MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Urban Diary#3: Ελένη Τωμαδάκη το animation ως αντίδοτο στη βαρεμάρα

Αυτή τη φορά βρίσκομαι στην περιοχή των εξαρχείων και στο cozy σπίτι της Ελένης Τωμαδάκη η οποία μας μιλάει για την αγάπη του animation και μας παρουσιάζει το νέο της πρότζεκτ “Eleni is bored again” .

author-image Πένυ Νικολάου

Η Ελένη είναι ένα κορίτσι μόλις 25 ετών, ασχολείται με το animation εδώ και 4 χρόνια και γι’αυτήν το να σχεδιάζει είναι πια τρόπος ζωής. Έχει μάλιστα ολοκληρώσει δυο ταινίες που έχουν παιχτεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Η ίδια θεωρεί πως για να ζούμε και να περνάμε καλά χρειάζεται να είμαστε ”εκεί”.  Για το λόγο αυτό ξεκίνησε και το “Εleni is bored again” προκειμένου να εκφραστεί αλλά συγχρόνως να αντιδράσει δημιουργικά στη βαρεμάρα που νιώθουμε συχνά περιμένοντας απλώς το χρόνο να περάσει!

eleni3

Πώς κατάφερες να ξεχωρίσεις από την πλειοψηφία των φοιτητών γραφιστικής και να κλίσεις προς κάτι πιο ιδιαίτερο όπως είναι το animation;
Η αλήθεια είναι πως από πολύ μικρή σε ηλικία έπιανε το χέρι μου, ζωγράφιζα, σχεδιάζα και πάντα ήξερα πως δε θα μπορούσα να ασχοληθώ με τίποτα άλλο. Το όνειρό μου όμως ήταν από την αρχή η σκηνοθεσία και για το λόγο αυτό επέλεξα τη σχολή της γραφιστικής έχοντας τη στο μυαλό μου ως το πιο κοντινό με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Έτσι από τη πρώτη στιγμή που μπήκα στη σχολή ανυπομονούσα για το μάθημα του animation καθώς ήθελα να δουλέψω πάνω στο συνδυασμό εικόνας σε κίνηση μαζί με λόγια και μουσική! Ως τώρα έχω δημιουργήσει δυο ταινίες animation το “Why can’t you just see me” με τη μέθοδο «paint on glass» και το “I WILL” που παίχτηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας και στο Animasyros.

eleni tomadaki6

Τα σκίτσα σου είναι απλά, καθημερινά και εκφράζουν κάθε είδους ανθρώπινα συναισθήματα και αλήθειες· σκίτσα που άνετα θα αποτελούσαν τέχνη του δρόμου- street art. Τα νοήματα που προβάλλουν προέρχονται από την προσωπική σου εμπειρία ή από τη γενική σου παρατήρηση για τον κόσμο;
Τα σχέδιά μου είναι πάντα δημιουργήματα της προσωπικής μου εμπειρίας. Πρέπει να το κάνω γιατί θα σκάσω. Θεωρώ ψέμα να ζωγραφίσω κάτι που αφορά ένα άλλο πρόσωπο, κάτι το οποίο δεν έχω νιώσει και δεν το έχω περάσει η ίδια. Έτσι ξεκινάω πάντα από εμένα, από ένα δικό μου συναίσθημα και είτε το παρουσιάζω ακριβώς είτε το μεγαλοποιώ· υπερβάλλω, δραματοποιώ. Θεωρώ λοιπόν πως δε γίνεται να συγκινήσεις κάποιον άλλο αν δεν έχεις ανακαλύψει πρώτα τι είναι αυτό που συγκινεί και “αγγίζει” πρώτα εσένα. Αν και τα σκίτσα φαίνονται πολύ απλά, την ίδια στιγμή για μένα βγάζουν ένα πολύ δυνατό συναίσθημα και αυτό είναι που προσπαθώ.
eleni is bored2

Όπως καλά χειρίζεσαι το γραμμικό ύφος έτσι χειρίζεσαι και το χρώμα και το φωτορεαλισμό. Είναι η συγκεκριμένη περίοδος που προτιμάς το linear σκίτσο ή έχεις καταλήξει οτι κλίνεις προς αυτό;
Μπορώ να πω πως προτιμώ το μίνιμαλ στυλ, τις απλές γραμμές και τη λιτότητα καθώς θεωρώ πως όσο πιο σκέτο και απλό είναι ένα σχέδιο τόσο μεγαλύτερη αμεσότητα και συναισθηματισμό εκφράζει. Αντίθετα όταν υπερφορτώνεις τα σκίτσα σου με χρώματα και σκιές χάνεται η συγκέντρωση σε αυτό που θες να δείξεις καθώς εμπλέκονται πολλά διαφορετικά στοιχεία, επικρατεί μια σύγχηση και το νόημα που προσπαθείς να εκφράσεις δε γίνεται αντιληπτό από τους άλλους. Για το λόγο αυτό προτιμώ τα απλά και ξεκάθαρα σχέδια και χρησιμοποιώ το χρώμα εκεί που θέλω να εκφράσω την ένταση του συναισθήματος.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζεις κάποιο πρότζεκτ;
Αυτή τη στιγμή κάνω το “Eleni is bored again” το οποίο το ξεκίνησα αφενός διότι είχα στο μυαλό μου να κάνω κάτι το οποίο να μπορώ να το εξελίξω και να ζήσω από αυτό στο μέλλον αλλά κυρίως δίοτι ήθελα να ασχοληθώ με κάτι που θα είχε feedback από τον κόσμο. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω ένα πρότζεκτ που να είναι διαδραστικό, κάτι σαν παιχνίδι με το κοινό. Με τον τρόπο αυτό έφτιαξα αντίστοιχη σελίδα στα social media (Facebook, Instagram) όπου ανεβάζω σχεδόν καθημερινά καινούρια σχέδια τα οποία έχουν μέχρι τώρα μεγάλη ανταπόκριση.

eleni tomadaki

Στο τελευταίο σου λοιπόν πρότζεκτ “Eleni is bored again” σχεδιάζεις τον εαυτό σου. Πόσο συχνά βαριέσαι στην προσωπική σου ζωή και τί είναι αυτό που σε κάνει να βαριέσαι στους ανθρώπους;
Βαριέμαι συνέχεια. Όταν λέω βαριέμαι, εννοώ πως η ζωή είναι μια βλακεία που έχουμε κάνει να φαίνεται τόσο πολύπλοκη και ξεχνάμε να είμαστε ‘εκεί’. Βαριέμαι και μένα όταν ξεχνάω και ζω σα ρομποτάκι και βαριέμαι και τους άλλους όταν κάνουν το ίδιο και δείχνουν να μην έχουν πρόβλημα με αυτό.

eleni is bored

Τη δουλειά της Ελένης μπορείτε να βρείτε στους λογαριασμούς της στο Facebook , στο Instagram και στο Behance .

eleni tomadaki4

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b