MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το ΣτΕ αποφασίζει υπέρ των Θεατρολόγων

Μετά τη μαζική προσφυγή τους κατά του υπουργείου Παιδείας για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, το σώμα των θεατρολόγων δικαιώνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Monopoli Team

Υπέρ των Θεατρολόγων τάσσεται το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής. Η προσφυγή 100 και πλέον Θεατρολόγων κατά της απόφασης του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία καταργούνταν εντελώς, δίχως κανένα επιστημονικό και παιδαγωγικό κριτήριο το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής από τις τάξεις Ε΄ και ΣΤ δικαιώνεται με τις με τις υπ’ αριθμ. 1858, 1859 και 1860/2017 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Βάσει αυτών το ΣτΕ κρίνει ότι τα μαθήματα ειδικοτήτων (Θεατρική Αγωγή, Εικαστικά, Μουσική και Γυμναστική – κρίση που ισχύει mutatismutandis και για το μάθημα της Πληροφορικής-ΤΠΕ) επιβάλλεται με βάση το νόμο και το Σύνταγμα να ανατίθενται ως κανόνας μόνο σε εκπαιδευτικούς αντιστοίχων ειδικοτήτων. 

Ωστόσο, επί υπουργίας Νίκου Φίλη, είχε επιχειρηθεί το ακριβώς αντίθετο. Αφενός, ακυρωνόταν το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής και περικόπτονταν ώρες από μαθήματα όπως η Μουσική, η Φυσική Αγωγή, τα Αγγλικά, η Πληροφορική κι αφετέρου δινόταν η δυνατότητα διδασκαλίας των ίδιων μαθημάτων σε μη εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, δηλαδή σε απλούς δασκάλους.

Το ΣτΕ όμως έρχεται να αποκαταστήσει τους θεατρολόγους ορίζοντας πως μόνο κατ’ εξαίρεση και εκτάκτως, μπορεί το εκάστοτε ειδικό μάθημα να γίνει ανάθεση σε δασκάλους ΠΕ70. Κι αυτό, όπως επισημαίνεται στην απόφαση «υπό δύο αυστηρές ουσιαστικές προϋποθέσεις, ήτοι μόνο εφόσον: α) δεν υπάρχει στη σχολική μονάδα διαθέσιμος ειδικός εκπαιδευτικός, β) διαπιστώνεται κατά περίπτωση ότι κάθε συγκεκριμένος δάσκαλος έχει επαρκή γνώση, όχι αυθαίρετα και επιπόλαια, αλλά αποδεδειγμένα με βάση τις ακαδημαϊκές του σπουδές».

Theatrologoi2

Μάλιστα το Ανώτατο Ακυρωτικό ορίζει δεσμευτικά ως περαιτέρω δεσμευτική διαδικαστική προϋπόθεση, τη σύνταξη ειδικά αιτιολογημένης κρίσης (διοικητικής πράξης) περί συνδρομής των ως άνω ουσιαστικών προϋποθέσεων, προφανώς ως εχέγγυο τήρησης της ουσίας της απόφασής του. Ουσιαστικά δηλαδή το ΣτΕ επιβεβαιώνει την παράλειψη της μερικώς προσβαλλόμενης Υπουργικής Απόφασης περί Ολοημέρου, η οποία παρανόμως δεν είχε συμπεριλάβει στο κείμενό της τον αντίστοιχο περιορισμό που είχε θέσει το ίδιο το ΙΕΠ.

Οπως σημειώνει και ο δικηγόρος Ηλίας Κολλύρης, εκπρόσωπος της μαζικής προσφυγής των θεατρολόγων «θεωρούμε αυτονόητο ότι το Υπουργείο θα εκδώσει κατά χρηστή Διοίκηση εγκαίρως συναφή εφαρμοστική εγκύκλιο για την πλήρη εκτέλεση του γράμματος και πνεύματος της απόφασης του ΣτΕ, ως εξάλλου έχει σχετική αυτοτελή, σαφή και προσωπική νομική υποχρέωση, κάθε αρμόδιο διοικητικό όργανο, τόσο σε κεντρικό όσο και σε αποκεντρωμένο επίπεδο».

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b