MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βιβλία στην πόλη: Η ατζέντα των εκδηλώσεων για το βιβλίο την εβδομάδα 18/12-23/12

Η τελευταία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, η τελευταία εβδομάδα με πολλές εκδηλώσεις -και βιβλίων. Τις επόμενες δύο οι εκδήλώσεις βιβλίου θα έχουν, μάλλον, αργία. Οπότε, καταγράψαμε τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν σε διάφορα σημεία της Αθήνας και του Πειραιά και σας ενημερώνουμε εγκαίρως.Όλγα Σελλά

author-image Όλγα Σελλά

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

  • Οι εκδόσεις «Αρχείο» και η εκδότρια Ηρώ Διαμαντούρου καταθέτουν τα τελευταία χρόνια σημαντικά βιβλία μικροϊστορίας, υλικό που αλιεύεται από διάφορα αρχεία και τα προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό. Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 7.30μ.μ. στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» (Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8) θα γίνει η συνολική παρουσίαση όλων των τίτλων της χρονιάς. Πρόκειται για τα βιβλία: «Ο Θεοδόσιος και το Στάδιο της Νεμές» του Στέφανου Μίλλερ, «Αναζητώντας τον άνθρωπο» της Κλαίρης Παπαπαύλου, «Σικελία – Το τελευταίο ταξίδι» της Δέσποινας Παπακωνσταντίνου-Διαμαντούρου, «Στην Τήνο με τον Κοντολέοντα» της Φωτεινής Ζαφειροπούλου, «Τεγέα, Μαντίνεια, Παλάντιον», του Θάνου Παπαθανασόπουλου και «Περντώντας τα σύνορα» του Γ. Β. Χλωροκώστα. Θα μιλήσουν οι: Νίκος Σαραντάκος, Κλαίρη Β. Παπαπαύλου, Φωτεινή Γ. Ζαφειροπούλου, Θάνος Γ. Παπαθανασόπουλος, Γ. Β. Χλωροκώστας και η εκδότρια. Στη δάρκεια της εκδήλωσης θα προβάλλονται βίντεο με τις εικόνες από τα βιβλία.
  • Το νέο βιβλίο της Αγγελικής Νικολούλη «Ερωτας φονιάς» (εκδ. Καστανιώτης) παρουσιάζεται στο Books Plus/Art & Coffee (Πανεπιστημίου 17) στις 6 το απόγευμα. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.
  • Ο καθηγητής Θεοδόσης Πυλαρινός παρουσιάζει τον ποιητή Αντώνη Φωστιέρη μέσα από το προσωπικό φωτογραφικό του αρχείο σε μια εκδήλωση με τίτλο «Η μνήμη φωτογραφίζει». Στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα), στις 7.30 το βράδυ.
  • Το νέο του βιβλίο «Ταξίδι στ’ αστέρια» (εκδ. Τόπος) παρουσιάζει ο δημοσιαγράφος Χρήστος Σωτηρακόπουλος στις 6 το απόγευμα στα Public του Συντάγματος. Θα μιλήσουν οι Βασίλης Σκουντής, Χουάν Ραμόν Ρότσα, Στέλιος Γιαννακόπουλος και ο συγγραφέας.
  • Στο βιβλιοπωλείο – καφέ Booktalks (Αρτέμιδος 47 και Αγ. Αλεξάνδρου 58. Π. Φάληρο) παρουσιάζεται το νέο μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη, «Το κλαρινέτο» (εκδ. Μεταίχμιο), στις 7.30 το απόγευμα. Ο συγγραφέας θα μιλήσει για το νέο του βιβλίο, θα συζητήσει με το κοινό του και θα υπογράψει αντίτυπα.
  • Στο Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, (Πανεπιστημίου 6, 3ος όροφος), παρουσιάζεται στις 6.30 το απόγευμα η νέα ποιητική συλλογή του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου «Η γλώσσα της φυγής» (εκδ. Μικρή Αρκτος). Θα προλογίσει ο ποιητής, κριτικός και επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο στιχουργός και εκδότης Παρασκευάς Καρασούλος.

Θεσσαλονίκη

  • Στον «Ιανό» της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7), παρουσιάζεται το μυθιστόρημα του Ιωάννη Πάππου «Hotel Living» (εκδ. Λιβάνης), στις 7 το απόγευμα. Θα μιλήσουν ο συγγραφεάς και συνιδρυτής του Amagi, Κυριάκος Αθανασιάδης και η δημοσιογράφος Χριστίνα Κανατάκη. Αποσπάσματα θα διαβάσει η συγγραφέας και ηθοποιός Μαρία Ράπτη. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Σπυριδωνίδης.
books 44

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

  • Ενα θαυμάσιο λεύκωμα προσφέρουν στο κοινό οι εκδόσεις «Παπαζήση». Τίτλος του «Μαγική Ελλάδα» με φωτογραφίες του Ανδρέα Σμαραγδή, κείμενα της Τέτης Παλαιοθοδώρου και μετάφραση Μυρτώς Σμαραγδή (πρόκειται για δίγλωσση έκδοση). Η εκδήλωση παρουσίασης θα φιλοξενηθεί στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών Β. και Μ. Θεοχαράκη στις 7 το απόγευμα. Θα μιλήσουν οι ηθοποιοί Τίνα Αλεξοπούλου και Γιώργος Κοψιδάς και η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Ιρις Κρητικού. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος.
  • Οι εκδόσεις «Σοκόλη» που φιλοξενούν και μερικά από τα σύγχρονα θεατρικά κείμενα, παρουσιάζουν τα βιβλία του Μάνου Καρατζογιάννη «Στην Πόλη της Λούλας Αναγνωστάκη» και «Για την Ελένη». Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Στοά του Βιβλίου) στις 20.30 το απόγευμα και θα μιλήσουν οι Βασίλης Κατσικονούρης, Θανάσης Νιάρχος, Λίνα Νικολακοπούλου. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Μπέκος. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μαρία Κίτσου και Ολια Λαζαρίδου.
  • Στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), στις 7.30 το απόγευμα, παρουσιάζεται το βιβλίο του Λυκούργου Λιαρόπουλου «Η σιωπή των θυμάτων. Εβδομήντα χρόνια ψέματα» (εκδ. Επίκεντρο). Θα το παρουσιάσουν ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Θάνος Βερέμης, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Μπολέτης, ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος και ο συγγραφέας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Παλαιολόγος.
  • Στον Πολυχώρο «Κρεμλίνο» (Καραΐσκου 119, Πειραιάς) και σε συνεργασία με τον «Ιανό», παρουσιάζει ο Μίμης Ανδρουλάκης το νέο του βιβλίο με τίτλο «Δύο μόνο δάκρυα» (εκδ. Πατάκης). Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καπόπουλος και ο συγγραφέας θα συνομιλήσουν με το κοινό. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου. Θα ακολουθήσει κρητικό πρόγραμμα με το συγκρότημα του Αλέκου Πολυχρονάκη. Στις 6μ.μ.
  • Στον «Ιανό» (Σταδίου 24), στις 9.30 το βράδυ, παρουσιάζονται οι ποιητικές συλλογές του Σταμάτη Πολενάκη «Τα τριαντάφυλλα της Μερσέδες» και του Δημήτρη Πέτρου «Χωματουργικά» (εκδ. Μικρή Αρκτος). Ποιήματά τους θα διαβάσει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάσος Καρακύκλας.
books 45

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

  • Η Ελενα Χουζούρη παρουσιάζει το νέο της μυθιστόρημα «Ο θείος Αβράαμ μένει πάντα εδώ» (εκδ. Πατάκης) στις 7 το απόγευμα στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη). Θα μιλήσουν ο καθηγητής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιώργος Κόκκινος, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας και ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Θα προβληθούν αποσπάσματα από την ταινία του Δημήτρη Σοφιανόπουλου «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης».
  • Στο φιλόξενο βιβλιοπωλείο -καφέ Booktalks (Αρτέμιδος 47 και Αγ. Αλεξάνδρου 58, Παλαιό Φάληρο) παρουσιάζεται το βιβλίο της Μαριαλένας Σπυροπούλου «Ρου» (εκδ. Μεταίχμιο), στις 7.30 το απόγευμα. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον ομότεχνό της Κώστα Κατσουλάρη.
  • Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Μικρές υιοθεσίες – Αφιέρωμα στο έργο του Σταύρου Ψυλλάκη» (εκδ. ΠΕΚ – Πυξίδα της πόλης) και με πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, στο Poems’ n crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδη (Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι) φιλοξενείται διήμερο αφιέρωμα (21 και 22 Δεκεμβρίου) στον Σταύρο Ψυλάκη. Την Τετάρτη 21/12 θα μιλήσουν οι Εύα Στεφανή, Δημήτρης Χαρίτος, Ματθαίος Φραντζεσκάκης, Απόστολος Ασημάκης, Μιράντα Τερζοπούλου και την Πέμπτη 22/12 ομιλητές θα είναι οι Μαρία Κομνηνού, Ορέστης Ανδρεαδάκης, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Βάζω Κυριαζάκου. Από τις 8το βράδυ. Και τις δύο βραδιές θα προβληθούν αδημοσίευτα αποσπάσματα από το πρωτότυπο υλικό των ταινιών του Σταύρου Ψυλλάκη.
  • Η Λέσχη Ανάγνωσης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαλανδρίου και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» διοργανώνουν συζήτηση με τον συγγραφέα Ηλία Μαγκίνη, με αφορμή το βραβευμένο του μυθιστόρημα «Πρωινή Γαλήνη». Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Αετοπούλειο Πολιστικό Κέντρο (Φιλικής Εταιρείας και Τομπάζη 18, Χαλάνδρι), στις 6.30 μ.μ.
  • Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας (Ανδρομάχης 86Α) παρουσιάζει ο Κωστής Γκιμοσούλης το τελευταίο του βιβλίο «Ο Μέσα και ο Εξω» (εκδ. Καστανιώτης), στις 7 το απόγευμα. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Θάνος Χρονόπουλος. Οι μουσικές και οι ήχοι που θα ακουστούν είναι του Θοδωρή Κανάκη.

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

  • Στον «Ιανό» (Σταδίου 24), ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και η δημοσιογράφος Εριφύλη Μαρωνίτη συνομιλούν με τη συγγραφέα Φωτεινή Τσαλίκογλου με αφορμή το νέο της βιβλίο «Η μετακόμιση» (εκδ. Καστανιώτης). Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Πέγκυ Τρικαλιώτη.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b