MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα Όσκαρ πολιτικοποιούνται και αυτοσαρκάζονται

Τα φετινά όσκαρ παρά τις αναμενόμενες, δίχως εκπλήξεις, βραβεύσεις θα μείνουν στην ιστορία για μερικούς ενδιαφέροντες λόγους. Κυρίως όμως για την υψηλή ποιότητα των περισσότερων ταινιών που προτάθηκαν.

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Φέτος ήταν μια χρυσή χρονιά με πραγματικά σπουδαίες ταινίες έτσι ώστε όποιοι κι αν κέρδιζαν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) να μην μπορούσε να ακουστεί η λέξη «αδικία».

Όλο το προηγούμενο διάστημα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπήρχε η αίσθηση ότι θα δούμε την πιο πολιτικοποιημένη απονομή των τελευταίων ετών. Τα σκάνδαλα των σεξουαλικών κακοποιήσεων και παρενοχλήσεων είχαν τη μορφή χιονοστιβάδας, η πολιτική Τραμπ προκαλούσε – και προκαλεί- ακόμη πιο ισχυρές αντιδράσεις στο αμερικανικό σινεμά και οι καταγγελίες περί άνισης αντιμετώπισης των γυναικών στο Χόλιγουντ ήταν βασικοί παράγοντες για τη δημιουργία ενός ηλεκτρισμένου κλίματος.

guielmo

O μεγάλος νικητής των Οσκαρ 2018 Guillermo del Toro

Όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο αφού οι πολιτικοί λόγοι ήταν τελικά ήπιοι και τα αίματα άναψαν μόνο όταν η οργισμένη Φράνσις Μακ Ντόρτμαντ κάλεσε τις υποψήφιες για όσκαρ γυναίκες να σηκωθούν όρθιες!

Την 90η τελετή θα θυμόμαστε από τις 4 νίκες της «Μορφής του νερού», το πρώτο όσκαρ-δικαίωση για τον Γκάρι Όλντμαν και ορισμένα ελάχιστα, αλλά χαρακτηριστικά, επεισόδια.

jimmy-kimmel

Ο παρουσιαστής της τελετής απονομής, Jimmy Kimmel

Ο διπλός θρίαμβος του Ντελ Τόρο που εξομολογήθηκε το «τρελό όνειρο του για ένα παράξενο έρωτα που πίστεψαν ορισμένοι» αλλά και την μεξικανική ταπεινή καταγωγή του «μετανάστη όπως και η Σάλμα, ο Αλεχάντρο» και άλλοι που μεσουρανούνε εδώ και χρόνια στο Χόλιγουντ, η αναφορά του μουσικοσυνθέτη Αλεξάντερ Ντεσπλά στην 90χρονη ελληνικής καταγωγής μητέρα του, η «παράσταση» της Φράνσις Μακ Ντόρτμαντ που πάντως παρά την ορθότητα των απόψεων της – ουσιαστικά έθιξε το ζήτημα της διάκρισης αντρών και γυναικών από τη βιομηχανία του θεάματος- επικρίθηκε για το επιτηδευμένο στυλ της και οι σπαρταριστές ατάκες του παρουσιαστή Τζίμι Κίμελ ήταν εκείνα που σχολιάστηκαν περισσότερο.

Frances McDormand

 Η νικήτρια του οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, Frances McDormand

Για δεύτερη χρονιά οικοδεσπότης ο Κίμελ χάρισε τα κωμικά highlights της βραδιάς με ατάκες σαν «ο θείος Οσκαρ είναι ο ιδανικός άντρας καθώς βλέπεις συνεχώς που βρίσκονται τα χέρια του και κυρίως δεν έχει πέος» ή «ήταν μια κακή χρονιά για τους άντρες αφού οι γυναίκες άρχισαν να βγαίνουν με ψάρια» (αναφερόμενος στους δύο ήρωες της «Μορφής του νερού») ενώ για τη 21η υποψηφιότητα της Μέριλ Στριπ είπε πως «την περίοδο 1992-95 η Στριπ δεν ήταν υποψήφια ήταν επειδή βρισκόταν στη φυλακή»!

O Warren Beatty and Faye Dunaway δίνουν το όσκαρ καλύτερης ταινίας στον Guillermo del Toro

Όμως η πιο απρόβλεπτη στιγμή που έδειξε και τον τολμηρό αυτοσαρκασμό των διοργανωτών ήταν που εμπιστεύτηκαν ξανά το φάκελο με το όνομα του μεγάλου νικητή στον Γουόρεν Μπίτι. Εκείνος δεν έκανε μεν τη μνημειώδη γκάφα της περσινής χρονιάς διαβάζοντας λάθος όνομα στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας αλλά για καλό και για κακό ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο έριξε μια δεύτερη ματιά στον φάκελο. Respect σε όλους τους…

Για περισσότερα στιγμιότυπα από τις εμφανίσεις στο Red Carpet και άλλα παραλειπόμενα από τα 90α Όσκαρ, μείνετε συντονισμένοι στην COSMOTE TV!

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b