MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
16
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για το εξάμηνο Ιανουάριου – Ιουνίου 2016.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Γιώργος Λαζαρίδης, παρουσίασε το νέο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής για το εξάμηνο Ιανουάριου- Ιουνίου 2016.

Monopoli Team

Συνεχίζοντας τη δυναμική πορεία των προηγούμενων εξαμήνων και παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 ένα πρόγραμμα πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό, γεμάτο εκπλήξεις, ένα πρόγραμμα που αντιστέκεται στις τεράστιες δυσκολίες της εποχής.

Στο εξάμηνο αυτό συνεχίζεται η συνεργασία με το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, που στόχο έχει τη στήριξη του ΜΜΘ. Παράλληλα συνεχίζεται η συμμετοχή του Οργανισμού στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Creative Europe 2014-2020”, με το έργο “Οδεύουμε προς το 2020 – Εκπαιδεύοντας μουσικούς και κοινό”, μαζί με την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο να ενισχύσει την ικανότητα των ευρωπαϊκών πολιτιστικών φορέων να λειτουργούν διακρατικά, δίνοντας έμφαση σε ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες όπως παιδιά, νέοι, άνεργοι και να υποστηρίξει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στον τομέα του πολιτισμού.

Το νέο πρόγραμμα του Μεγάρου, χορηγός του οποίου είναι η Alpha Bank, προκαλεί και προσκαλεί δημιουργικές αναζητήσεις, στηρίζει τους νέους δημιουργούς και τιμά τους παλαιότερους, ενώ παγιώνει τη στενή και γόνιμη συνεργασία του Οργανισμού με πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς. Πλήθος συναυλιών, παράλληλων δράσεων και εορταστικών εκδηλώσεων θα απαρτίσουν και φέτος το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Χορηγός αερομεταφορών και για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο είναι η Aegean Airlines, χορηγός φιλοξενίας το Mediterranean Palace Hotel, ενώ και η SONY εξακολουθεί -για δέκατη συνεχή χρονιά- τη γόνιμη συνεργασία της με το Μ.Μ.Θ.

Στο νέο αυτό πρόγραμμα, συνεχίζεται Το Παραμύθι χωρίς Όνομα της Κάρμεν Ρουγγέρη, ενώ η Ωραία κοιμωμένη στον πάγο θα συναρπάσει το κοινό. Παράλληλα, συνεχίζεται έως 29 Φεβρουαρίου η έκθεση του Μιχάλη Βασιλόπουλου: Από το Άγιον Όρος…, Κύκλοι διαλέξεων, Εκθέσεις, Αφιέρωμα στην πιανιστική τέχνη, ο Κύκλος Συναυλιών “Crossover” και “Voices”, Jazz, το καθιερωμένο πλέον Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών, αλλά και οι απευθείας προβολές όπερας από τη Metropolitan Opera καθώς και το Σινεμά με θέα είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την περίοδο αυτή.

Επιπλέον το καλοκαίρι στο Μέγαρο Μουσικής θα λειτουργήσει θερινή ακαδημία για τα μέλη της MOYSA και άλλους νέους μουσικούς από Ευρωπαϊκές Ορχήστρες όπου διακεκριμένοι δάσκαλοι θα συμμετέχουν σε εργαστήρια, συναυλίες και μουσικές παρεμβάσεις

Μιλώντας με αριθμούς, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει 69 βασικές παραγωγές, με πλήθος παραστάσεων και παράλληλων δράσεων.

Πιο αναλυτικά το προσεχές πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω εκδηλώσεις :

• Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τον νικητή του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου “Grand Prix Μαρία Κάλλας 2015”, Κωνσταντίνο Δεστούνη, σε ένα πολλά υποσχόμενο ρεσιτάλ (Μ2 – Αιμίλιος Ριάδης). Ο πολυβραβευμένος 24χρονος πιανίστας θα ερμηνεύσει έργα υψηλών δεξιοτεχνικών απαιτήσεων των Brahms, Liszt, Debussy, Prokofiev, καθώς και το εντυπωσιακό Jettatura (Κακό Μάτι, 1999) του Γιάννη Ψαθά, σε α’ εκτέλεση στη Θεσσαλονίκη.

• Ένα Gala χορού με τη Nadia Muzyca θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής). H Nadia Muzyca, Πρώτη Χορεύτρια του Μπαλέτου του Teatro Colón του Μπουένος Άιρες και σολίστ του Teatro Colón θα παρουσιάσουν την Carmen, καθώς και αποσπάσματα από τα μπαλέτα Don Quixote, Le Corsaire και Tangos. Το gala είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Inter Show Productions.
xorod6

Το Ελληνικό κοινό έχει γνωρίσει τη Nadia Muzyca γνωρίσει ως Σταχτοπούτα στην ομώνυμη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Απρίλιο του 2015, όπου και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές -“μια σπουδαία και πεπειραμένη μπαλαρίνα”.

Στην παράσταση της Κάρμεν, ανάμεσα στους χορευτές που την συνοδεύουν, συγκαταλέγονται τρεις σολίστ – Πρώτοι Χορευτές του Μπαλέτου του Teatro Colón, ο Εdgardo Trabalón, που βραβεύθηκε πρόσφατα ως ο “Καλύτερος Χορευτής της Αργεντινής”, ο Federico Fernández και ο Julian Galván, Πρώτος Χορευτής και ταυτόχρονα ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος χορογράφος. Χορεύουν ακόμη οι: Macarena Giménez, Diana Ruiz και Magdalena Cortés.

• Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) η Σουηδή δραματική σοπράνο Nina Stemme ερμηνεύει τις πρώτες παραστάσεις της στη ΜΕΤ στον απαιτητικό ομώνυμο ρόλο της παγερής Κινέζας πριγκίπισσας του Giacomo Puccini, Turnadot. Στην παραγωγή αυτή η Anita Hartig κάνει το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ, στον ρόλο της αγγελικής σκλάβας Λιου. Ο Marco Berti ερμηνεύει τον Καλάφ, τον ερωτευμένο που ρισκάρει το κεφάλι του για το χέρι της Τουραντότ, και ο Alexander Tsymbalyuk τον Τιμούρ. Ο Paolo Carignani διευθύνει τη θεαματική σκηνοθεσία του Franco Zeffirelli του 1987.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί σε μαγνητοσκόπηση, με την υποστήριξη του Antenna Group.

• Ο μοναδικός σολίστ-αυτοσχεδιαστής Γιώργος Ψυχογιός διασκευάζει, μεταγράφει και ερμηνεύει στο πιάνο τον αγαπημένο του pop καλλιτέχνη, Sting, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). To The Sting Project είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Τεχνότροπον-Artway και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής”. Διασκευές με άρωμα jazz, ακρίβεια κλασικής δεξιοτεχνίας, αλλά και με έναν περφεξιονισμό που χαρίζει σπάνιες και αναπάντεχες αισθήσεις στα τραγούδια του Sting. To υλικό είναι διαλεγμένο από όλο το φάσμα του έργου του Άγγλου τραγουδιστή και συνθέτη, με έμφαση στα σπάνια και άγνωστα διαμάντια της τέχνης του. Ανακαλύψτε ξανά τον Sting μέσα από τη ματιά του Γιώργου Ψυχογιού, με ανεπανάληπτο τρόπο!
xorod4

• Με τίτλο την τελευταία της δισκογραφική δουλειά, Κατευθείαν καρδιά, η Ηρώ συνεχίζει το ταξίδι της και σε “χειμερινούς προορισμούς”, έχοντας στο πλάι της τον Αδάμ Τσαρούχη. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τον χαρακτηριστικό και γνώριμο ήχο του πιάνου της, με τις jazz και swing διασκευές του ταλαντούχου ερμηνευτή την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου (Μ2 – Μπαρ).

• Ο χορός είναι η ζωή μου είναι το θέμα του αφιερώματος-προγράμματος για τον Gene Kelly, που θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης με υλικό από το προσωπικό του αρχείο, την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου (Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ). Το πρόγραμμα, διάρκειας 80 λεπτών, περιλαμβάνει αποσπάσματα από 18 μιούζικαλ που γυρίστηκαν μεταξύ 1942 και 1967 και τα οποία θα προβληθούν σε μεγάλη οθόνη. Συμπρωταγωνιστές σ’ αυτά είναι οι Τζούντυ Γκάρλαντ, Ρίτα Χέιγουορθ, Κάθριν Γκρέισον, Φρεντ Ασταίρ, Βέρα Έλλεν, Νίκολας Μπράδερς, Φρανκ Σινάτρα, Βαν Τζόνσον, Μίτζι Γκέινορ, Λέσλι Καρόν κ.α.

• Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα μουσική συνύπαρξη μας επιφυλάσσουν η Σοφία Κυανίδου (σοπράνο) και ο Δημήτρης Γιάκας (πιάνο) την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, με μια συναυλία που τιτλοφορείται Regine tradite – Έρωτες στα παρασκήνια (Μ2 – Φουαγιέ). Επιμελείται τα κείμενα και αφηγείται η Άσπα Θεοχάρη. Θα παρουσιαστούν έργα Monteverdi, Purcell, Händel, Rossini, Καρρέρ, Donizetti και Saint-Saëns.

• Την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ο Νίκος Κυριόσογλου (πιάνο) θα εκτελέσει Μεγάλα έργα του διαχρονικού ρομαντισμού (Μ2 – Αιμίλιος Ριάδης). Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει την Παρτίτα για πιάνο Αρ. 6 σε Μι ελάσσονα, BWV830 του Bach, το Faschingsschwank aus Wien, Έργο 26 του Schumann και τη Σονάτα για πιάνο σε Σι ελάσσονα, S. 178 του Liszt.

• Με περισσότερες από κάθε άλλη φορά χορωδίες από όλη την Ελλάδα, το 6ο Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών (17-21 Φεβρουαρίου) ανοίγει τις πύλες του και στις σχολικές χορωδίες, σε μια βραδιά αφιερωμένη στη σχολική χορωδία, με τη συμμετοχή επιλεγμένων σχολικών χορωδιών Δημοτικών και Γυμνασίων – Λυκείων. Η φετινή προσκεκλημένη, Sanna Valvanne, Μαέστρος και μουσικοπαιδαγωγός (Φιλανδία – Η.Π.Α.), θα παρουσιάσει με τις εργαστηριακές χορωδίες ένα πρόγραμμα χορωδιακής μουσικής από όλο τον κόσμο, με πολύ αυτοσχεδιασμό, χορό και κίνηση, με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ ανήκει στην Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου.
xorod1

Τί σε μέλλει εσένανε από πού είμαι εγώ… θα αναλογιστεί το κοινό την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, σε μία παράσταση όπου η Κρήτη συναντά τη Σμύρνη (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του “Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά”.
Κρήτη και Σμύρνη… δύο τόποι με έντονους ιστορικούς δεσμούς, σταθμοί της Δράσης “Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά”. Το βραβευμένο μουσικό video του Ερωτόκριτου με τη συμμετοχή 77 καλλιτεχνών και το μουσικό video – αφιέρωμα / ντοκυμαντέρ στη Σμύρνη με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες, γίνονται παράσταση και μεταφέρονται στη σκηνή του ΜΜΘ, με σημαντικούς συντελεστές και πλούσιο οπτικό υλικό.
Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Κοραή Δαμάτη και τα σκίτσα του Soloup. Συμμετέχουν οι Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης (τραγούδι, λύρα), Ελένη Βουγιουκλή, Σουζάνα Βουγιουκλή, Αρετή Κετιμέ, Fide Köksal (τραγούδι), Δημήτρης Μπάσης (τραγούδι), Γιώργος Μπαγιώκης (τραγούδι), Μάνος Πυροβολάκης (τραγούδι, λύρα). Παίζουν οι μουσικοί: Κωστής Αβυσσινός, Κυριάκος Γκουβέντας, Πάνος Δημητρακόπουλος, Βαγγέλης Καρίπης, Τάκης Φραγκούς. Συμμετέχει ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης.

• H Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής για τη σεζόν την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου (Μ2 – Αιμίλιος Ριάδης). Με σολίστα τον Τραϊανό Παπαδόπουλο (κόρνο) η Ορχήστρα θα εκτελέσει τη Συμφωνία Αρ. 39 σε Σολ ελάσσονα του Haydn, το Κοντσέρτο για κόρνο και ορχήστρα Αρ. 3 σε Μι ύφεση μείζονα, K. 447 του Mozart και το Legends, Έργο 59, B. 122 του A. Dvořák. 

• Στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικής Δωματίου ο Vladimir Mendelssohn (βιόλα) θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου (M2 – Αιμίλιος Ριάδης) εκτελώντας το Κουιντέτο με πιάνο σε Φα ελάσσονα, Έργο 34 και το Σεξτέτο Εγχόρδων Αρ. 2 σε Σολ μείζονα, Έργο 36 του Brahms. Στη συναυλία που τιτλοφορείται Vladimir Mendelssohn & Friends θα τον συνοδέψουν ο Γιώργος Κανδυλίδης (βιολί), Παύλος Μεταξάς (βιόλα), Χρήστος Γρίμπας (βιολοντσέλο) και Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης (πιάνο). Στη συναυλία θα συμμετάσχουν και μέλη της MOYSA – Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη το προγράμματος Creative Europe.

• Οι παραστάσεις του έργου Σμύρνη μου αγαπημένη που αγαπήθηκε από το κοινό, έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Παρασκευή 4 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής).
xorod2

• Η πιο πρόσφατη παρουσίαση του λυρικού έργου Norma του V. Bellini έγινε στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 2015 στο Μέγαρο Μουσικής. Μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε η συγκεκριμένη παραγωγή θα επαναληφθεί την Παρασκευή 4 Μαρτίου (Μ2 – Αιμίλιος Ριάδης).
Η μουσική διεύθυνση είναι του Χρήστου Κτιστάκη, η σκηνοθεσία της Κασσάνδρας Δημοπούλου και οι φωτισμοί του Φίλιππου Μοδινού.

• Τo Σάββατο 5 Μαρτίου θα προβληθεί σε ζωντανή μετάδοση από την ΜΕΤ η όπερα του G. Puccini Manon Lescaut. Η Kristine Opolais και ο Jonas Kaufmann εμφανίζονται στους ρόλους των άτυχων εραστών γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η Μανόν Λεσκό (Manon Lescaut), η παθιασμένη προσαρμογή που έκανε ο Puccini στο κλασικό μυθιστόρημα, για μια επαρχιωτοπούλα με ελεύθερο πνεύμα που γίνεται η ψυχή του Παρισιού. Η νέα σκηνοθεσία του Sir Richard Eyre, τοποθετημένη στη δεκαετία του ’40, τον φέρνει ξανά σε μια συνεργασία με τον σκηνογράφο Rob Howell, τον συνεργάτη του σε πρόσφατες παραγωγές της ΜΕΤ όπως οι Le Nozze di Figaro, Werther και Carmen. Ο πρώτος Μαέστρος της ΜΕΤ, Fabio Luisi, διευθύνει τη νέα σκηνοθεσία, με τον Massimo Cavalletti στον ρόλο του Λεσκό, του εξαδέλφου της Μανόν, και τον Brindley Sherratt στον ρόλο του Ζερόν, του ηλικιωμένου πλούσιου εραστή της.
Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Antenna Group.

Αφιέρωμα στην Caterina Valente, τη δημοφιλέστερη στη χώρα μας, μεταπολεμικά, “Γερμανίδα” ηθοποιό, τραγουδίστρια και χορεύτρια, θα πραγματοποιήσει ο Λευτέρης Κογκαλίδης τη Δευτέρα 7 Μαρτίου (Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ). Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον “Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης”.
Στο αφιέρωμα θα παρουασιαστούν αποσπάσματα από τις ταινίες Μπονζούρ Κατρίν (1955), Αγάπη, Xορός και 1000 Tραγούδια (1955), Αυτοκρατορική Πρόσκλησις (1956), Καζινό ντε Παρί (1957), Καλώς Ήλθες Κατερίνα (1957), Ξανάρθαν τ’ Αηδόνια (1958) Πρόσκλησις στον Πύργο των Ονείρων (1958), Ένα Φιλί, Ένα Τραγούδι, Ένας Χορός (1959), Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1962).
Η 84χρονη σήμερα καλλιτέχνις έγινε γνωστή και από τις δισκογραφικές επιτυχίες της, όπως η Malagueña, η πρώτη ηχογράφησή της με παγκόσμια απήχηση. Μολονότι γεννήθηκε στο Παρίσι από Ιταλούς γονείς, θεωρείται από πολλούς Γερμανίδα, αφού οι ταινίες της είναι γερμανόφωνες όπως και οι περισσότερες δισκογραφικές επιτυχίες της. Έχει ηχογραφήσει στα ελληνικά δύο συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα.

• Μια περιπλάνηση στο πιο αγνό, ρομαντικό κομμάτι της τέχνης του Γερμανικού τραγουδιού θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό την Τρίτη 8 Μαρτίου (Μ1 – Φουαγιέ) με τη συναυλία Fragile [Μορφή: Γυναίκα].

Σε ένα ταξίδι στη διάρκεια του οποίου το ασυνείδητο πάλλεται, η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και η πιανίστα και Μαέστρος Ζωή Ζενιώδη θα μας φέρουν σε επαφή με εκείνες τις γυναίκες που ενέπνευσαν δημιουργούς και τέχνες. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

• Ρεσιτάλ για κιθάρα και φωνή θα πραγματοποιήσει ο Παναγιώτης Μάργαρης την Τετάρτη 9 Μαρτίου (Μ2 – Αιμίλιος Ριάδης). Σε μία μουσική πολυσυλλεκτικότητα με τους ήχους της κιθάρας του διεθνούς φήμης δεξιοτέχνη, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ταυτίσουν μελωδίες σημαντικών δημιουργών με ένα χώρο σημαίνοντος συμβολισμού.

• Μια βραδιά με τρελό κέφι και ξέφρενο ρεπερτόριο, με μία MOYSA όπως δεν την έχουμε δει και δεν την έχουμε ακούσει μέχρι τώρα, θα απολαύσουμε το Σάββατο 12 Μαρτίου σε ένα Carnival Concert (M2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Την MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης διευθύνει η Ζωή Ζενιώδη. Δωρητής της MOYSA είναι το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.

• Την Τετάρτη 16 Μαρτίου η Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, θα πραγματοποιήσει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Στη συναυλία συμμετέχει η σοπράνο Séverine Maquaire και η πιανίστα Μαριλένα Λιακοπούλου. Η Ορχήστρα θα εκτελέσει έργα Beethoven, Berlioz, Mendelssohn και Bartók. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.

• Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει το νέο του έργο με τίτλο Συμπόσιον, την Παρασκευή 18 Μαρτίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών με μελοποιημένα ποιήματα από τον Όμηρο και τον Ευριπίδη μέχρι τον Καβάφη και τον Ρίτσο, με θέμα το κρασί και τον έρωτα. 

• Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου το Zz Jazz Quartet πρόκειται να παρουσιάσει το Zz music project (Μ2 – Μπαρ). Το συγκεκριμένο project αφορά μουσική διασκευασμένη από τον μουσικό και τρομπετίστα Χρήστο Αναστασιάδη, με επιρροές από τους Miles Davis, “Dizzy” Gillespie, “Freddie” Hubbard, Roy Eldridge κ.α. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής”.
xorod7

• Το Κουαρτέτο “Μάρκος” θα παρουσιάσει μια ορχηστρική απόδοση των τραγουδιών του Μάρκου Βαμβακάρη την Τετάρτη 23 Μαρτίου σε μια συναυλία που τιτλοφορείται Markos Electric (Μ2 – Μπαρ). Ο ίδιος ο Βαμβακάρης είχε πει: “Αυτός ο κόσμος θέλω να γίνει ο εξομολόγος μου και πιστεύω ότι όλοι αυτοί για τους οποίους έχω γράψει και γράφω μα και θα γράφω εκατοντάδες τραγούδια, θα με συγχωρέσουν.”

• Το Plaza Ensemble ερμηνεύει μουσικά την ποίηση του Fernando Pessôa την Κυριακή 27 Μαρτίου (Μ2 – Φουαγιέ). Το ensemble μαζί με την Έλσα Μουρατίδου και τον ηθοποιό Τάσο Παπαναστασίου, ερμηνεύει μια σειρά συνθέσεων, τραγουδιών και αυτοσχεδιασμών, συμπλεκόμενων μουσικά με ποιήματα και κείμενα του Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσσόα, τα οποία παρουσιάζονται με συνδυασμό θεατρικής απόδοσης και οπτικο-ηχητικού κολάζ.

• Μια σημαντική συνάντηση επί σκηνής… μακράς πνοής, θα έχουν ο Νίκος Ξυδάκης (φωνή) και ο Γιώργος Ανδρέου (πιάνο) την Δευτέρα 28 Μαρτίου (Μ2 – Μπαρ). Η εκδήλωση είναι μια συμπαραγωγή με την Τεχνότροπον – Artway.

• Συναυλία βραβευθέντων του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μαρτίου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης (Μ2 – Αιμίλιος Ριάδης).

• Η Kristine Opolais ερμηνεύει σπαρακτικά τον ομώνυμο ρόλο στη Μαντάμα Μπάτερφλαï (Madama Butterfly) για πρώτη φορά στις Live in HD μεταδόσεις, στην περίφημη σκηνοθεσία του 2006 του Anthony Minghella, την Κυριακή 3 Απριλίου (Μ2 – Αιμίλιος Ριάδης). Ο Roberto Alagna ερμηνεύει τον υποπλοίαρχο Πίνκερτον, τον εγωιστή αξιωματικό που τσακίζει τα ερωτικά όνειρα της Μπάτερφλαï. Ο Mαέστρος Karel Mark Chichon κάνει το ντεμπούτο του διευθύνοντας ερμηνευτές που περιλαμβάνουν τη Maria Zifchak στον ρόλο της Σουζούκι και τον Dwayne Croft στον ρόλο του Σάρπλες.
Η όπερα θα προβληθεί σε μαγνητοσκόπηση. Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Antenna Group.

Tom Waits: A Little Drop of Poison… μια μοναδική μουσική παράσταση που αφορά το μουσικό και ποιητικό έργο του Tom Waits θα παρουσιάσει η Γεωργία Συλλαίου τη Δευτέρα 4 Απριλίου (Μ2 – Μπαρ).

• Αφιέρωμα στον κορυφαίο κωμικό Ντάνυ Καίη θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 11 Απριλίου ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης, με υλικό από το προσωπικό αρχείο του. Θα προβληθούν σε μεγάλη οθόνη αποσπάσματα από 15 ταινίες του και άλλες πηγές, συνολικής διάρκειας 70 λεπτών. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον “Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης”.

• Ο Απόστολος Παληός και ο Στέφανος Νάσος θα παρουσιάσουν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της εργογραφίας για δύο πιάνα σε μια συναυλία που τιτλοφορείται Ρωσικοί χοροί για δύο πιάνα τη Δευτέρα 11 Απριλίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).

• Η συναυλία του συνθέτη Γιώργου Καζαντζή με το έργο του Μικρή Σουίτα σε ποίηση της Κικής Δημουλά, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ρωμανού Παπάζογλου, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και πολλοί Θεσσαλονικείς δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν. Κατ’ απαίτηση λοιπόν του κοινού αλλά και κατ’ επιθυμία της ίδιας της κυρίας Δημουλά, θα επαναληφθεί την Τετάρτη 13 Απριλίου.

• Ο Αντώνης Σουσάμογλου, συνθέτης και Εξάρχων Βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, μετά το Don’t mind the Gap (2007) και το One Night Stand (2011), επιστρέφει στη δισκογραφία και μας προσκαλεί σε μια ατμοσφαιρική “μουσική συνεδρία” με τίτλο Ποιητές με hangover την Παρασκευή 15 Απριλίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Βιώματα που έγιναν στίχοι, εύθραυστες σχέσεις και επικοί χωρισμοί, γυναίκες με μάτια από υδράργυρο, τραγούδια που γεννήθηκαν σε κουρασμένα χαράματα και σε ρημαγμένους σταθμούς μιας ασπρόμαυρης χώρας, μικρά ποιητικά αναλόγια και μπάντες ηλεκτρισμένες.

• Η Εαρινή Συναυλία Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας “Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης” θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Απριλίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Την Χορωδία διευθύνει ο Σωτήρης Αλεβίζος. Χορηγός της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας του “Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης” είναι η Εθνική Τράπεζα.

• Η τελευταία όπερα της “Τριλογίας των Τυδώρ” του Donizetti, Roberto Devereux, επικεντρώνεται στην ενήλικη πια Βασίλισσα Ελισάβετ Α’, που αναγκάζεται να υπογράψει τη διαταγή θανάτου του ευγενούς που αγαπά. H προβολή της όπερας αυτής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Απριλίου, με την υποστήριξη του Antenna Group, σε μαγνητοσκόπηση (M2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).

• Ο Μάκης Στεφανίδης (ηλεκτρική κιθάρα), ο Λάκης Τζήμκας (κοντραμπάσο) και ο Χρήστος Γερμένογλου (τύμπανα), που αποτελούν το τρίο Plan 3, θα εμφανιστούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 18 Απριλίου (Μ2 – Μπαρ). Η συναυλία τους πραγματοποιείται με τον Σύλλογο “Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής”.

• Οι κορυφαίοι μουσικοί των δύο αρχαιότερων και μεγαλύτερων ορχηστρών της Ελλάδας, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, μοιράζονται για πρώτη φορά την ίδια σκηνή, την Τετάρτη 20 Απριλίου, λέγοντάς μας ότι Ό,τι λάμπει… είναι χαλκός (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).

• Το 1o Συνέδριο Σωματικών Μεθόδων για Μουσικούς, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το Σάββατο 23 Απριλίου (Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ) είναι το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη ανοίγει τον δρόμο για την εξειδικευμένη, σύγχρονη και πολυδιάστατη μύηση των μουσικών σε Σωματικές Μεθόδους.

Οι Σωματικές Μέθοδοι θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν από καταξιωμένους Έλληνες μουσικούς οι οποίοι, σε συνδυασμό με τις μουσικές τους ιδιότητες, είναι εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί στις μεθόδους αυτές. Οι συμμετέχοντες σύνεδροι θα ενημερωθούν για τη φιλοσοφία, τη θεωρία και τις εφαρμογές των Σωματικών Μεθόδων στη βελτίωση της μουσικής ερμηνείας και απόδοσης, καθώς και στην αποφυγή και πρόληψη σωματικών, ψυχολογικών και νοητικών προβλημάτων των μουσικών.

Το συνέδριο συντονίζεται από τον Χρήστο Νούλη (πιανίστα, Καθηγητή Πιάνου, Καθηγητή της Τεχνικής Αlexander) και απευθύνεται σε μουσικούς ερμηνευτές, δασκάλους και μαθητές όλων των επιπέδων. Εισηγητές είναι οι: Άννα Τσίτσα-Κούνιο (Πιανίστα, Καθηγήτρια Πιάνου, Καθηγήτρια της Μεθόδου Dr. Ehrenfried “Ολιστική Γυμναστική”), Στυλιανός Τσακαλίδης (Βιολονίστας Καθηγητής Βιολιού, Καθηγητής Yoga), Κώστας-Αχίλλειος Τσιρούκης (Ιατρός, Πιανίστας, Καθηγητής της Μεθόδου Feldenkrais), Πάνος Λαμπρόπουλος (Μουσικός, Ψυχολόγος, Καθηγητής της Μεθόδου Danis, Bois Somato Psychopedagogique), Λόλα Τότσιου (Πιανίστα, Καθηγήτρια Πιάνου, Καθηγήτρια της Μεθόδου Focus Training).

• Στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικής Δωματίου η Ορχήστρα Contra Tempo θα πραγματοποιήσει συναυλία με τίτλο Μακάβριες Ιστορίες, τη Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, θα παρουσιάσει τη Συμφωνία Αρ. a1 σε Ρε μείζονα του Mahler (μεταγραφή για ορχήστρα δωματίου: I. Farrington) και το Mysteries of the Macabre του Ligeti. Σολίστ είναι ο Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα).

• Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον Παράδεισο και μπες μέσα”, είχε πει ο Νίκος Καζαντζάκης. Μέσα από το πρίσμα της φράσης αυτής, ο Πέτρος Κλαμπάνης με το Petros Klampanis Group μετατρέπει τις εμπειρίες του σε μουσικά χρώματα και παραθέτει, την Παρασκευή 6 Μαΐου, μια συλλογή συνθέσεων που για εκείνον αποτελεί μια παλέτα συναισθημάτων, ιδεών και εντυπώσεων από την προσωπική του εμπειρία στη ζωή (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).

• Η φλογερή τραγωδία του Strauss, Elektra, για την αρχαία Ελληνίδα πριγκίπισσα που ορκίζεται να πάρει εκδίκηση, έρχεται στη ΜΕΤ, την Κυριακή 8 Μαΐου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης), στην τελική μορφή της σκηνοθεσίας της από τον θρυλικό σκηνοθέτη Patrice Chéreau, ο οποίος πέθανε το 2014. Ο Esa-Pekka Salonen, που έκανε ένα καθηλωτικό ντεμπούτο στη ΜΕΤ διευθύνοντας την παραγωγή του Chéreau στο Από το Σπίτι των Νεκρών του Janáček’s το 2009, επιστρέφει για να διευθύνει μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών, με επικεφαλής τη Nina Stemme στον ομώνυμο ρόλο της εμμονικής και αιμοδιψούς πριγκίπισσας. Η Waltraud Meier ερμηνεύει τις πρώτες της παραστάσεις στη ΜΕΤ ως Κλυταιμνήστρα, μητέρα της Ηλέκτρας και αντικείμενο της οργής της, με την Adrianne Pieczonka ως Χρυσόθεμη, αδερφή της Ηλέκτρας∙ τον Eric Owens στον ρόλο του Ορέστη, του εξόριστου αδερφού της, και τον Γερμανό τενόρο Burkhard Ulrich, στο ντεμπούτο του στη ΜΕΤ, στον ρόλο του διεφθαρμένου μονάρχη Αίγισθου. Ο παλιός συνεργάτης του Chéreau, Vincent Huguet θα έχει την επιμέλεια της παραγωγής στη ΜΕΤ.
Η προβολή (σε μαγνητοσκόπηση) πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Antenna Group.

• Τη Δευτέρα 9 Μαΐου το Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής).

Το Κουαρτέτο Όπερας Παρισιού θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 9 Μαΐου σε μια συναυλία με τίτλο French Colors (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Το Κουαρτέτο θα παίζει το Κουαρτέτο Εγχόρδων σε Μι ελάσσονα, Έργο 121 του G. Fauré, το Κουαρτέτο Εγχόρδων σε Σολ ελάσσονα, Έργο 10, L 85 του C. Debussy και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ. 6 της Λ. Τόνια. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιήσει σεμινάριο για τα μέλη της MOYSA (Δωρητής της MOYSA είναι το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”).

• Αφιέρωμα στην πρωταγωνίστρια – κολυμβήτρια Έσθερ Γουίλλιαμς θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης, με υλικό από το προσωπικό του αρχείο, διάρκειας 87 λεπτών, τη Δευτέρα 9 Μαΐου (Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ).

• Τη θεατρική παράσταση (περφόρμανς) με τίτλο: “Οι Ναυαγοσώστες: Swim or Die”, που είναι βασισμένη και εμπνευσμένη από το ναυτικό διήγημα του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα και λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Οι Ναυαγοσώστες, θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό την Τετάρτη 11, Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Μαΐου (Μ2 – Φουαγιέ).

• Τα παγκοσμίου φήμης Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης επιστρέφουν στην Ελλάδα με έναν εκπληκτικό θίασο χορευτών που συνδυάζουν αρμονικά τις δύο μεγάλες ρωσικές παραδόσεις, το κλασικό μπαλέτο και το καλλιτεχνικό πατινάζ, με το έργο η Ωραία Κοιμωμένη, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαΐου (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Πρόκειται για μια συμπαραγωγή με την Adam Productions.
xorod3

Η Ωραία Κοιμωμένη, έργο γνωστό και ως το “Μπαλέτο των Μπαλέτων” του Πιοτρ Ίλιτς Τσαïκόφσκι, ακολουθεί πιστά την αρχική βερσιόν του 1890, ενώ ο Konstantin Rassadin, καταξιωμένος και πολυβραβευμένος Ρώσος χορευτής και χορογράφος, μεταφέρει με απαράμιλλη τέχνη την αυθεντική χορογραφία του Marius Petipa στον πάγο, αντικαθιστώντας τις πουέντ με παγοπέδιλα.

Βραδιά χορωδιακής μουσικής με έργα συνθετών του 20ού αιώνα θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 16 Μαΐου η Χορωδία του Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η μουσική διεύθυνση είναι της Μαρίας Έμμας Μελιγκοπούλου. Στο πιάνο ο Νίκος Ζαφρανάς και Φανή Καραγιάννη.

• Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Raoul Grüneis θα εκτελέσει, την Τετάρτη 18 Μαΐου, έργα Beethoven (Συμφωνία Αρ. 5 σε Ντο ελάσσονα, Έργο 67) και I. Moscheles (Κοντσέρτο για φλάουτο, όμποε και ορχήστρα) (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Σολίστ είναι οι: Albert Pae (φλάουτο) και Sezai Kocabiyik (όμποε). Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.

• Ο Ελευθέριος Μισιργής θα παρουσιάσει, τη Δευτέρα 23 Μαΐου, ένα Αφιέρωμα στον Franz Liszt, με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Το ρεσιτάλ τελεί υπό την αιγίδα του “Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer”.

• Τα Χρώματα της Μουσικής θα παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 30 Μαΐου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η συναυλία είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

• Τα 80 Χρόνια Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης θα γιορτάσει η Ορχήστρα την Τετάρτη 1 Ιουνίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η συναυλία είναι μια συμπαραγωγή με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.

• Ο Τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φλάουτου “Νέοι Καλλιτέχνες 2016” θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής) σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

• Τους πιανίστες του αύριο σε ένα αφιέρωμα στη Ρωσική πιανιστική σχολή θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό τη Δευτέρα 6 Ιουνίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Στη συναυλία, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (Τ.Μ.Ε.Τ.) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα παιχτούν έργα των Glinka, Tchaikovsky, Rachmaninoff, Scriabin, Khachaturian, Prokofiev,hostakovich, Gubaidulina και Schnittke.

• Το Σύνολο “Shonorities” παρουσιάζει, την Τρίτη 7 Ιουνίου, ένα πρόγραμμα για τα ιαπωνικά όργανα koto και shō, σε συνδυασμό με γυναικεία φωνή και βιολί (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). To πρόγραμμα, που αποτελείται από μία πρωτότυπη συλλογή έργων ποικίλων τεχνοτροπιών, περιλαμβάνει παραδοσιακή ιαπωνική μουσική με συνοδεία χορού με αυθεντικά ιαπωνικά kimono, νέες μουσικές αναθέσεις καθώς και καθιερωμένα έργα για ποικίλους οργανικούς συνδυασμούς και electronics. 

Η ΣΟΔΘ συναντά τη MOYSA την Τετάρτη 8 Ιουνίου σε μια συναυλία γεμάτη νιάτα και μουσική (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και τη MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (δωρητής MOYSA είναι το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”) διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Βιολί παίζει η Αναστασία Βαϊνά. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe.

• O Omar Faruk Tekbilek & Friends θα παρουσιάσουν, το Σάββατο 11 Ιουνίου, ένα πρόγραμμα με μουσική από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Αιγαίο, μια μουσική συνάντηση στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Inter Show Productions υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.
xorod5

• Η καλλιτεχνική περίοδος κλείνει όπως κάθε χρονιά με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής την Κυριακή 21 Ιουνίου (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συναντά τη MOYSA (Δωρητής της MOYSA είναι το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”). Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Creative Europe.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.tch.gr.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b