MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
25
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Stray Art Festival στη Σύρο: η street art κτυπά στην καρδιά των Κυκλάδων

Από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου η Σύρος κινείται στους ρυθμούς της 1ης Περιπλανώμενης γιορτής της Τέχνης του δρόμου μέσα από τοιχογραφίες, μουσικά live, θέατρο, φαγητό και πολλά άλλα events. To Stray Art Festival φέρνει στο νησί καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα για να γεμίσουν αυτό το 3ήμερο με χρώμα και να ζωντανεύσουν το Καρνάγιο και το Ναυπηγείο του Νεωρίου στην Ερμούπολη της Σύρου.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Το εναρκτήριο λάκτισμα του Stray Art, έδωσε στις 24 Αυγούστου η oμάδα Urban Act που αποτελεί ένα συλλογικό φορέα δημιουργίας και προώθησης δημόσιων τοιχογραφιών στην Ελλάδα με συνεργασίες με οργανισμούς και φορείς οι οποίοι εφαρμόζουν προγράμματα δημόσιων τοιχογραφιών ανά τον κόσμο. Με τη σειρά τους φιλοτέχνησαν τον τοίχο του Νεωρίου.

Οι πρώτοι δύο τοιχογράφοι που έθεσαν τις πρώτες πινελιές στον ανανεωμένο καμβά ήταν ο Kez και ο Same84. Στις 22-24 θα ολοκληρωθεί η νέα εικόνα με του Νεωρίου μέσα από ένα συνονθύλευμα καλλιτεχνών και διαφορετικών στυλ.

Kezforstrayartfestival

Γκράφιτι του Kez, απεικονίζει ένα γαϊδουράκι, μια κλασσική φιγούρα της νησιωτικής Ελλάδας που τείνει να εξαφανιστεί.

Ο θεματικός άξονας του 3ημέρου βασίζεται στη μετάβαση από το ξένο στο ελληνικό στοιχείο αποδίδοντας ένα αέρα από νησί και γλέντι.

Αυτό το θέμα θα αποδοθεί στο κομμάτι της τοιχογραφίας μέσω 3 βασικών θεματικών ενοτήτων:

1. Νησιώτικη ζωή (Θάλασσα, ψάρεμα, ήλιος, γλάροι, κύματα, ή οτιδήποτε άλλο σημαίνει για κάποιον νησί)
2. Προσωπικότητες της Σύρου (Μάρκος Βαμβακάρης, Γεώργιος Σουρής, Δημήτριος Βικέλας, Μάνος Ελευθερίου κα)
3. Η βιομηχανική Ερμούπολη – Αναδρομή στην ακμάζουσα βιομηχανική Σύρο ή σε ότι έχει απομείνει στην σημερινή μορφή της.

same84forstrayartfestival
Γκράφιτι του Same84, έμπνευση από ρεμπέτικο τραγούδι στον τοίχο του Νεωρίου.

Το φεστιβάλ υπόσχεται να ενεργοποιήσει όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις και μέσα από το κομμάτι της μουσικής. Ο ήχος και ο ρυθμός των μουσικών θα γεμίσει ενέργεια και παλμό το εορταστικό αυτό τριήμερο. Το πέρασμα από το σύγχρονο στο παραδοσιακό θα αποδοθεί μέσα από πολλές και διαφορετικές μουσικές από όλο τον κόσμο αλλά και την ελληνική παράδοση, συνδυάζοντας σε ένα 3ήμερο μουσικό ταξίδι την ψυχεδελική ροκ με το λαϊκό ροκ εν ρολ μέχρι το αγνό μικρασιατικό ρεμπέτικο.

Όμως η πληθώρα των δρώμενων δεν τελειώνει εδώ για το Stray Art Festival καθώς νησιώτικες γεύσεις, διάφοροι εκθέτες κοσμημάτων και ζωγραφικής, κρυμμένοι χορευτές, ένα θεατρικό παιχνίδι και μια θεατρική παράσταση θα ολοκληρώσουν την εμπειρία του ανταμώματος στο δρόμο του κεφιού που θέλει να ανακαλέσειι στις μνήμες των θεατών η συγκεκριμένη εκδήλωση.

Facebook Page: https://www.facebook.com/strayartfestival/

Περισσότερα από Φεστιβάλ
Σχετικά Θέματα
Μουσικά Νέα
Το UP FM Festival έρχεται να ξεσηκώσει (ξανά) την Πάτρα
Μουσικά Νέα
Φ hill Sessions: Οι συναυλίες που θα δούμε αυτό το καλοκαίρι στον λόφο Φιλοπάππου
Παιδί
KIDOPIA Festival: Μια «παιχνιδο-πόλη» για παιδιά και γονείς στο Παλαιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ
Cine News
38ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Masterclass με τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη
Cine News
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κλείνει τα 25 του χρόνια
Βιβλία
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας: Τα highlights του προγράμματος
Cine News
28ο ΦΝΘ: Αυλαία με την απονομή των βραβείων – Τα ντοκιμαντέρ που διακρίθηκαν
Art & Culture
Η οδύνη και η ομορφιά της δημιουργίας μέσα από το βλέμμα της Juliette Binoche
Στην Πόλη
Athens Bike Festival 2026: Δύο μέρες γεμάτες ποδήλατο στο Πεδίον του Άρεως
Cine News
4ο KINO Athens: Εγκαινιάζει το KINO Music με την προβολή 8 μουσικών ντοκιμαντέρ στο Newman Cinema
Μουσικά Νέα
Borderline Festival 2026: Το μακροβιότερο φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready
Εικαστικά
WOW Athens 2026: Οι εκθέσεις και οι περφόρμανς του φεστιβάλ που δίνουν φωνή στην έμφυλη εμπειρία