παρασκευή 8/2, 16:00 – 19:00
Ανοιχτό Σχολείο στο Παγκράτι, 1ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Σπύρου Μερκούρη 20)
Απαιτείται προεγγραφή εδώ. 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Andrew Weatherall live performance

Επόμενος καλεσμένος των SNFCC Sessions, o Andrew Weatherall, ένας από τους σημαντικότερους DJs και παραγωγούς της βρετανικής electronica.

Λάτρης της pop κουλτούρας, ο Andrew Weatherhall, ισχυρίζεται πως η ιστορία της pop μουσικής παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της εσωτερικής δημοκρατίας που τη χαρακτηρίζει. Έχει δηλώσει, μάλιστα, πως το χιούμορ είναι το σημαντικότερο συστατικό της μουσικής ιδεολογίας του. Παράλληλα, όμως, είναι απολαυστικός συνομιλητής για μια σειρά από θέματα, ξεκινώντας από την λογοτεχνία και την ποίηση και φτάνοντας μέχρι τη μόδα και τα εικαστικά, και τον τρόπο που αναμειγνύονται στη νεανική κουλτούρα.

Κυριακή 10/2
20.00: Ανοιχτή συζήτηση με τον Παναγιώτη Μένεγο 
21.00: DJ Set
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από τα μουσικά σχολεία Αλίμου και Αθήνας

“Πρώτο ταξίδι έτυχε ναύλος για το Νότο”∙ Τα ταξίδια του αγαπημένου ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία ζωντανεύουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τη μουσική εκδήλωση διοργανώνει το Μουσικό Σχολείο Αλίμου σε συνεργασία με το νεότευκτο Μουσικό Σχολείο Αθήνας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής (Κεντρικός Τομέας Αθηνών), η οποία έχει σταθεί επανειλημμένα αρωγός του έργου τους. Συμμετέχουν το “Σύνολο Σύγχρονου Ελληνικού & Ξένου Δημοφιλούς Ρεπερτορίου” του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, η Χορωδία Μουσική Σχολείου Αλίμου και η Χορωδία Α’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Αθήνας. Θα ακουστούν τραγούδια των Θάνου Μικρούτσικου, Μαρίζας Κωχ, Ξέμπαρκων, Γιάννη Νικολάου, Μιχάλη Τρανουδάκη και Γιάννη Σπανού.
Κυριακή 10/2, 19:00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
* Δωρεάν είσοδος με δελτία εισόδου. Για τη διάθεση των δελτίων εισόδου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται το www.mousalim.gr ή να καλούν στο 210 99 63 561 (Μουσικό Σχολείο Αλίμου) & 213 2063541 (Περιφέρεια Αττικής).

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Κύκλος κρουστών για ενήλικες

Μια συνάντηση με τη μουσική, τον ρυθμό και την κίνηση, όπου τραγούδια από την Αφροβραζιλιάνικη παράδοση συνδυάζονται με τις πεντατονικές μελωδίες και μεταφράζονται μέσα από τις μεταλλικές, μουσικές πλάκες εδάφους στον Μουσικό Κήπο. Με βάση τη διάσημη Βραζιλιάνικη Samba συνεχίζεται και το νέο έτος ο κύκλος των κρουστικών συμπράξεων.
Για ενήλικες, με ή χωρίς κινητικές αναπηρίες
Έως 30 συμμετοχές με σειρά προτεραιότητας.
Κυριακή 10/2, 12.00-14.00
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΒΙΒΛΙΟ

Η Κινητή Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων στις γειτονιές της πόλης

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με την Κινητή Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται κι αυτόν το μήνα κοντά σε μικρούς και μεγάλους σε κάθε γειτονιά της Αθήνας.
Η Κινητή Βιβλιοθήκη, γεμάτη με χιλιάδες βιβλία, ελληνικά και ξενόγλωσσα, για ενήλικες και παιδιά, θα σας περιμένει την Παρασκευή 8/2, 10.00-15.00, στην Πλατεία Αγίου Ανδρέα, Λαμπρινή.

Περισσότερα από Weekend
VIMA_WEB3b