MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

City Above-Life Below: Οπτικοακουστικός περίπατος στη γειτονιά του Κεραμεικού/Μεταξουργείου

Η Στέγη και η καλλιτεχνική ομάδα Medea Electronique διοργανώνουν έναν οπτικοακουστικό περίπατο δωρεάν στις γειτονιές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου, από τις 12 Ιουνίου 2017, για την πόλη που δεν ήξερες ότι είναι εκεί.

author-image Ευδοκία Βαζούκη
Η Στέγη και η καλλιτεχνική ομάδα Medea Electronique απλώνουν ένα δίκτυο αφηγήσεων στην πόλη. Πρόκειται για μια προσπάθεια που εγκαινιάστηκε το 2014 με το Soundscapes Landscapes Διαδραστικός Χάρτης – Ρίζωμα 1 / Νέος Κόσμος και η οποία συνεχίζεται σε νέα περιοχή και σε νέα εκδοχή, στον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο.

O νέος περίπατος Soundscapes Landscapes / City Above-Life Below, στην περιοχή Κεραμεικού-Μεταξουργείου, είναι μια εμβυθιστική, επεξεργασμένη πραγματικότητα-εμπειρία σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Ιστορίες της πόλης, που συντελούνται στην επιφάνειά της, στα κρυμμένα της σημεία, αλλά και στον υπόγειο κόσμο και στο παρελθόν της.

medea electroniques 2017 stegh peripatos 2017 3

Η πόλη αναδύεται ως παλίμψηστο εμπειριών, χρόνων, στιγμών. Ένα project στη διατομή τέχνης-τεχνολογίας-έρευνας του ήχου και field recording, που επιτελεί ταυτόχρονα και άνοιγμα στην ανθρωπολογία-κοινωνιολογία της πόλης. Σημείο με ξεχωριστή ένταση, ο Κεραμεικός με το Μεταξουργείο, ζωντανό και σημαίνον από την αρχαιότητα, μοιάζει να συνυφαίνει, να συμπυκνώνει την πορεία της Αθήνας στο χρόνο: Το νεκροταφείο, οι γραμμές του τρένου, το εργοστάσιο στο Γκάζι, ο Κεραμεικός, η Ιερά Οδός και τα νυχτερινά της κέντρα, οι παρυφές του Μεταξουργείου, η μείξη των εθνικοτήτων, η ανάπτυξη και o εξευγενισμός, οι μετανάστες, οι καλλιτέχνες, τα νυχτερινά κέντρα και τα κλαμπ, οι εναλλακτικοί χώροι πολιτισμού, οι τουρίστες, ο Βράχος της Ακρόπολης να εποπτεύει την περιοχή.

Κοσμοπολιτισμός και τοπικισμός, εθνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα, εστίες αντίστασης, νεοέλληνες και μετανάστες, παράδοση και νεωτερικότητα, βιομηχανική ζώνη, εργατική σύνθεση. Για την υλοποίηση του πρότζεκτ, η Medea Electronique συνεργάζεται με καλλιτέχνες του ήχου, της εικόνας και του λόγου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διοργανώνοντας καλλιτεχνικό εργαστήριο τον Οκτώβριο του 2016.

Οι περίπατοι του Soundscapes Landscapes / City Above-Life Below: Κεραμεικός/Μεταξουργείο πραγματοποιούνται στα ελληνικά και τα αγγλικά.

medea electroniques 2017 stegh peripatos 2017 2

Με ένα υφέρπον λογοπαίγνιο –μεταξύ Μήδειας και Media (από τα νέα μέσα)– η Medea Electronique ιδρύθηκε το 2006 και απαρτίζεται από δημιουργούς που μοιράζονται τη διάθεση για πρωτοπορία, κινούμενοι στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Τα μέλη της ομάδας, δραστηριοποιούμενα σε τομείς όπως η μουσική, η κινούμενη εικόνα, η ζωγραφική, τα πολυμέσα, η ρομποτική, οι διαδραστικές τεχνολογίες και η παραγωγή πολυμεσικών εκδηλώσεων, συγχωνεύουν ξεχωριστά πεδία έρευνας και πρακτικής σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ενός ιδιαίτερου ύφους.

Η δραστηριότητα της Medea Electronique περιλαμβάνει σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, πειραματικά οπτικοακουστικά δρώμενα και συνθέσεις ηλεκτροακουστικής μουσικής. Αρκετά από τα μέλη της συνδυάζουν την καλλιτεχνική δημιουργία με την ακαδημαϊκή έρευνα. Δουλειά της έχει παρουσιαστεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Βυρσοδεψείο, στο Booze, σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις.

To 2014, η Medea Electronique παρουσίασε το Soundscapes Landscapes Διαδραστικός Χάρτης – Ρίζωμα 1 / Νέος Κόσμος, που αφορούσε τη γειτονική περιοχή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το Νέο Κόσμο. Ήταν ένας οπτικοακουστικός περίπατος, που αποτέλεσε την πρώτη συγκροτημένη εγχώρια παραγωγή διαδραστικού χάρτη και οπτικοακουστικού περιπάτου για την πόλη της Αθήνας και εγγράφηκε στη διατομή τέχνης και τεχνολογίας, αξιοποιώντας διακαλλιτεχνικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Ο θεατής βίωσε μια οπτικοακουστική εμπειρία στην πόλη, εκεί όπου το πραγματικό και το κατασκευασμένο διαπλέκονται σε πραγματικό χρόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις