MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
04
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

O Ζοέλ Πομμερά μετατρέπει τη Στέγη σε κοινοβούλιο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Με ένα ιδιαίτερο θεατρικό project, που φέρει την υπογραφή του Ζοέλ Πομμερά ξεκινά η θεατρική σεζόν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 4 Οκτωβρίου.

author-image
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Aπό τις 4 έως τις 8 Οκτωβρίου η Στέγη μεταμορφώνεται σε Κοινοβούλιο. Η Γαλλική Επανάσταση συμβαίνει εδώ και τώρα, ολόγυρά μας, και ο Ζοέλ Πομμερά, με τη θαυμαστή ομάδα του, μας παρασύρουν με το Όλα θα πάνε καλά (1) Το τέλος του Λουδοβίκου (Ça ira (1) Fin de Louis) στη δίνη της Ιστορίας, αποδεικνύοντάς μας πόσο σημερινά είναι όσα έλεγαν και έπρατταν, πριν από 228 χρόνια, οι πρωτεργάτες αλλά και οι πολέμιοι της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση υποδέχεται την πιο πολυσυζητημένη παράσταση της Γαλλίας (τρία βραβεία Μολιέρου, 2016).

Ça ira 09 06Re341 p

Δεκατέσσερις ηθοποιοί και ένα πλήθος κομπάρσων ερμηνεύουν, κινούμενοι απ’ άκρη σ’ άκρη της Κεντρικής Σκηνής της Στέγης, δεκάδες πρόσωπα: βασιλείς, προέδρους, βουλευτές, καρδιναλίους, θερμόαιμους επαναστάτες και αγανακτισμένους πολίτες. Πρωτίστως, όμως, ενσαρκώνουν τις ιδέες τους. Ο ιστορικός διάλογος που «γέννησε» την ευρωπαϊκή δημοκρατία αναβιώνει και αφορά το «εδώ και τώρα», ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ συναντιέται με τις selfies και η Μασσαλιώτιδα με την επιτυχία από τα ‘80s, “The Final Countdown”. Γιατί, ίσως, το 1789 να μην είναι τελικά τόσο μακριά.

Είκοσι τέσσερις σκηνές, εμπνευσμένες από την περίοδο 1789-90, αλλά σε άμεση συνάφεια με τα σημερινά υπαρξιακά, κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα, ανοίγουν ένα θεμελιώδη και συναρπαστικό διάλογο για τη δημοκρατία, γεμάτο επαναστατικά οράματα και δίκαιες διεκδικήσεις, αλλά και αδιανόητες ανοησίες, προσβολές ή ακόμη και συμπλοκές – γιατί κάθε Εθνοσυνέλευση έχει τις… κοκορομαχίες της.

Μην περιμένετε, λοιπόν, μια ακαδημαϊκή παράσταση ή ένα έργο εποχής, με πρωταγωνιστές τον Δαντόν, τον Μαρά και τον Ροβεσπιέρο, ούτε μια προσέγγιση θεάτρου-ντοκουμέντου γύρω από το τρίπτυχο «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» ή, ακόμα, μια μανιχαϊστική αλληγορία περί καλού και κακού, με αφορμή το 1789.

«Δεν πρόκειται για μια πολιτική παράσταση, αλλά για μια παράσταση με αντικείμενο την πολιτική» μας προϊδεάζει ο Ζοέλ Πομμερά (γενν. 1963) και επιστρέφει στη Στέγη –απ’ όπου συστήθηκε στο ελληνικό κοινό το 2013– με το νέο αυτό επικό πρότζεκτ για τη δημοκρατία, αποτέλεσμα διετούς έρευνας, στο οποίο συνέπραξαν ιστορικοί, συγγραφείς αλλά και οι ηθοποιοί της ομάδας.

Εισπράττοντας διθυραμβικές κριτικές, όπου κι αν παίζεται –από το Βέλγιο μέχρι τον Καναδά και από τη Γαλλία μέχρι τη Βραζιλία– το Όλα θα πάνε καλά (1) Το τέλος του Λουδοβίκου είναι ένα μνημειώδες θεατρικό γεγονός-εμπειρία, βίαιο και τρυφερό, αστείο και καίριο, δαιμόνια διασκεδαστικό και πολλαπλώς διαφωτιστικό. Πιθανότατα, δε, μια παράσταση ιστορικής σημασίας για το σύγχρονο θέατρο.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Σωσμένος: Νέες ημερομηνίες παραστάσεων για την εκρηκτική σύμπραξη Μπισμπίκη – Κιτσοπούλου
Εκδηλώσεις
Φως, μουσική και γιορτινή μαγεία: Ζωντανεύει ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ
Θεατρικά Νέα
Αίας, η τρέλα: Η παράσταση-σταθμός του Θεόδωρου Τερζόπουλου επιστρέφει στο Θέατρο Άττις
Θεατρικά Νέα
Πάμε θέατρο; Οι πρεμιέρες που δεν χάνονται αυτή την εβδομάδα
Θεατρικά Νέα
Εντυπωσιακή πρεμιέρα για τον “Ορφέα” στη Λυρική Σκηνή
Εικαστικά
Θέατρο, live ή σινεμά; 16 λόγοι για να βγεις έξω αυτό το ΠΣΚ
Cine News
Ετεροτοπία: Ένα νέο φεστιβάλ οπτικοακουστικών και παραστατικών τεχνών στο Newman cinema
Θεατρικά Νέα
Στη Σοφία Αντωνίου το πρώτο Βραβείο Νέας Σκηνοθέτιδος του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν
Θεατρικά Νέα
Δημήτρης Τσατσούλης: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος θεατρολόγος και κριτικός θεάτρου
Θεατρικά Νέα
Νέα εβδομάδα, νέες θεατρικές πρεμιέρες – Ποιες δεν θέλεις να χάσεις
Εικαστικά
Θέατρο, live ή σινεμά; 16 λόγοι για να βγεις έξω αυτό το Σαββατοκύριακο
Θεατρικά Νέα
Το Θέατρο Ergon εγκαινιάζει το «Open Stage»: Παραστάσεις με 15 ευρώ κάθε Πέμπτη