MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το έθιμο του Αϊ – Γιάννη του Κλήδονα “ζωντανεύει” στις γειτονιές της πόλης!

Μικροί και μεγάλοι καλούνται να πάρουν τα μαγιάτικα στεφάνια τους και να συμμετέχουν στην γιορτή του Κλήδονα το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 στην πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου) και την πλατεία Κυψέλης.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Το έθιμο του Αϊ – Γιάννη του Κλήδονα ζωντανεύει κάθε χρόνο με φωτιές, χορό και τραγούδια με νταούλια, λύρες και ζουρνάδες στις γειτονιές της Αθήνας, ένα δρώμενο που ενισχύει την επιδίωξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων για τη διαφύλαξη, τη διατήρηση και τη συνέχιση της παράδοσης μέσα από δράσεις που συνδυάζουν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας με την ψυχαγωγία.

Παραδοσιακά η γιορτή του Κλήδονα συνδέεται με το θερινό ηλιοστάσιο και θεωρείται γιορτή των ξωμάχων, του βουνού και του κάμπου. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία λέξη Κληδών-κληδόνος που σημαίνει οιωνός, σημάδι, μάντεμα και ζωντανεύει την 24η του Πρωτόλη δηλαδή του Ιουνίου, που συμπίπτει με τη θερινή τροπή του ήλιου, η δύναμη του οποίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα σύμφωνα με τις θαμπές μνήμες του παρελθόντος. Κατά το έθιμο, το βράδυ της 23ης Ιούνη στα χωριά ανάβουν τις φωτιές του Αϊ Γιάννη, όπου καίνε τα στεφάνια του Μάη και οι νέοι και τα παιδιά πηδούν τη φωτιά, τρεις φορές ο καθένας. Στη νεοελληνική αντίληψη το έθιμο εξελίχθηκε σε μια όμορφη και ενδιαφέρουσα ιεροτελεστία, περισώζοντας τους ερωτικούς χρησμούς.

Οι εκδηλώσεις του εορτασμού αναλυτικά:

Πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου) |20:00
«Εορτασμός του Κλήδονα»: Αναπαράσταση του εθίμου
Θα ακολουθήσει γλέντι και χορός γύρω από τη φωτιά με μουσική από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του δήμου Αθηναίων και το σχήμα του Ιουλιανού Κοττάκη “Παραδοσιακά Τσαμπουνοτούμπακα”.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ», την 1η Δημοτική Κοινότητα δήμου Αθηναίων, την επιτροπή Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Παιδικού Σταθμού δήμου Αθηναίων, το Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου και το Σύλλογο Καταστηματαρχών Ψυρρή «Η Παλιά πόλη».

Πλατεία Κυψέλης | 20:00
Αναπαράσταση του εθίμου από την Ομάδα Ελληνικής Παράδοσης και Πολιτισμού «Απόλλωνας» με τη συμμετοχή της Χορωδίας και της Ομάδας Παραδοσιακών Χορών της Λέσχης Φιλίας, οδού Κίου Κυψέλης και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 120ου Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης με θεατρικό δρώμενο και παραδοσιακούς χορούς. Θα ακολουθήσει γλέντι και χορός γύρω από τη φωτιά με μουσική από τους Νάντια Καραγιάννη και Νίκο Καραγιάννη και τους συνεργάτες τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την 6η Δημοτική Κοινότητα δήμου Αθηναίων.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Βιβλία
Από τα ράφια… στις προθήκες: Ξενάγηση για το ευρύ κοινό στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Εκδηλώσεις
Ο Μίνως Μάτσας ενώνει κόσμους στο Ηρώδειο, ο "ονειροπόλος" APON κλείνει το tour του στην Τεχνόπολη - Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Free City: Τι κάνουμε δωρεάν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Ο Πάνος Βλάχος με 'χωρίς πρόγραμμα' στο Θέατρο Βράχων, ο Κωνσταντής Πιστιόλης στήνει ένα γλέντι στην Τεχνόπολη - Όσα θα κάνουμε σήμερα
ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
Hot or Not #184: Όλα όσα μας άρεσαν (ή μας χάλασαν) αυτή την εβδομάδα
Εκδηλώσεις
Plisskën, Off The Hook Festival, η Άννα Βίσση στο Καλλιμάρμαρο - Όσα δεν θες να χάσεις αυτό το ΣΚ
Εκδηλώσεις
Free City: 10 δωρεάν εκδηλώσεις αυτό το ΣΚ στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
15 μεγάλες συναυλίες που θα ζήσουμε το φθινόπωρο στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Το Plisskën Festival στην Πειραιώς 260, το Off The Hook Festival στο ΟΑΚΑ - Όσα θα κάνουμε σήμερα στην πόλη
Εκδηλώσεις
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στηρίζει τη «Μεταμόρφωση» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με ένα fundraising στο Ηρώδειο
Εκδηλώσεις
Οι "Πέρσες" του Αισχύλου σε μια πρωτότυπη σκηνική εκδοχή, οι indie Franz Ferdinand στην Αθήνα - Όσα θα κάνουμε σήμερα στην πόλη
Εκδηλώσεις
Για 2η χρονιά το Music & Wine Festival στο Fougaro Artcenter