MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βιβλία στην πόλη: Η ατζέντα των εκδηλώσεων για το βιβλίο την εβδομάδα 10/01-20/01

Μετά τις γιορτές πάντα κοπάζουν και οι εκδοτικές μηχανές και οι εκδηλώσεις για τα βιβλία που ήδη έχουν κυκλοφορήσει. Παρ’ όλα αυτά, πάντα κάποιοι εκδότες, ορθώς σκεπτόμενοι, επιλέγουν τώρα, στη λιγότερη φούρια τις εκδηλώσεις τους. Κι έτσι μπορείτε να επιλέξετε τι θέλετε να ακούσετε σε μια παρουσίαση, για να το διαβάσετε μετά, με μεγαλύτερη ηρεμία.Όλγα Σελλά

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

  • Στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24) παρουσιάζεται το βιβλίο του Γιάννη Ευσταθιάδη «Κλεινόν – μυθιστορίες για την Αθήνα» (εκδ. Μελάνι). Θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος και Αθηναιογράφος Νίκος Βατόπουλος και η δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια, Κατερίνα Σχινά. Αποσπάσματα θα διαβάσουν η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη και ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης. Στις 8.30μ.μ. Στην εκδήλωση θα προβληθεί μια πεντάλεπτη ταινία για την Αθήνα, με πλάνα από παλιές ελληνικές ταινίες, ενώ θα ακουστούν τραγούδια για την πόλη.
  • Στις 7 το βράδυ, ο «Ιανός» σε συνεργασία με τον πολυχώρο «Κρεμλίνο του Πειραιά» (Καραΐσκου 119, Πειραιάς) παρουσιάζεται το βιβλίο της Αγγελικής Νικολούλη «Ερωτας φονιάς» (εκδ. Καστανιώτης). Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με την κοινωνιολόγο και ψυχολόγο Μανουσία Κυπραίου, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και υπογραφή αντιτύπων. (ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ)
  • Το βιβλίο της Παυλίνας Μάρβιν «Ιστορίες απ’ όλον τον κόσμο μου» (εκδ. Κίχλη) παρουσιάζεται στις 8 το βράδυ στο Concerto Cafe (εντός της Στοάς του Εθνικού Ωδείου (Μάγερ 18, Πλατεία Βάθη). Θα συμμετάσχουν με ομιλίες, αναγνώσεις και άλλους τρόπους οι: Μαριάννα Δεβετζή, Έλη Δρίβα, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Γιώργος Θωμόπουλος, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Σωκράτης Καμπουρόπουλος, Γιώτα Κριτσέλη, Μάρω Μάνθου, Γιάννα Μπούκοβα, Αλεξάνδρα Πλαστήρα, Ιχάμπ Σαμπάνα, Χρήστος Σιορίκης, Δανάη Σιώζιου, Αγνή Στρουμπούλη, Ειρήνη Συνοδινού και Νάντη Χατζηγεωργίου.
collage biblia stin poli 10 20 jan 2017

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

  • Αφιέρωμα στον μεγάλο Ρώσο σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του είναι η εκδήλωση που πραγματοποιείται στο βιβλιοπωλείο «Εν πλω» (Χαρ. Τρικούπη 6-10, Εμπορικό Κέντρο Atrium). Συζητούν ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, ο αγιογράφος π. Σταμάτης Σκλήρης και ο σκηνοθέτης Ευθύμης Χατζής. Συντονίζει ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας. Στις 7μ.μ.

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

  • Στις 6 το απόγευμα, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24), παρουσιάζονται τα βιβλία του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Αθηναϊκό μπλουζ» (με ταυτόχρονη έκδοση στην Ελλάδα και το εξωτερικό ) και «Δεν είσαι εδώ» (από τις εκδ. Πατάκης). Θα μιλήσουν η συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Αργυρώ Μουντάκη και η κριτικός λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο.

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

  • Στο αίθριο του κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1) παρουσιάζεται, στις 7.30 το απόγευμα ο διπλός τόμος του επιστημονικού περιοδικού του Μουσείου Μπενάκη, που περιλαμβάνει «Μελέτες για τον ζωγράφο Αγγελο, την εποχή του και την Κρητική ζωγραφική». Θα μιλήσουν: Άγγελος Δεληβορριάς, ακαδημαϊκός και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρια Διαμάντη, υπεύθυνη σύνταξης του περιοδικού, Μαρία Βασιλάκη, καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και επιστημονική υπεύθυνη του τόμου, Γιάννης Βαραλής, επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Robin Cormack, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
den eisai edo biblio

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

  • Στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο του βιβλιοπωλείου «Θεμέλιο» (Σόλωνος 84) πραγματοποιείται εκδήλωση-συγκέντρωση με αφορμή την έκδοση του τόμου «Η μεταπολίτευση ’74-’75. Στιγμές μιας μετάβασης», τον οποίο επιμελήθηκαν οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Τάσος Σακελλαρόπουλος. Μ’ ένα ποτήρι κρασί και πολλή κουβέντα θα γίνει το καλωσόρισμα του τόμου και της νέας χρονιάς. Θα μιλήσουν η ιστορικός και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Εφη Γαζή, ο ιστορικός και διεθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Κωστής Καρπόζηλος και ο ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος.
  • Στις 12 το μεσημέρι, στα Public Συντάγματος, η Ξένια Καλογεροπούλου παρουσιάζει το παιδικό της βιβλίο «Παραμύθια με την Ξένια» (εκδ. Μάρτης). Επιλέγει παραμύθια από όλο τον κόσμο, τα ξαναγράφει και μας τα αφηγείται με τον δικό της τρόπο, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια και στο θέατρο Πόρτα, ενώ ο Φίλιππος Φωτιάδης τα ζωντανεύει με τις πρωτότυπες εικόνες του.

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

  • Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ν.Π.Δ.Δ. «Σφήττος» του Δήμου Κορωπίου και οι εκδόσεις «Ικαρος» παρουσιάζουν τα δύο πρώτα βιβλία της τριλογίας «Δύσκολοι καιροί» του Δημήτρη Νόλλα. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν οι φιλόλογοι Φλώρα Μωραΐτου και Σεραφείμ Κωνσταντίνου και μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης. Αιθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορωπίου (Πεζόδρομος Γ. Σ. Παπασιδέρη 13, Κορωπί, στις 6.30 το απόγευμα.

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

  • Το βιβλίο της Καρολίνας Μέρμηγκα «Ο Ελληνας γιατρός» (εκδ. Μελάνι) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο «Ιανός« (Σταδίου 24) στις 8.30 το βράδυ. Θα μιλήσουν ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης και ο γιατρός και λογοτέχνης Πάνος Δ. Αποστολίδης.
  • Το βιβλίο του Γιώργου Π. Πεφάνη «Θιασώτες και Φιλόσοφοι -Σκιαγράφηση μιας θεατροφιλοσοφίας» (εκδ. Παπαζήση) παρουσιάζεται στις 6 το απόγευμα στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου). Θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάλτερ Πούχνερ, ο θεατρικός συγγραφέας Μάριος Ποντίκας, ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Βασίλης Μαυρογεωργίου, Μαρία Φιλίνη, Κατερίνα Μαυρογεώργη.
collage biblia stin poli 10 20 jan 2017 2
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017
  • Στον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα) διοργανώνεται μια βραδιά αφιερωμένη στον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2016, Μπομπ Ντύλαν, με αφορμή το βιβλίου του Γιώργου – Ικαρου Μπαμπασάκη «Το φαινόμενο Bob Dylan» (εκδ. Μεταίχμιο). Στις 7.30 το βραδάκι θα συγκεντρωθούν εκεί για να μιλήσουν ο συγγραφέας του βιβλίου, ο τραγουδοποιός Κώστας Λειβαδάς, η συγγραφέας και μεταφράστραι Χίλντα Παπαδημητρίου και ο μουσικός παραγωγός Αντώνης Φράγκος.

  • Η συγγραφέας Μαρία Σκιαδαρέση, μια συγγραφική φωνή χαμηλών τόνων και υψηλών ευαισθησιών, συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Νίκο Θρασυβούλου στον «Ιανό» (Σταδίου 24) στις 8.30 το βράδυ. Η Μαρία Σκιαδαρέση θα μιλήσει για το σύνολο του συγγραφικού της έργου και για άλλα πολλά.

  • Ο συγγραφέας Gilbert Sinoue παρουσιάζει το βιβλίο του “Ο προφήτης του Θεού – Η ζωή του Μωάμεθ” (εκδ. Ψυχογιός), στο Public Συντάγματος. Με το απαράμιλλο ταλέντο του συγγραφέα και του γλαφυρού αφηγητή, ο Ζιλμπέρ Σινουέ ξαναζωντανεύει τη ζωή του Μωάμεθ. Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς. Στις 9 το βράδυ.

  •  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζει το βιβλίο του «Game Over – Η αλήθεια για την κρίση» (εκδ. Παπαδόπουλος) παρουσιάζει το βιβλίο του στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» (Λεωφ. Κηφισίας 310, Κηφισιά). Θα μιλήσουν η Μαριλένα Κοππά, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην ευρωβουλευτής και ο δημοσιογράφος Κώστας Καλλίτσης.

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017
  • Στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάζετι το βιβλίο της Λύντιας Τρίχα «Χαρίλαος Τρικούπης. Ο πολιτικός του “Τις πταίει;” και τουΔυστυχώς επτωχεύσαμεν”» (εκδ. Πόλις). Στις 7 το απόγευμα θα το συζητήσουν με τη συγγραφέα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, Κατερίνα Γαρδίκα, ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και δημοσιογράφος, Νίκος Μπακουνάκης και ο ιστορικός και μέλος της επιτροπής ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, Δημήτρης Πόρτολος.

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017
  • Οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)” και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν, στην 3η εκδήλωση της 6ης περιόδου τους, την συνάντηση δύο ποιητριών: της Γιάννας Μπούκοβα και της Όλγας Παπακώστα. Η εκδήλωση –με ελεύθερη είσοδο– θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Οι δύο ποιήτριες θα διαβάσουν παλιά και νεότερα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματά τους, καθώς και αγαπημένα τους ποιήματα άλλων. Τέλος, θα συζητήσουν μεταξύ τους και με το κοινό. Η Γιάννα Μπούκοβα έχει εκδώσει στα Bουλγαρικά δύο ποιητικές συλλογές. Στα Eλληνικά κυκλοφορεί Ο ελάχιστος κήπος (μτφρ.: Δημήτρης Άλλος, Εκδόσεις Ίκαρος, 2006). Το ποιητικό βιβλίο της Όλγας Παπακώστα, Όχι ακόμη Κάρμεν, εκδόθηκε το 2013 (Εκδόσεις Πατάκη).
collage biblia stin poli 10 20 jan 2017 4

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b