MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ηρωικοί Πιονέροι (Pioneer Heroes)

Α’ Προβολή, Tετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 στο COSMOTE CINEMA 1HD στις 21.00.

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Σκηνοθετικό ντεμπούτο για την Natalia Kudryashova, η οποία έχει γράψει και το σενάριο ενώ είναι και η πρωταγωνίστρια του φιλμ που προβλήθηκε στο Πανόραμα της Μπερλινάλε.

1987. Τρία παιδιά, η Όλγκα, η Κάτια και ο Αντρέι, μπαίνουν στην οργάνωση των νεαρών πιονέρων του Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν, και με οδηγό τους τη σοβιετική ιδεολογία ονειρεύονται να γίνουν ήρωες. Ο Αντρέι ονειρεύεται να δημιουργήσει ένα χάπι που θα σώσει την ανθρωπότητα από το θάνατο και την αρρώστια. Η Όλγκα καταδιώκει μυθικούς πράκτορες που κυνηγούν τα παιδιά των σοβιετικών. Και η Κάτια ονειρεύεται να γίνει μια πιονέρα, αλλά έχει εφιάλτες όταν ανακαλύπτει ότι ο παππούς της είναι λαθρέμπορος. Τα παιδιά της Σοβιετικής Ένωσης πιστεύουν σε κατασκόπους και φοβούνται τον πόλεμο. Περιμένουν το “λαμπρό μέλλον” και ονειρεύονται να κάνουν ηρωικά κατορθώματα. 25 χρόνια αργότερα, οι τρεις τριαντάρηδες ήρωες ζουν συμβιβασμένοι στη σύγχρονη Μόσχα, έχοντας καταφέρει να καθιερωθούν επαγγελματικά αλλά αντιμετωπίζοντας μια άλλη πραγματικότητα, όπου δεν υπάρχει πλέον χώρος για ηρωικές πράξεις, μεγάλες ιδέες και δυνατά συναισθήματα. Τα σοβιετικά ιδεώδη χάθηκαν για πάντα, μεταλλαγμένα από νέα ιδανικά απόκτησης και συσσώρευσης πλούτου.

d1735e12c151487a141ffac7ec7c6b1a XL

Με μια σκηνοθεσία που μετακινείται διαρκώς με ποιητική διάθεση ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, η Natalia Kudryashova αναδεικνύει το χάσμα ανάμεσα στα οράματα του χθες και του σήμερα που άφησε πίσω της η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, για την τελευταία γενιά των νεαρών πιονέρων.

Ατμοσφαιρικές εικόνες ζωντανεύουν τους χαρακτήρες της, ενώ τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της σοσιαλιστικής αρχιτεκτονικής, επιβλητικά και καφκικά, δίνουν σχήμα στις καταπιεστικές σκιές των παιδικών τους ονείρων, που τώρα απειλούν να τους καταβροχθίσουν. Η ίδια η δημιουργός αναφέρει: «Το κόκκινο είναι το χρώμα του αίματος και του κινδύνου, των ηρωικών πράξεων, της σημαίας, της γραβάτας των πιονέρων. Μάθαμε να αγαπάμε το κόκκινο χρώμα από τότε που γεννηθήκαμε. Μας δίδαξαν να παραμείνουμε πιστοί στην ηρωική ιδεολογία: ο ήρωας είναι αυτός που κατορθώνει τη νίκη. Τα ηρωικά κατορθώματα είναι η μόνη δικαιολογία για κάθε ριψοκίνδυνη πράξη. Ηρωικά κατορθώματα στο όνομα των συντρόφων σου, στο όνομα της Μητέρας Πατρίδας».

Κατηγορία: Δραματική

Σκηνοθεσία: Νατάλια Κουντριάσοβα

Ηθοποιοί: Νατάλια Κουντριάσοβα, Ντάρια Μορόζ, Αλεξέι Μίτιν

Περισσότερα από TV Calendar
VIMA_WEB3b