MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου ενηλικιώνεται…

Με νοικοκυρεμένη και ανακατασκευασμένη τη σκηνή και το πρόγραμμά της, η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού ανοίγει τη νέα σεζόν με “πολυμορφικό” πρόγραμμα.

author-image Όλγα Σελλά

Στο -1 του κτιριακού συγκροτήματος REX, στην οδό Πανεπιστημίου, κατεβήκαμε τη Δευτέρα το μεσημέρι. Αφού εκεί στεγάζεται, από πέρυσι, η νέα Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Κι αν πέρυσι είχε αναποδογυρίσει η σκηνή και η πλατεία, φέτος όλα έγιναν λυόμενα και πιο λειτουργικά, με περισσότερες τεχνικές δυνατότητες, περισσότερα φώτα, περισσότερο χώρο. Στο κέντρο της νεοδημιουργηθείσας σκηνής υπήρχε ένα πόντιουμ και δύο μικρά σκαμπουδάκια.

Στο πόντιουμ ανέβηκε για πολύ λίγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, και στα σκαμπουδάκια κάθησαν οι δύο νέοι και ταλαντούχοι σκηνοθέτες, που από πέρυσι έχουν αναλάβει τη νέα διαδρομή της Πειραματικής Σκηνής: ο Πρόδρομος Τσινικόρης και ο Ανέστης Αζάς. Για να μας ανακοινώσουν τις φετινές διαδρομές των νέων καλλιτεχνών, των νέων συγγραφέων, τις αναζητήσεις στο χώρο του θεάτρου και του λόγου.

«Σας παραδίδουμε φέτος πραγματικά ανακατασκευασμένη την Πειραματική Σκηνή. Σας παραδίδουμε ένα υπόγειο και όχι ένα λαγούμι. Θέλουμε να φτιάξουμε έναν χώρο που θα μείνει για πάντα και θα προσφέρει καινούργιες σκέψεις, νέα ορμή, νέο περιεχόμενο. Οι καλλιτέχνες θα δοκιμάζουν και θα δοκιμάζονται εδώ», είπε ο Στάθης Λιβαθινός. Με μία φράση αναφέρθηκε και στην περυσινή, δύσκολη χρονιά για την Πειραματική Σκηνή: «Είμαστε ευχαριστημένοι, χωρίς να είμαστε ικανοποιημένοι από την πρώτη χρονιά. Η Π.Σ. ψάχνει δημιουργικά το στίγμα της και θα είναι ελεύθερη και προστατευμένη να βρει νέους κώδικες και νέους ανθρώπους σ’ αυτή τη διαδρομή», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Ηταν μια διατύπωση που προσωπικά την βρίσκω γενναία. ειλικρινή και δηλωτική των ευθυνών κάθε μέρους αυτής της προσπάθειας: και των «μεγάλων» και των «μικρών».

Κι αν κάτι πήρε περισσότερο χρόνο στον σύντομο λόγο του Στ. Λιβαθινού ήταν η ονομαστική αναφορά στους ανθρώπους που σχεδίασαν, δούλεψαν και επιμελήθηκαν την αλλαγή του νέου χώρου, και στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο, με τη χορηγία των 160 χιλ. ευρώ, έδωσε αυτή τη δυνατότητα στο Εθνικό και στην Πειραματική Σκηνή.

IMG 2681

Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης μας ξενάγησαν, μέσω διαφανειών που προβλήθηκαν αμέσως μετά, στις πολυμορφικές δυνατότητες του χώρου, και αναφέρθηκαν στην πρόθεσή τους να δοθεί η δυνατότητα σε ανθρώπους της νέας γενιάς που έχουν μια διαφεροτική συγγραφική ή σκηνοθετική γραφή να δείξουν τις ιδέες τους, τις προθέσεις τους, τις απορίες τους, το τι τους απασχολεί.

Μόνο τέσσερις παραγωγές θα γίνουν φέτος, που δεν παρουσιάζονται για 3 ή 5 βραδιές, αλλά για έναν μήνα (θαυμάσια ιδέα) ενώ στο πρόγραμμα θα φιλοξενηθούν και δύο φεστιβάλ. Το ένα, το Europoly, θα συνομιλεί με την Ευρώπη και τους προβληματισμούς αντίστοιχων νέων δημιουργών από την Πορτογαλία και τη Γερμανία στην προκειμένη περίπτωση, το άλλο, με τίτλο «Επτά χρόνια φαγούρα – Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων» θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους Ελληνες καλλιτέχνες, κάθε φόρμας, να πουν πώς ερωτευόμαστε σήμερα, πόσο ισχυρή παρουσία έχει η μοναξιά, πώς δημιουργούνται και διαμορφώνονται οι παρέες.

Ποια ήταν η επίγευση από αυτή την παρουσίαση; Μια φρεσκάδα, κυρίως μέσα από τους νέους ή τους παλαιότερους δημιουργούς που παρουσίασαν ή προσπάθησαν να ιχνογραφήσουν τη δουλειά τους (η Λένα Κιτσοπούλου, π.χ., είναι πάντα φρέσκια, ακόμα κι όταν λέει ότι έχει βρει τον τίτλο του έργου, αλλά δεν έχει ξεκινήσει καν να το γράφει). Μια αίσθηση «στρογγυλοποίησης» του προγράμματος, ή, με άλλα λόγια, η υιοθέτηση ενός προγράμματος χωρίς «γωνίες», ίσως για να αποφευχθούν οι περυσινές παγίδες, παρότι δεν λείπουν οι παραστάσεις που εμπνέονται από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Και τέλος, η απόλυτη αίσθηση ότι το Εθνικό Θέατρο αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις χορηγίες που του δίνονται, για τη βελτίωση των υποδομών του, για τις παραγωγές του, ή για το μέλημά του να εκπαιδεύσει θεατρικά τις επόμενες γενιές. Η νέα, δεύτερη χρονιά της νέας Πειραματικής Σκηνής, ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς.

Το πλήρες πρόγραμμα για τη σεζόν 2016-2017 της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού μπορείτε να το δείτε εδώ.
ETHNIKO_THEATRO-PEIRAMATIKI_SKHNH_2016-2017.pdf

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b