MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα, 27 Νοεμβρίου 1942, γεννιέται ο Τζίμι Χέντριξ

Ο Τζίμι Χέντριξ ήταν Αμερικάνος κιθαρίστας, για πολλούς ο κορυφαίος της ροκ μουσικής, τραγουδιστής και συνθέτης.

Monopoli Team

Γεννήθηκε 27 Νοεμβρίου του 1942 στο Σιάτλ από τον Αλ Χέντριξ και τη Λουσίλ Τζέτερ και ήταν ο μεγαλύτερος από τα πέντε αδέλφια της οικογένειας. Το αρχικό του όνομα ήταν Τζόνι Άλλεν Χέντριξ, ώσπου να του αλλάξει το όνομα του ο πατέρας του, σε Τζέιμς Μάρσαλ Xέντριξ. Στα 15 του αγόρασε μόνος του την πρώτη του ακουστική κιθάρα με πέντε δολάρια. Έμαθε να παίζει μόνος του βλέποντας τους άλλους κιθαρίστες και το 1959 ο πατέρας του, του αγόρασε την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα. Πρώτες του επιρροές αποτέλεσαν οι Muddy Waters και B.B.King.

Στη συνέχεια έγινε μέλος διαφόρων τοπικών συγκροτημάτων με την πρώτη του συναυλία να είναι στο υπόγειο μιας Εβραϊκής συναγωγής. Πρώτο του επίσημο συγκρότημα ήταν οι Velvetones, ενώ ακολούθησαν οι Rockin Kings. Στα τέλη του 1963, μαζί με τον Μπίλι Κόξ σχημάτισαν τους King Kasuals και μετακόμισαν στο Νάσβιλ. Στις αρχές του 64′ έφυγε από τους “Kasuals” και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και το Χάρλεμ, μαζί με την κοπέλα του Φέι.

Λίγο αργότερα πήρε μέρος σε διαγωνισμό ερασιτεχνών καλλιτεχνών στο “Apollo Theater” όπου και πήρε το πρώτο βραβείο, ενώ ξεκίνησε να συνεργάζεται με συγκροτήματα της περιοχής. Εντάχθηκε στους Isley Brothers με πρώτη ηχογράφηση το single “Testify”, το οποίο κυκλοφόρησε το 1954 από τη δισκογραφική “T-Neck”. Μετά από μια περιοδία στις Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησε από το συγκρότημα. 

jimi2 27noembriou

Στη συνέχεια, έγινε μέλος των Curtis Knight and the Squires, με τους οποίους έπαιξε στο σινγκλ “How Would You Feel”. Το 1966, σχημάτισε τους Blue Flame με τον 15χρονο κιθαρίστα Ράντι Γουλφ, τον μπασίστα Ράντι Πάλμερ και το ντράμερ Ντάνι Κάσεϊ. Το συγκρότημα έπαιξε εκτενώς σε κλαμπ της Νέας Υόρκης, μέχρι το Μάιο εκείνης της χρονιάς, όταν και διαλύθηκαν.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1966 ο Χέντριξ έφτασε στο Λονδίνο και τις επόμενες μέρες έκανε οντισιόν για μπασίστα και ντράμερ. Τότε γνώρισε τον Νόελ Ρέντιγκ, ο οποίος ανέλαβε το μπάσο, ενώ για ντράμερ εντάχθηκε στο σχήμα ο Μιτς Μιτσελ. Το όνομα “The Jimi Hendrix Experience” υιοθετήθηκε μετά από πρόταση του μανατζέρ τους, Μάικ Τζέφερι.

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε το πρώτο τους single, η διασκευή στο “Hey Joe” του Μπίλι Ρόμπερτς, το οποίο ανέβηκε στο Νο6 των βρετανικών τσαρτς. Στις 11 Ιανουαρίου 1967 έπαιξαν live στο “Bag O Nails’ με τον Χέντριξ να κερδίζει το θαυμασμό μεγάλων μουσικών όπως ο Έρικ Κλάπτον, ο Μικ Τζάγκερ, ο Τζεφ Μπεκ και άλλοι. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “Are You Experienced” συνοδευόμενο με κομμάτια όπως “Purple Haze” και “The Wind Cries Mary”. Παρά τη μεγάλη αρχική τους επιτυχία στην Ευρώπη, οι Experience αναγνωρίστηκαν στην Αμερική μετά την εμφάνιση τους στο Monterey International Pop Festival, στις 18 Ιουνίου 1967. Στο τέλος της εμφάνισης τους, ο Χέντριξ έβαλε φωτιά στην κιθάρα του, επί σκηνής.

Το συγκρότημα τις αρχές του 1969 μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι συνεχείς διαφωνίες του Ρέντινγκ με τον Χέντριξ οδήγησαν τον πρώτο σε αποχώρηση, με τελευταία του εμφάνιση στο “Pop Festival” του Ντένβερ. Ο Χέντριξ κάλεσε τον παλιό του φίλο, Μπίλι Κοξ, μαζί με τον οποίο εμφανίστηκε στο “φεστιβάλ του Γούντστοκ”, μία εμφάνιση για την οποία παρέλαβε συνολικά 44.000 δολάρια. 

jimi4 27noembriou

Ύστερα από την διάλυση των Experience o Χέντριξ δημιούργησε τους Gypsy Sun and Rainbows, οι οποίοι τυπικά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο φεστιβάλ του Γουντστοκ. Μετά την ένταξη του ντράμερ Μπάντι Μάιλς στο συγκρότημα, ο Χέντριξ υιοθέτησε το όνομα Band of Gypsys. Το συγκρότημα διαλύθηκε μετά από μία συναυλία στο Madison Square Garden στις 28 Ιανουαρίου 1970, όπου ο Χέντριξ προσέβαλε μία κοπέλα από το κοινό, πριν αποχωρήσει από τη σκηνή, έχοντας παίξει μόλις δύο κομμάτια.

Μετά την διάλυση και των Gypsys, ο μάνατζερ του συγκροτήματος προσπάθησε να επανενώσει τους Experience προσκαλώντας και πάλι τους Ρέντιγκ και Μίτσελ. Προς εκπληξή του όταν έφτασε στην Νέα Υόρκη του ανακοινώθηκε ότι μπασίστας θα ήταν ο Μπίλι Κοξ. Τον Σεπτέμβριο του 1970, είχε προγραμματιστεί μία ευρωπαϊκή περιοδεία για το συγκρότημα, αλλά μετά από δύο συναυλίες στη Σουηδία, δύο στη Δανία και άλλες δύο στη Γερμανία, αποφάσισαν να ακυρώσουν την εμφάνιση τους στο Ρότερνταμ στις 13 Σεπτεμβρίου, αναβάλλοντας την υπόλοιπη περιοδεία.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1970, ο Τζίμι Χέντριξ συνάντησε τη φίλη του, Μόνικα Ντάνεμαν, στο ξενοδοχείο “Samarkand” του Νότινγκ Χιλ στο Λονδίνο. Ύστερα από αρκετή κατανάλωση αλκοόλ οι δυο τους πήγαν σε σπίτι φίλου τους όπου και έκατσαν λίγη ώρα. Μετά απ’ αυτό επέστρεψαν στο διαμέρισμα της. Παρέμειναν ξύπνοι μέχρι τις 7 το πρωί. Τέσσερις ώρες αργότερα βρήκε τον Χέντριξ ζωντανό αλλά αναίσθητο και ανύμπορο να ξυπνήσει. Αμέσως κατέφτασε ασθενοφόρο το οποίο και μετέφερε τον Χέντριξ στο νοσοκομείο “St. Mary Abbot’s”, όπου ανακοινώθηκε ο θάνατος του στις 12:45 της 18ης Σεπτεμβρίου 1970. Αιτία θανάτου πνευμονική αναρρόφηση του εμετού του και ασφυξία, ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια βαρβιτουρικών. Ο σπουδαίος κιθαρίστας είχε καταναλώσει εννέα ταμπλέτες “Vesparax”, 18 φορές πάνω από την επιτρεπτή δόση, όπως ανέφερε αργότερα η Ντανεμαν.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b