MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μια κωπηλατική βόλτα στον Σαρωνικό με την Τριήρη Ολυμπιάς!

Το να ταξιδέψεις μέσα σε μια τριήρη και μάλιστα στη θέση του κωπηλάτη δεν είναι κάτι που σου συμβαίνει κάθε μέρα. Έτσι όταν προέκυψε η ευκαιρία με αφορμή τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Ένδοξα Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού» για το COSMOTE HISTORY, δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά.

Monopoli Team

Άκουσα πρωτη φορά για την τριήρη «Ολυμπιάς» όταν χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά της ολυμπιακής φλόγας στους αγώνες του 2004. Με την ευκαιρία του ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY έμαθα περισσότερα: Πρόκειται για λειτουργικό αντίγραφο αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ.. που ναυπηγήθηκε στην Ελλάδα το 1987 στο πλαίσιο προγράμματος πειραματικής αρχαιολογίας με τη χρηματοδότηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

P1170692

Με μήκος σχεδόν 39 μέτρα και θέσεις για 170 κωπηλάτες η τριήρης «Ολυμπιάς» πλέει εξαιρετικά γρήγορα. Όπως μας ενημέρωσαν, έχει καταφέρει ν’ αναπτύξει ταχύτητα σχεδόν εννέα κόμβους, ενώ έπλευσε, επί ώρες, με ταχύτητα τεσσάρων κόμβων, ακόμα και με τον μισό αριθμό κωπηλατών. 

P1170696 

Την ημέρα που την επισκεφτήκαμε στις θέσεις των κωπηλατών δεν ήταν εκπαιδευμένοι ναυτικοί αλλά απλοί πολίτες όλων των ηλικιών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του πολεμικού ναυτικού και έζησαν μια ξεχωριστή εμπειρία στα νερά του Σαρωνικού.

  

P1170788

Το στοίχημα να συντονιστούν 170 εντελώς αρχάριοι κωπηλάτες και να κατορθώσουν να μετακινήσουν την τριήρη έμοιαζε αρχικά χαμένο. Κι όμως χάρη στις επίμονες – όσο και υπομονετικές- υποδείξεις των αξιωματικών κάποια στιγμή μάθαμε να υπακούμε –σχετικά συντονισμένοι στις εντολές  «πρόσω», «ανάποδα» και «πτέρωσον» και να βγάλουμε την τριήρη μια μικρή βόλτα στον Σαρωνικό!

P1170842

Για του λόγου το αληθές δείτε αυτό το video:

Το επεισόδιο «Τριήρης Ολυμπιάς» με το οποίο ολοκληρώνεται το αφιέρωμα του COSMOTE HISTORY HD «Ένδοξα Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού» θα προβληθεί την  την Κυριακή 29/7 στις 21.00.

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b