MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Flâneur#19: Βραδιά γνωριμίας με την υπουργό Λυδία Κονιόρδου

Την έχουμε δει και την έχουμε θαυμάσει όλοι επί σκηνής. Θεατρικής σκηνής. Πριν λίγο καιρό, στον ανασχηματισμό του περασμένου φθινοπώρου η Λυδία Κονιόρδου, κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη του ανασχηματισμού, ανέλαβε έναν νέο ρόλο, αυτόν της υπουργού Πολιτισμού.

author-image Όλγα Σελλά
Βέβαια, είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις, θεατρικές, οπότε το πρώτο διάστημα έπαιζε ταυτόχρονα και στο θέατρο «Μουσούρη». Στην ουσία, τον αποκλειστικό ρόλο της υπουργού έχει από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, οπότε ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις της. Και στο μεταξύ, υπήρχαν υποχρεώσεις τρέχουσες, υπήρχαν έκτακτα θέματα στα οποία έπρεπε να ανταποκριθεί, και ασφαλώς, σ’ αυτό το διάστημα υπήρχε και το θέμα της ενημέρωσης σ’ αυτό το περίπλοκο και πολυδαίδαλο υπουργείο.

Οπότε μόλις εδώ και 15 μέρες περίπου άρχισαν διάφορα ζητήματα να παίρνουν μορφή και διάφορα πόστα να αποκτούν πρόσωπο στο οποίο να μπορείς να ανταποκριθείς. Οπως το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟ, το οποίο ανέλαβε η έμπειρη στα θέματα πολιτισμού, δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη, έχοντας δίπλα της τον ποιητή Θωμά Τσαλαπάτη και τον δημοσιογράφο Γιάννη Ασδραχά. Και τη Δευτέρα που μόλις πέρασε, κλήθηκαν στο πάντα γοητευτικό κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στον πεζόδρομο της Ερμού, στο Θησείο, οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι στο υπουργείο Πολιτισμού και πρόσωπα που διοικούν ή μετέχουν στη διοίκηση εποπτευόμενων από το υπουργείο Πολιτισμού φορέων.

koniordou 11
Παρά το ότι το πρόσωπο που όλοι ήθελαν να πλησιάσουν και να απομονώσουν ήταν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, υπήρχαν πολύ ενδιαφέρουσες συνομιλίες, από τις οποίες μπορούσε να μάθει κανείς πληροφορίες για διάφορα θέματα που τρέχουν στο χώρο του πολιτισμού γενικότερα. Οτι, για παράδειγμα, η ανακαινισμένη και μεγαλωμένη Εθνική Πινακοθήκη θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2018 και ότι το χρονοδιάγραμμα των έργων προχωρεί πλέον κανονικότατα. Οτι η επιτροπή που έχει οριστεί για να καταθέσει προτάσεις για τα θέματα του βιβλίου έχει ήδη προχωρήσει αρκετά τις επεξεργασίες της, δίνοντας έμφαση κυρίως στο θέμα της Ενιαίας Τιμής και στην πρόταση να θεσμοθετηθεί ένας νέος φορέας (μικρότερος και πιο ευέλικτος) στα βήματα του παλαιού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Τι συζήτησαν κάποιοι από τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου με τη Λυδία Κονιόρδου, που ήταν πρόθυμη ν’ απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση; Για το Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, για τον νέο οργανισμό του ΥΠΠΟ που ετοιμάζεται αλλά και τον αντίστοιχο του ΤΑΠ, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς τα πωλητήρια των Μουσείων, Πάντως, από όλες τις πλευρές του ΥΠΠΟ, από το γραφείο Τύπου, από τη γενική γραμματέα κ. Βλαζάκη, οι πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι η υπουργός θα είναι έτοιμη στις αρχές Μαρτίου να δώσει μια μεγάλη και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, αφού αυτή την εβδομάδα θα λείπει στα Τίρανα, όπου θα πάρει μέρος σε μια συνάντηση με θέμα «Πολιτισμός και βιώσιμη ανάπτυξη», στην οποία θα βρίσκονται όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στη διάρκεια της πρώτης μεγάλης συνέντευξης Τύπου, θα απαντηθούν επισήμως ερωτήματα (αφού χθες η κουβέντα ήταν «στο πόδι»), θα κλείσουν εκκρεμότητες, θα υπάρξουν ανακοινώσεις, θα τακτοποιηθούν διάφορα τρέχοντα θέματα, μπορεί και ν’ ανοίξουν καινούργια – έτσι συμβαίνει συνήθως.

Και από τις παρουσίες ή τις απουσίες, με το «καλησπέρα» μπορούσε κανείς να διαπιστώσει, να υποθέσει ή να αναρωτηθεί για πολλά. Γιατί καλεσμένοι ήταν και όσοι δεν έχουν (ακόμα) κάποια συγκεκριμένη διοικητική θέση σε εποπτευόμενους φορείς, αλλά μπορεί να αποκτήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ετσι, συζητήθηκε ιδιαιτέρως η παρουσία και του Γιώργου Κιμούλη στην εκδήλωση (που στεκόταν πολύ διακριτικά σε μια γωνιά της υπέροχης αίθουσας), αλλά και της πρώην καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Βίκυς Μαραγκοπούλου στη βραδιά. Οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στο χώρο ήταν ότι και οι δύο θα αξιοποιηθούν σε κάποια θέση ευθύνης στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» και μένει να επιβεβαιωθούν από τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον φορέα που παραλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο σε δύο μέρες από σήμερα.

Τι άλλο είδαμε στην εκδήλωση; Είδαμε ότι το catering, απλό και εύγευστο, με έμφαση στα κίτρινα τυριά, τα αποξηραμένα φρούτα και τις μαρμελάδες, ήταν από το «Δειπνοσοφιστήριον» (όπως και το πρωί της ίδιας μέρας, στη συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής), ότι ήταν παρούσα σχεδόν σύσσωμη η οργάνωση Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί ηθοποιοί, διευθυντές μουσείων, κ.ά. Μια βραδιά πρώτης γνωριμίας με τον νέο ρόλο της Λυδίας Κονιόρδου.

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b