MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Καλλιτέχνης επανασχεδιάζει αφίσες ταινιών για να αναδείξει τον σεξισμό στη βιομηχανία του κινηματογράφου

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν το 2017, δείχνουν με πόσο διαφορετικό τρόπο αντιμετωπίζονται και παρουσιάζονται οι γυναίκες στην κινηματογραφική βιομηχανία.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο “The Hollywood Reporter” και έδειχνε πως το 80% των γυναικών σκηνοθετών έκανε μόλις μια μόνο ταινία μεταξύ του 2007 και του 2016.

Το ποσοστό ήταν λιγότερο ενθαρρυντικό για τις έγχρωμες γυναίκες, με το σύνολο τους να φτάνει στο 83,3%. Αυτή η αποθαρρυντική τάση αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον στο Χόλιγουντ.

Η έκθεση δείχνει ότι μεταξύ 2017 και 2018, μόνο 24 ταινίες, που κυκλοφορούν από μεγάλα στούντιο, έχουν σκηνοθετήσει γυναίκες. Αυτές περιλαμβάνουν την Wonder Woman της Patty Jenkins και την επερχόμενη A Winkle in Time από την Ava DuVernay.

Το πρόβλημα αυτό σχεδόν αγνοείται από την κινηματογραφική βιομηχανία, καθώς η υποψηφιότητα της Greta Gerwig για την καλύτερη σκηνοθεσία στα Όσκαρ για το ντεμπούτο της Lady Bird, αντιμετωπίστηκε ευρέως ως ένα θετικό βήμα, παρά το γεγονός πως ήταν μόλις η πέμπτη γυναίκα που έχει οριστεί ποτέ για το βραβείο.

Τα στοιχεία του Βox Οffice καταδεικνύουν επίσης, ότι το κοινό δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση σε ταινίες που πρωταγωνιστούν γυναίκες, καθώς τα στατιστικα της ιστοσελιδας Box Office Mojo δείχνουν, ότι οι τρεις μεγαλύτερες ταινίες του 2017, που απέφεραν συνολικά τα περισσότερα έσοδα, ήταν τα Star Wars: The Last Jedi, Beauty and the Beast και Wonder Woman.

Αν θα υπάρξει αλλάγή σε όλο αυτό σύντομα, δεν το ξέρουμε ακόμα, ωστόσο ένας καλλιτέχνης κάνει μια προσπάθεια να τονίσει τον έμφυτο σεξισμό στη βιομηχανία του κινηματογράφου και ειδικότερα μέσα από τις αφίσες των ταινιών. 

Ο καλλιτέχνης Saint Hoax έχει επανασχεδιάσει τρεις αφίσες ταινιών, οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως σεξιστικές, παρέχοντας παράλληλα καταχρηστικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη συμπερίληψη ή την έλλειψη γυναικών στη βιομηχανία.

Οι αφίσες, οι οποίες σχετίζονται με τις ταινίες The Graduate, Dirty Grandpa και Death Proof, παρουσιάζουν τις γυναίκες σε προκλητικές πόζες, ενώ παράλληλα τα στατιστικά στοιχεία στην ανεπαρκή εκροσώπηση των γυναικών στην επιχείρηση ταινιών, εμπεριέχονται γύρω από αυτές. 

4

Φώτο: Saint Hoax

To 98% των ταινιών κινηματογραφούνται απο άνδρες.

5

Φωτο: Saint Hoax

Το 92% των ταινιών σκηνοθετούνται από άνδρες. 

3

Φώτο: Saint Hoax

Το 76% των ταινιών παράγονται από άνδρες. 

«Παρά την επιτυχία ταινιών του 2017, με γυναίκες σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, όπως το Wonder Women και Beauty and the Beast, ο αριθμός των γυναικών πρωταγωνιστών μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι. Ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται πίσω από τις σκηνές μειώθηκε επίσης.

Ως αντίδραση σε αυτούς τους καταπληκτικούς αριθμούς, σχεδίασα μια σειρά σατιρικών αφισών που υπογραμμίζουν τα αποτελέσματα των μελετών αυτών, συνδυάζοντάς τις με μια επιλογή σεξιστικών αφισών ταινιών». Saint Hoax

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b