MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 10 + 1 προτάσεις για να διασκεδάσετε δωρεάν

Πολλές προτάσεις για δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα και αυτό το Σαββατοκύριακο!

author-image Ευδοκία Βαζούκη

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Μαθήματα Καβάφη στην Ωνάσειο βιβλιοθήκη

onaseios 2

Το Αρχείο Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση ανοίγουν και φέτος τις πόρτες της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, από την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 και μας υποδέχονται με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων, το οποίο θα διαρκέσει από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2018, έχοντας πάντα ως επίκεντρο και αφετηρία την ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για το ευρύ κοινό, αλλά και για φοιτητές, ερευνητές, ακαδημαϊκούς, έρχονται και αυτή τη χρονιά να μας μυήσουν στο έργο του Καβάφη, να αναδείξουν νέες προσεγγίσεις στο έργο του και να ανοίξουν νέους δρόμους στην καβαφική έρευνα. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ. 

ΗΜΕΡΙΔΑ

Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

paidikos karkinos

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Υπηρεσίας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Υγείας Ιωάννα Λάκα, διοργανώνουν ημερίδα υγείας την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30 με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου.

Η βασική θεματολογία της ημερίδας θα περιστρέφεται γύρω από τον άξονα «Καρκίνος και Παιδί». Τη διοργάνωση θα στεγάσει η Πνευματική Εστία Βούλας (Ζεφύρου 2, Βούλα) και θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της UNESCO Νοτίων Προαστίων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Παρουσίαση του βιβλίου «Νίκος Καζαντζάκης ο Κοσμοπαρωρήτης» στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα

5a3193251dc524815e8b459c

Ο πλούσιος και καλαίσθητος τόμος με τον τίτλο “Νίκος Καζαντζάκης. Ο κοσμοπαρωρίτης” αποτελεί συνοδευτική έκδοση της ομότιτλης σπονδυλωτής έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και Πινακοθήκη Γκίκα) από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, στο πλαίσιο του “Έτους Νίκου Καζαντζάκη”.

Η έκδοση, με την επιστημονική επιμέλεια του Νίκου Μαθιουδάκη, προϊόν συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη και των Εκδόσεων Καζαντζάκη, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην καζαντζακική βιβλιογραφία με διττό τρόπο. Αφενός σκιαγραφώντας την πορεία και τον κόσμο του συγγραφέα μέσα από ένα εξαιρετικά πλούσιο φωτογραφικό-τεκμηριωτικό υλικό (προερχόμενο από τις Εκδόσεις Καζαντζάκη και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη) και αφετέρου συγκεντρώνοντας ένα corpus κειμένων έγκυρων μελετητών της ζωής και του έργου του, αλλά και της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Τον συντονισμό της παρουσίασης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στις 19.00, έχει αναλάβει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ιστορικός, Υπεύθυνος Εκδόσεων Μουσείου Μπενάκη και θα μιλήσουν για την έκδοση καλεσμένοι – ομιλητές. 

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Απόκριες στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

kpisn 2 768x512

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) γιορτάζει την Αποκριά και προσκαλεί όλους σε ένα εορταστικό πρόγραμμα που κορυφώνεται την Κυριακή της Αποκριάς, 18 Φεβρουαρίου.

Την Κυριακή της Αποκριάς το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος κινείται σε ρυθμούς καρναβαλιού, από τις 11.00 μέχρι και τις 16.00 με DJ set, λατινοαμερικάνικους ήχους και ορχήστρες κρουστών. Παράλληλα, εργαστήρια face painting περιμένουν τους επισκέπτες στο Ξέφωτο και τον Πευκώνα για να τους μεταμορφώσουν, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν παραδοσιακά αποκριάτικα παιχνίδια, αναβιώνοντας έθιμα από όλη την Ελλάδα, προσπαθώντας να βρουν τον βασιλιά Καρνάβαλο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Καθαρά Δευτέρα 2018 στο Μαρούσι

Ένα παραδοσιακό γλέντι στήνει ο Δήμος Αμαρουσίου ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα με προσκεκλημένους μικρούς και μεγάλους για να γιορτάσουμε όλοι μαζί και να υποδεχτούμε τη Σαρακοστή.

Το Κλειστό Γυμναστήριο “Σπύρος Λούης” ( Βασ. Όλγας 12, σταθμό ΗΣΑΠ) βάζει τα γιορτινά του, τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018, από τις 12:00 το μεσημέρι και μας περιμένει να γίνουμε μια μεγάλη παρέα και να απολαύσουμε μαζί πατροπαράδοτες λιχουδιές και μεζέδες, άφθονο κρασί, αλλά και να διασκεδάσουμε παραδοσιακά με πολύ χορό και τραγούδι.

Την εορταστική διάθεση θα ανεβάσουν με το τραγούδι τους οι καλλιτέχνες Μαρία Σκουλά, Βασίλης Πάτσιος (Δημοτικά), Ειρήνη Τσοκουνιώτη με τον Νίκο Ευβοιώτη στο βιολί.

Το μουσικό σχήμα θα πλαισιώνουν ο Δημήτρης Ζιάγκας στο κλαρίνο, ο Πέτρος Δήμας στο λαούτο, ο Θανάσης Πάτσιος στα πλήκτρα, ο Δημήτρης Σαββαϊδης στο μπουζούκι, ο Νίκος Τάγκας στην κιθάρα και ο Νίκος Καρνάβας στα τύμπανα, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια θα έχει ο Γιώργος Υδραίος.

Το χορό θα ανοίξουν με παραδοσιακούς χορούς από όλη τη Ελλάδα, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου, το Χορευτικό Συγκρότημα Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου “Νίκος Καπετανίδης”, το Χορευτικό Συγκρότημα της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου “Ο Κρηταγενής Ζευς”.

aetos 80

Κούλουμα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Την Καθαρά Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, οι επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ, θα γιορτάσουν τα Κούλουμα, με έθιμα από όλη την Ελλάδα, παραδοσιακή μουσική και φυσικά το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.

Το Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος γεμίζει με την Ελληνική Κλασική Δημοτική Μουσική της Βασιλικής Καρακώστα, η οποία μαζί με μια ομάδα εξαίρετων μουσικών προσκαλεί σε ένα μουσικό ταξίδι με παραδοσιακούς στίχους, ρυθμούς και μελωδίες από όλη την Ελλάδα.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δυο έθιμα να ζωντανεύουν. Το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης & Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, οι Μωμόγεροι, αναβιώνει το αποκριάτικο έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες της Νάουσας που χάνεται στα βάθη των αιώνων, ενώ η πολιτιστική εταιρεία ορχηστρικής τέχνης Βάκχαι θα παρουσιάσει το έθιμο του Μπέη από τη Βόρειο Ελλάδα, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. Τα παραδοσιακά αυτά δρώμενα θα ακολουθήσουν μια αποκριάτικη διαδρομή προς και από το Δημοτικό Πάρκο Καλλιθέας.

Την Καθαρά Δευτέρα, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, θα γεμίσει με χαρταετούς και σούπερ ήρωες. Οι μικρότεροι επισκέπτες θα μπορέσουν να κατασκευάσουν τη δική τους στολή και όχημα, το οποίο θα μετατρέψουν και στο δικό τους σούπερ χαρταετό. Παράλληλα, σ’ ένα εργαστήριο που απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την Κυρά Σαρακοστή, ένα παλιό αυτοσχέδιο ημερολόγιο για τη μέτρηση των εβδομάδων μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, από τις 11.30 έως τις 14.30 στο Παιδικό Εργαστήριο της ΕΒΕ.

77488fda95caf622fa9cd7bbacc65de9 XL

Παραδοσιακά Κούλουμα στο Λόφο Πανί

Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018, στις 11:00, κάνουμε παραδοσιακά Κούλουμα στον Λόφο Πανί και υποδεχόμαστε την Σαρακοστή με κέφι. Παραδοσιακή λαγάνα, χαλβάς και λαϊκό γλέντι από τον Αλιμιώτη Βασίλη Μπουλέτο και το συγκρότημα του, θα δώσουν άλλο νόημα στην Καθαρά Δευτέρα.

KOULOUMA XARTAETOS 780x488

Καθαρά Δευτέρα στον Δήμο Ηλιούπολης

Ο Δήμος Ηλιούπολης μας προσκαλεί την Καθαρά Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 11.00, στο Πάρκο Ναυαρίνου, να γιορτάσουμε μαζί τα Κούλουμα, να πετάξουμε χαρταετούς, να διασκεδάσουμε και να γευτούμε παραδοσιακά εδέσματα. Σε περίπτωση βροχοπτώσεων η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο Α’ Κλειστό Γυμναστήριο Ηλιούπολης.

kathara deytera

…Τέλος το Σαββατοκύριακο αυτό πραγματοποιούνται διάφορες εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείτε σε γκαλερί και διάφορους χώρους Τέχνης. Αυτές είναι οι εξής: 

«Το δέντρο που πληγώναμε»: Έκθεση του Άγγελου Παναγιωτίδη στον Εικαστικό Κύκλο Sianti

351585

Την ιερή ελιά έχει επιλέξει ως σύμβολο ο γλύπτης Άγγελος Παναγιωτίδης, δημιουργώντας ασημόχρωμα, μεταλλικά δέντρα. Αυτά τα έργα θα έχει την ευκαιρία το κοινό να απολαύσει από κοντά στην έκθεσή του με τίτλο «Το δέντρο που πληγώναμε», την Παρασκευή 16 (10:00 – 20:00) και το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου (10:00 – 16:00), στον Εικαστικό Κύκλο Sianti.

Εμπνευσμένος από τον τόπο καταγωγής του, την Αμφιλοχία, ο Άγγελος Παναγιωτίδης μεταφέρει στα έργα του τις πρώτες εικόνες της ζωής του, τους ελαιώνες της περιοχής. Πρώτη φορά παρουσίασε τη γλυπτική φόρμα “δένδρο ελιάς” το 1995, ενώ από το 1998 δημιουργεί γλυπτά από ορείχαλκο και χαλκό.

«Κύματι θαλάσσης»: Ατομική έκθεση της Μαριέττας Αντιόχου στην Γκαλερί Αργώ

777d38b554c57cef72a0a786e710dea0 XL

Την ερωτική συνεύρεση των κυμάτων και της άμμου της στιγμή της κορύφωσης συλλαμβάνει, σχεδόν φωτορεαλιστικά, η ζωγράφος Μαριέττα Αντιόχου, στη σειρά έργων με τον γενικό τίτλο «Κύματι θαλάσσης», που παρουσιάζει στη νέα της ατομική έκθεση. 

Μέσα από τις εικαστικές συνθέσεις της, ακουαρέλες, μεικτή τεχνική και σχέδια, αναδύεται η ποιητική ιδιοσυγκρασία της ζωγράφου, που κατορθώνει να υποβάλλει στον θεατή την «αύρα» του ελληνικού φωτός, ακόμη και στις απειροελάχιστες διακυμάνσεις του, αναμεταδίδοντας στο ακέραιο την υφή του αφρού των κυμάτων στην απόληξη τους και τις χαρισματικές διαθλάσεις του φωτός μέχρι και ανάμεσα στους κόκκους της άμμου.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου (10.00-14.00 & 18.00-21.00) και το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου (11.00-15.00).

Έτος Ελλάδας & Κίνας στο Μουσείο Μπενάκη

Greece China 2017 OCTOBER 1140X530 inner

Τo έτος 2017 ήταν αφιερωμένο στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Γι’ αυτό και το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει εκθέματα κινεζικής τέχνης σε μία ειδικά σχεδιασμένη προθήκη, με διαφορετικό αντικείμενο κάθε μήνα. 

Το αντικείμενο του μήνα Φεβρουαρίου 

Αγγείο. Πορσελάνη με λευκή εφυάλωση και επικάλυψη σκούρας καστανής λάκκας ένθετης με εγχάρακτα κομμάτια σεντεφιού (μαργάρου) που σχηματίζουν τοπίο με λίμνη, νησιά, περίπτερο, βάρκα, μπαμπού και μορφές ανδρών. Κίνα, επαρχία Jiangxi, πόλη Jingdezhen. Δυναστεία Qing, 18ος αι. μ.Χ. Δωρεά Γεώργιου Ευμορφόπουλου (2897).

Η λάκκα (漆, τσι) είναι ο χυμός του δέντρου Toxicodendron vernicifluum που εκκρίνεται όταν χαράσσεται ο φλοιός του. Όταν ο γκριζωπός χυμός απλωθεί σε λεπτά στρώματα σκληραίνει και σχηματίζει μια αδιάβροχη, ανθεκτική και ελαφριά επιφάνεια. Επάλληλα στρώματα λάκκας, συχνά αναμεμειγμένης με κόκκινο, μαύρο ή κίτρινο χρώμα, μπορούν να απλωθούν πάνω σε ξύλο, ύφασμα ή κάποιο άλλο υλικό. Ενόσω είναι ακόμα ρευστή, η λάκκα μπορεί να διακοσμηθεί με φλεβώσεις, γραπτά σχέδια ή ένθετα υλικά, όπως το σεντέφι. Αφού σκληρύνει, η λάκκα μπορεί να σκαλιστεί.

Η ένθεση σεντεφιού σε μαύρη λάκκα απαντά εξαιρετικά σπάνια σε επιφάνεια πορσελάνης. Τολμηροί πειραματισμοί με ποικίλα υλικά χαρακτηρίζουν την παραγωγή πορσελάνης στο Jingdezhen κατά τη βασιλεία του αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ (1736–1795). Οι διαφορετικοί βαθμοί συστολής και διαστολής βάσης και επικάλυψης κατέληξαν στην αποφλοίωση της λάκκας στο χείλος του αγγείου.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Μπενάκη για να δείτε από κοντά το έκθεμα αυτού του μήνα, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου (10:00 – 18:00), το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου (10:00 – 00:00) και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου (10:00 – 16:00).

«Το θέμα είναι τώρα τι λες. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» στον Εκθεσιακό Χώρο του Ιδρύματος της Βουλής

s07 2

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, παρουσιάζει την έκθεση «Το θέμα είναι τώρα τι λες. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου (09:00 – 16:00), το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου (10:00 – 15:00).

Ποιήματα, κριτικά δοκίμια, άρθρα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και οπτικοακουστικά τεκμήρια, τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ποιητή –όπως το ταξινόμησε ο γιος του, ο Ανέστης– αλλά και από τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Αρχείου της ΕΡΤ, μας ταξιδεύουν στους σταθμούς της προσωπικής και συλλογικής πορείας του Μανόλη Αναγνωστάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε δυναμικά μέσα στις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πνευματικές συγκρούσεις των χρόνων 1940-1974, καθώς και στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Για περισσότερες ΔΩΡΕΑΝ εκδηλώσεις μπείτε εδώ.

Περισσότερα από Weekend
VIMA_WEB3b