MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

I Wonder #3: Τι απεικονίζει το νέο interactive έργο του Bansky;

Μετά την δυστοπική Dismaland και μερικά πρόσφατα έργα στη Γαλλία, ο γνωστός street artist Banksy βρίσκεται και πάλι πίσω στο Λονδίνο όπου μόλις παρουσίασε το νέο του έργο.

Monopoli Team

Στο ολοκαίνουριο mural του, που εμφανίστηκε κοντά στη γαλλική πρεσβεία στο Λονδίνο μετά από αναφορές για ρίψη δακρυγόνων στη «ζούγκλα του Καλαί», βλέπουμε μία νεαρή κοπέλα, την μικρή Τιτίκα (Cosette) από τους «Άθλιους» του Βίκτορος Ουγκώ, με δάκρυα στα μάτια καθώς οι καπνοί από το δακρυγόνο έρχονται κατά πάνω της.

banksy2

Η «ζούγκλα του Καλαί» είναι το ψευδώνυμο που έχει δοθεί -εξαιτίας του συνωστισμού και της εξαθλίωσης- στον καταυλισμό των προσφύγων στην περιοχή Καλαί, στη Γαλλία. Είναι μια άμεση παρατήρηση του Bansky σχετικά με τις πρόσφατες προσπάθειες των γαλλικών αρχών να ισοπεδώνουν μέρος του καταυλισμού –ο οποίος πλέον θεωρείται μη ασφαλής- και να εκδιώξουν περίπου 1.500 πρόσφυγες, χωρίς όμως να υπάρχει καμία σαφής εναλλακτική λύση.

Το νέο εκπληκτικό γκράφιτι του Bansky είναι το πιο πρόσφατο μίας εν εξελίξει σειράς γκράφιτι του βρετανού καλλιτέχνη που επικρίνουν τον χειρισμό προσφύγων και μεταναστών από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης.

Πρόσφατα, είχε ζωγραφίσει μια εικόνα του Steve Jobs σε έναν τοίχο στο καταυλισμό του Καλαί, τονίζοντας ότι ο γίγαντας της τεχνολογίας ήταν γιος Σύριων μεταναστών. Σε μια σπάνια δήλωση του που συνόδευσε το έργο, ο μυστηριώδης καλλιτέχνης είπε λίγο μετά τις τοιχογραφίες που εμφανίστηκαν στο Καλαί: “Συχνά θεωρούμε ότι η μετανάστευση οδηγεί στην εξάντληση των πόρων μίας χώρας, αλλά ο Steve Jobs ήταν ο γιος ενός Σύρου μετανάστη. Η Apple είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο -πληρώνει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε φόρους- και υπάρχει μόνο επειδή επέτρεψαν σε έναν νεαρό άνδρα από την πόλη Χομς να εισέλθει”.

8 jobs 02

Για πρώτη φορά, το γκράφιτι του Bansky είναι διαδραστικό και περιλαμβάνει έναν κωδικό QR στο κάτω μέρος του. Αν οι περαστικοί θεατές κρατήσουν το τηλέφωνό τους πάνω από τον κωδικό, θα συνδεθούν αυτόματα με ένα online βίντεο που δείχνει μια επιδρομή της αστυνομίας σε καταυλισμούς του Καλαί στις 5 Ιανουαρίου. Μπορείτε να δείτε το βίντεο παρακάτω:

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b