MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το έθιμο του Αϊ – Γιάννη του Κλήδονα “ζωντανεύει” στις γειτονιές της πόλης!

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Μικροί και μεγάλοι καλούνται να πάρουν τα μαγιάτικα στεφάνια τους και να συμμετέχουν στην γιορτή του Κλήδονα το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 στην πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου) και την πλατεία Κυψέλης.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το έθιμο του Αϊ – Γιάννη του Κλήδονα ζωντανεύει κάθε χρόνο με φωτιές, χορό και τραγούδια με νταούλια, λύρες και ζουρνάδες στις γειτονιές της Αθήνας, ένα δρώμενο που ενισχύει την επιδίωξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων για τη διαφύλαξη, τη διατήρηση και τη συνέχιση της παράδοσης μέσα από δράσεις που συνδυάζουν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας με την ψυχαγωγία.

Παραδοσιακά η γιορτή του Κλήδονα συνδέεται με το θερινό ηλιοστάσιο και θεωρείται γιορτή των ξωμάχων, του βουνού και του κάμπου. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία λέξη Κληδών-κληδόνος που σημαίνει οιωνός, σημάδι, μάντεμα και ζωντανεύει την 24η του Πρωτόλη δηλαδή του Ιουνίου, που συμπίπτει με τη θερινή τροπή του ήλιου, η δύναμη του οποίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα σύμφωνα με τις θαμπές μνήμες του παρελθόντος. Κατά το έθιμο, το βράδυ της 23ης Ιούνη στα χωριά ανάβουν τις φωτιές του Αϊ Γιάννη, όπου καίνε τα στεφάνια του Μάη και οι νέοι και τα παιδιά πηδούν τη φωτιά, τρεις φορές ο καθένας. Στη νεοελληνική αντίληψη το έθιμο εξελίχθηκε σε μια όμορφη και ενδιαφέρουσα ιεροτελεστία, περισώζοντας τους ερωτικούς χρησμούς.

Οι εκδηλώσεις του εορτασμού αναλυτικά:

Πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου) |20:00
«Εορτασμός του Κλήδονα»: Αναπαράσταση του εθίμου
Θα ακολουθήσει γλέντι και χορός γύρω από τη φωτιά με μουσική από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του δήμου Αθηναίων και το σχήμα του Ιουλιανού Κοττάκη “Παραδοσιακά Τσαμπουνοτούμπακα”.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ», την 1η Δημοτική Κοινότητα δήμου Αθηναίων, την επιτροπή Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Παιδικού Σταθμού δήμου Αθηναίων, το Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου και το Σύλλογο Καταστηματαρχών Ψυρρή «Η Παλιά πόλη».

Πλατεία Κυψέλης | 20:00
Αναπαράσταση του εθίμου από την Ομάδα Ελληνικής Παράδοσης και Πολιτισμού «Απόλλωνας» με τη συμμετοχή της Χορωδίας και της Ομάδας Παραδοσιακών Χορών της Λέσχης Φιλίας, οδού Κίου Κυψέλης και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 120ου Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης με θεατρικό δρώμενο και παραδοσιακούς χορούς. Θα ακολουθήσει γλέντι και χορός γύρω από τη φωτιά με μουσική από τους Νάντια Καραγιάννη και Νίκο Καραγιάννη και τους συνεργάτες τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την 6η Δημοτική Κοινότητα δήμου Αθηναίων.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
«Άλκηστις» στην Επίδαυρο, «Βάκχες» στο θέατρο Πέτρας - Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
«Βάλε Shuffle»: Το SNFCC Youth Council φέρνει στο ΚΠΙΣΝ μια indie μουσική βραδιά χωρίς «ταμπέλες»
Cine News
Ο Οσκαρικός Paweł Pawlikowski στη Σίφνο για το Bring Your Chair – Cozy Festival 2026
Εκδηλώσεις
Λόρκα, απολαυστικές κωμωδίες και ένας pop «Μουσικός Δείπνος» - Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Θέατρο ΕΝ-Α: Οι μονόλογοι πρωταγωνιστούν στο πρόγραμμα της νέας θεατρικής σεζόν 2026-27
Εκδηλώσεις
Από τους The Cure έως την οπερατική «Λυσιστράτη» του Σταμάτη Κραουνάκη – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Μέγαρο: Μεγάλες ορχήστρες, κορυφαίοι μαέστροι και ερμηνευτές ανοίγουν τη σεζόν 2026-27
Εκδηλώσεις
Από τους Florence and Τhe Machine έως το πρωτοποριακό TAO Dance Theater – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Η ΚΟΑ στο 35ο Φεστιβάλ Ναυπλίου με το «Κοντσέρτο της Κορίνθου» του Λέο Μπρόοουερ
Εκδηλώσεις
Αρχαίο δράμα, απολαυστική κωμωδία και μια pop συναυλία - Όσα δεν χάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Free City: 25 δωρεάν εκδηλώσεις που θα απολαύσεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Από τους Thievery Corporation και τους Wailers έως το πολιτικό θέατρο των Μρουέ-Ματζνταλανί: 13 λόγοι να βγεις από το σπίτι αυτό το Σ/Κ