MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βιβλία στην πόλη: Η ατζέντα των εκδηλώσεων για το βιβλίο την εβδομάδα 9 – 17 Μαρτίου

Μην κοιτάτε που αυτές τις μέρες μας θυμίζει κάπως χειμώνα ο καιρός. Ανοιξη είναι. Και μπορεί να μην έχουν ακόμα κυκλοφορήσει οι νέες εκδόσεις της περιόδου του Πάσχα, αλλά οι λίγο παλαιότερες συνεχίζουν τη διαδρομή προς τους αναγνώστες τους σε βιβλιοπωλεία των μεγάλων ή των μικρότερων πόλεων της χώρας, σε βιβλιοπωλεία του κέντρου ή των συνοικιών, επιδιώκοντας να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες. Κάπου κοντά στην περιοχή σας, σίγουρα φιλοξενείται ένας από τους αγαπημένους σας συγγραφείς, ένα βιβλίο που σας έχει κάνει εντύπωση, μια βραδιά που δεν είναι μόνο βιβλιοπαρουσίαση, αλλά συνάντηση, συζήτηση, ανταλλαγή ιδεών.Όλγα Σελλά

author-image Όλγα Σελλά

Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

  • Η Ελενα Χουζούρη παρουσιάζει το βιβλίο της «Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ» (εκδ. Πατάκης) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» (Ανδρέα Παπανδρέου 11, εντός στοάς, Χαλάνδρι) στις 7 το απόγευμα. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημιοσιογράφο και διευθυντή του ηλεκτρονικού περιοδικού «Αναγνώστης», Γιάννη Μπασκόζο και με τη συγγραφέα Μαρία Σκιαδαρέση.
  • Η νέα σειρά των εκδόσεων «Παπαδόπουλος» με τίτλο «Μικρά Διαχρονικά», που διευθύνει η μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά παρουσιάζεται στις 8.30 το βράδυ στον Ιανό (Σταδίου 24). Θα μιλήσουν ο κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος, Ηλίας Κανέλλης, ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και η Κατερίνα Σχινά.
  • «Μαύρο φυλαχτό» τιτλοφορείται το βιβλίο του Βαγγέλη Μπέκα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Παρουσιάζεται στις 7 το απόγευμα στα Public του Συντάγματος και θα συνομιλήσουν με τον συγγραφέας οι συγγραφείς Διονύσης Μαρίνος και Θανάσης Σκρουμπέλος.

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

  • Ισως είναι από τους πλέον ενημερωμένους και τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους να μιλήσουν για «Το κιβώτιο» του Αρη Αλεξάνδρου, η ομότιμη καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Λίζυ Τσιριμώκου. Μετά την παράσταση που για δεύτερη σεζόν παίζεται στο Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια) και ξεκινάει στις 9 μ.μ. θα γίνει συζήτηση για ένα από τα πιο εμβληματικά βιβλία της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας.
  • Το βιβλίο της Νίνας Αλέξη «Ανίν Ιξελά» (εκδ. Αλεξάνδρεια) παρουσιάζεται στην αίθουσα εκδηλώσεων των εκδόσεων (Κωλέττη 31, Αθήνα) στις 7 το απόγευμα. Θα μιλήσουν ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαράλαμπος Μπαμπούνης, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σοφία Μαλτέζου και ο λογοτέχνης Βασίλης Γεωργίάδης. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Κωστής Παρράς. Θα απαγγείλουν ποιήματα οι ηθοποιοί Φούλμαν Μουντάνου και Ανδρέας Μαριανός και η συγγραφέας.
biblia stin poli 9 17 mar 2017

Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

  • Στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής, από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι θα φιλοξενηθεί μια μεγάλη αλλά διαφορετική παρουσιάση βιβλίου, αυτού που υπογράφει ο Ιωάννης Βαρτζόπουλος με τίτλο «Η κοινή προέλευση λογικής και τρέλας. Ψυχανάλυση και Σχιζοφρένεια» (εκδ. Ποταμός). Μια εκδήλωση με τρεις ενότητες συζητήσεων στις οποίες θα πάρουν μέρος οι: Νίκος Τζαβάρας, Βασίλης Δημόπουλος, Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, Σάββας Σαββόπουλος, Αριέλλα Ασσέρ, Κώστας Καπετανάκης, Ιωάννα Αχειμάστου-Παναγιωτοπούλου, Στέλιος Στυλιανίδης, Κώστας Ζερβός, Νίκος Λαμνίδης.
  • Στο Κέντρο Πολιτισμού «Πόλις» (Φιλοθέης 71Α και Μαρίνου Αντύπα 62-66, Νέο Ηράκλειο) παρουσιάζεται το βιβλίο του Βύρωνα Κριτζά «Bob Dylan 100 τραγούδια» (εκδ. Πατάκης) στις 7.30 το απόγευμα. Θα μιλήσουν η συγγραφέας και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου, ο μουσικοκριτικός και ραδιοφωνικός παραγωγός Χάρης Συμβουλίδης και ο συγγραφέας, ενώ θα ακουστεί, φυσικά, πολλή μουσική.

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

  • Το βιβλίο της Μαρίας Δεληβοριά «Ο αγώνας του ’21 και η υπονόμευσή του – Οι σύγχρονες μαρτυρίες και η κρίση του Σολωμού» (εκδ. Αγρα) παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας) στις 7.30 το απόγευμα. Θα μιλήσουν ο καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κώστας Κωστής, ο αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Ιστορίας του γλωσσικού ζητήματος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Θεοδόσης Πυλαρινός και ο συγγραφέας και μεταφραστής Σάββας Μιχαήλ.
  • Το βιβλίο «encore» της Νάνας Παπαδάκη (εκδ. Μελάνι) παρουσιάζεται στον Ιανό (Σταδίου 24) στις 6 το απόγευμα. Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός και σκηνοθέτις Ρούλα Πατεράκη. Μαζί της, σε δικές του συνθέσεις, ο μουσικός και συνθέτης Βασίλης Τζαβάρας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η θεωρητικός τέχνης Μαρία Γιαγιάννου και η συγγραφέας.
  • Στο φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα) παρουσιάζεται, στις 7 το απόγευμα, το βιβλίο του Βασίλη Κασκαρέλη «Η τέλεια καταιγίδα – Το ΝΑΤΟ μετά την 11η Σεπτεμβρίου» (εκδ. Μεταίχμιο). Θα μιλήσουν ο Μιχάλης Κωσταράκος, στρατηγός, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., ο Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής της εφημερίδας Η Καθημερινή, ο Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ,και ο συγγραφέας. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου. Την εκδήλωση θα τιμήσει μετην παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

biblia stin poli 9 17 mar 2017 2

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

  • Το νέο βιβλίο της Αλκυόνης Παπαδάκη, «Μια ατέλειωτη φυγή» (εκδ. Καλέντης) παρουσιάζεται στον «Ιανό» (Σταδίου 24) στις 8.30 το βράδυ. Για το νέο βιβλίο και το σύνολο του έργου της θα μιλήσουν η Βιβή Γεωργαντοπούλου (συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης των εκδόσεων Καλέντη) και ο Κώστας Θεολόγου, καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συντονίζει η δημοσιογράφος Νόρα Ράλλη. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Στέλιος Καλαθάς. Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Μανώλης Μπαρδάνης και ο Αντώνης Μυτακίδης θα φροντίσουν για τη μουσική της βραδιάς.
  • Στο βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» (Ακαδημίας 32) παρουσιάζεται το μυθιστόρημα της Ελένης Πριοβόλου «Μετά φόβου» (εκδ. Καστανιώτης). Θα μιλήσουν οι συγγραφείς Πάνος Καπώνης και Ανδρέας Μήτσου. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρία Μαυροματάκη.

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

  • Η παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Κακριδή με τίτλο «Κυριάκος Βαρβαρέσος: η βιογραφία ως οικονομική ιστορία», (έκδοση του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος), θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας (2ος όροφος – Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, η Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ελένη Λουρή, ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Κωστής και ο συγγραφέας του βιβλίου.
 biblia stin poli 9 17 mar 2017 3

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

  • Στην εκδήλωση με τίτλο «Οι συγγραφείς του κόσμου στον Ιανό» προσκεκλημένη είναι η βραβευμένη με Booker Ιρλανδή συγγραφέας Ανν Ενράιτ, με αφορμή το νέο της βιβλίο «Ο χορταριασμένος δρόμος» (εκδ. Καστανιώτης). Με την Ανν Ενράιτ θα συνομιλήσει η δημοσιογράφος Μαριλένα Αστραπέλλου.
  • Στα Public του Πειραιά (Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154) θα βρίσκεται στις 7 το απόγευμα ο συγγραφέας Χάρης Βλαβιανός για να παρουσιάσει το βιβλίο του «Το κρυφό ημερολόγιο του Χίτλερ» (εκδ. Πατάκης).
  • Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Ανδρέου «Ο απερίσκεπτος πλοηγός» (εκδ. Μικρή Αρκτος) στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» στο Χαλάνδρι (Ανδρέα Παπανδρέου 11) στις 7 το απόγευμα.
  • Στη «Ιανό» της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7), στις 7 το απόγευμα, παρουσιάζει την τριλογία του ο Σπύρος Σίγμα, τρεις τόμους που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Σμίλη» με τους τίτλους «Η σφαγή των εντόμων», «Ο Λυπημένος Ερωδιός» και «Η αρρώστια του ονείρου». Θα μιλήσουν ο ποιητής Ανδρέας Καρακόκκινος, η ποιήτρια Στέλλα Πετκάρη και ο συγγραφέας Νίκος Τακόλας.

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

  • Το βιβλίο του Παντελή Μπουκάλα «ΟΤΑΝ ΤΟ ΡΗΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΝΟΜΑ Η «αγαπώ» και το δημιουργικό σφρίγος της ποιητικής γλώσσας των δημοτικών» (εκδ. Αγρα) θα παρουσιαστεί στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη), στις 7.00 το απόγευμα. Θα μιλήσουν οι: Νόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ – λαογράφος Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας, Στέλιος Παπαθανασίου, φιλόλογος – Δρ. Φιλολογίας και Θεολογίας και ο συγγραφέας
  • Στο βιβλιοπωλείο Little Tree (Καβαλλότι 2, Ακρόπολη) παρουσιάζεται το βιβλίο της Ούρσουλας Φώσκολου «Το κήτος» (εκδ. Κίχλη), στις 7.30 το απόγευμα. Για το βιβλίο θα συνομιλήσουν η συγγραφέας και η εκδότρια της Κίχλης, Γιώτα Κριτσέλη.
  • Το βιβλίο της Μαριαλένας Σπυροπούλου «Ρου» (εκδ. Μεταίχμιο) παρουσιάζουν στα Public της Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 24) στις 7 το απόγευμα ο συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων και συνιδρυτής του amagi.gr, Κυριάκος Αθανασιάδης και η δημοσιογράφος Κική Τσιλιγκερίδου.
  • Το βιβλίο του Στάθη Γουργουρή «Ενδεχομένως αταξίες – Κείμενα πολιτικής και ποιητικής» (εκδ. Νήσος) παρουσιάζεται στο Polis Art Cafe (Στοά Αρσακείου Μεγάρου) στις 7 το απόγευμα. Θ αμιλήσουν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθηνά Αθανασίου, ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος, ο ποιητής και δοκιμιογράφος Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης και ο ποιητής και δοκιμιογράφος Γιώργος Χουλιάρας.
biblia stin poli 9 17 mar 2017 4

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b