MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
07
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα, 20 Νοεμβρίου 1910, πεθαίνει ο Λέων Τολστόι

Ο Λέων Τολστόι ήταν Ρώσσος συγγραφέας και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών.

Monopoli Team

Το πλήρες όνομά του ήταν Λεφ Νικολάιεβιτς Τολστόι και γεννήθηκε το 1828 στη Γιάσναγια Πολιάνα. Από το 1844 και για τρία χρόνια σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Καζάν. Πήρε μέρος στον πόλεμο της Κριμαίας ως αξιωματικός του πυροβολικού ενώ του απονεμήθηκαν και πολλές ανώτερες διακρίσεις. Οι φρικαλεότητες του πολέμου του δημιούργησαν το αίσθημα του αποτροπιασμού κάτι που φαίνεται στα “Διηγήματα της Σεβαστούπολης” όπου δείχνει την έχθρα του προς τον πόλεμο ενώ παράλληλα εγκωμίασε τον ηρωισμό των συμπατριωτών του. Από το τέλος της δεκαετίας του 1850 ο Τολστόι εγκαταστάθηκε στην πόλη που γεννήθηκε και άνοιξε ένα σχολείο για τα αγροτόπαιδα ενώ ίδρυσε και το περιοδικό “Γιάσναγια Πολιάνα”. Προηγουμένως είχε ταξιδέψει σε Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία και Γερμανία.

tolstoi3

Στη διάρκεια της ζωής του προσπάθησε να βρεί το αληθινό νόημα του Χριστιανισμού θερώντας πως σκοπός της ζωής δεν είναι να υπηρετεί την κατώτερη ζωική φύση αλλά την δύναμη που βρίσκεται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής.Ποτισμένος με θρησκευτική έξαρση και δεμένος βαθύτατα με τα προβλήματα της εποχής του, προσπάθησε να βρει γιατί υποφέρουν οι άνθρωποι και προσπάθησε να απελευθερώσει τον άνθρωπο από τα δεσμά του και να αποκαταστήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ως καλλιτέχνης διακρίνεται για τη βαθιά γνώση των κρυφών πτυχών της ψυχής και την άμεση καθαρότητα του αισθήματος. Το έργο του είχε τεράστια σημασία και άσκησε γόνιμη επίδραση στη ρωσική και στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Το 1862 παντρεύτηκε την Σοφία Αντρέγιεβνα Μπερς ενώ το 1863 ολοκλήρωσε το έργο του “Οι Κοζάκοι“, στο οποίο απεικονίζει τους ανθρώπους και τη φύση στον Καύκασο.Από το 1863 μέχρι το 1869 ασχολείται με τη συγγραφή ενός εκ των κορυφαίων  μυθηστορήματων ρεαλιστικής πεζογραφίας του 19ου αιώνα, με τίτλο “Πόλεμος και Ειρήνη“.Μέσα σε αυτό απεικονίζονται η ζωή και οι συνθήκες διαβίωσης στη Ρωσία την περίοδο των ναπολεόντειων πολέμων.

Το 1873 συγγράφει το άλλο του μεγαλειώδες μυθηστόρημα “Άννα Καρένινα” που μεταξύ άλλων περιγράφει και την τραγωδία μιας γυναίκας που έγινε θύμα της απάνθρωπης και ανήθικης κοινωνίας.Η δύναμη του κριτικού του ρεαλισμού φαίνεται ξεκάθαρα στο μυθιστόρημα  του η “Ανάσταση”(1889).Ο Τολστόι έγραφε και θεατρικά έργα όπως “Το κράτος του ζόφου“,”Αφέντης και Δούλος“, “Η δύναμη του σκότους“. Ακόμα ένα έργο στο οποίο  φαίνεται η ιδιότυπη θρησκευτικότητά του είναι «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» (1884).Με τα θρησκευτικά κείμενά του ήρθε όμως σε αντιδικία με την εκκλησία της Ρωσίας, η οποία τον απέβαλε από τις τάξεις της το 1901. Ο Λέων Τολστόι πέθανε το 1910 από πνευμονία στην περιοχή Αστάποβο και σε ηλικία 82 ετών.

Τα θεατρικά έργα του που παίζονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα: Αφέντης και Δούλος, Η Δύναμη του Σκότους

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b