MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αθάνατες ελληνικές ταινίες στον ΟTE TV

Ένα κανάλι αφιερωμένο στον ελληνικό κινηματογράφο μας προσφέρει ο OTE TV. Το ΟΤΕ Cinema 3 είναι γεμάτο με τα μεγαλύτερα αστέρια και αξέχαστες ταινίες του ελληνικού σινεμά!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, ο OTE TV προβάλλει κωμωδίες και δράματα, που αγαπήθηκαν από το κοινό, με πολύ μεγάλους ηθοποιούς αλλά και πιο ψαγμένες ταινίες, με θέματα από την νεότερη και την αρχαία ελληνική ιστορία, που μας δίνουν μια πιο πλήρη εικόνα για το εύρος του ελληνικού κινηματογράφου.

Ελληνικές ταινίες, κλασικές και σύγχρονες, του χθες και του σήμερα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς διακοπή.

Τετάρτη 24 Ιουνίου

23:30 | Τα Χρόνια της Θύελλας
xronia ths thuellas

Ο Εμφύλιος Πόλεμος μέχρι την μεταπολίτευση ήταν ένα απαγορευμένο θέμα για το ελληνικό σινεμά. Στη συνέχεια, βέβαια, πολλοί κινηματογραφιστές αποτύπωσαν στις ταινίες τους το μεγάλο αυτό ιστορικό τραύμα, που κουβάλησε για χρόνια η ελληνική κοινωνία. Στην βραβευμένη ταινία του 1984 «Τα Χρόνια της Θύελλας» του Νίκου Τζίμα, δυο αντάρτες του ηττημένου ΕΛΑΣ προσπαθούν διασχίζοντας τις τάξεις του εθνικού στρατού να επιστρέψουν σπίτι τους και θυμούνται την ζωή πριν τον πόλεμο και τους αγώνες τους στις τάξεις του ΕΑΜ.

Η ταινία που βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1984 με το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, το οποίο, όπως και την σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Τζίμας. Πρωταγωνιστούν οι: Μιχάλης Σταματάκης, Μενέλαος Ντάφλος και Κατερίνα Κουτρουβίδα

Σάββατο 27 Ιουνίου

18:30 | Ο Ιπποκράτης και η Δημοκρατία
1 ιπποκράτης δημοκρατία

Μολονότι οι ιστορικές ταινίες αποτελούν μεγάλο μέρος της παραγωγής του ελληνικού κινηματογράφου, ταινίες για την αρχαιότητα δεν υπάρχουν πολλές. Η ιστορική ταινία με θέμα τον Ιπποκράτη σε σενάριο Γεωργίου Ρούσσου και σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα που προβλήθηκε το 1972, έχει ενδιαφέρον και μόνο για την σπανιότητα του είδους της.

Η ταινία αφηγείται τη ζωή και οι αγώνες του ιδρύματος της ιατρικής επιστήμης, από τη στιγμή που έρχεται σε σύγκρουση με τους πρωτόγονους θεραπευτές του Ασκληπιείου, στην πατρίδα του Κω, μέχρι τη στιγμή που θα τον καλέσει ο Περικλής στην Αθήνα για να καταπολεμήσει ένα φοβερό λοιμό. Κατ’ απαίτηση της χουντικής λογοκρισίας, ο τίτλος της ταινίας περιορίστηκε σ’ ένα απλό “Ιπποκράτης”. Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Κάτια Δανδουλάκη, Μαίρη Χρονοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Βαγγέλης Καζάν

Κυριακή 28 Ιουνίου

14:15 | Κρυστάλλω
krustallo

Είτε στο θέατρο, είτε στο σινεμά, τα βουκολικά έργα είχαν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του κοινού- κάτι που βλέπουμε να ισχύει ακόμα και σήμερα. Οι λεγόμενες και «ταινίες φουστανέλας» αποτελούσαν στο παλιό ελληνικό σινεμά μια πολύ σημαντική κατηγορία στην παραγωγή ταινιών.

Στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη σε σενάριο του Νίκου Φώσκολου, που κυκλοφόρησε το 1959, ένας πλούσιος κι αδίστακτος τσέλιγκας, ο Κίτσος Μαυρομήτσος, καταδυναστεύει μια ολόκληρη περιοχή και με τα λεφτά του εξαγοράζει ανθρώπους και συνειδήσεις. Νιώθει παντοδύναμος, αλλά ένας φτωχός νέος, ο Λάμπρος, που είναι ερωτευμένος με την όμορφη Κρυστάλλω, ορθώνει το ανάστημά του και διεκδικεί τα αυτονόητα. Ο Κίτσος ζητάει την Κρυστάλλω απ’ τον πατέρα της, τον μπαρμπα-Χρόνη, ο οποίος δέχεται να τον κάνει γαμπρό του, αλλά αγνοεί το γεγονός ότι η κόρη του αγαπάει τον Λάμπρο. Στη συνέχεια, ο Κίτσος σκοτώνει τον μπαρμπα-Χρόνη και φορτώνει το φόνο στον Λάμπρο. Όσο ο Λάμπρος σαπίζει στις φυλακές, ο Κίτσος βρίσκει την ευκαιρία να παντρευτεί την Κρυστάλλω. Όμως ο Λάμπρος δραπετεύει απ’ τη φυλακή και γυρίζοντας στο χωριό, αποκαλύπτει την αλήθεια. Ο Κίτσος βρίσκει την τιμωρία που του άξιζε, καθώς σκοτώνεται κατά τύχη απ’ τα χέρια του ίδιου του αδελφού του. Πρωταγωνιστούν οι: Αντιγόνη Βαλάκου, Στέφανος Στρατηγός, Κώστας Κακκαβάς, Ανέστης Βλάχος, Λάκης Σκέλλας, Εύα Ευαγγελίδου, Αλέκα Στρατηγού, Δέσποινα Νικολαϊδου, Καίτη Χρονοπούλου, Χριστόφορος Νέζερ, Κώστας Χατζηχρήστος κ.α.

15:50 | Λατέρνα, φτώχια και γαρύφαλλο
1λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο

Το πρώτο σίκουελ στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου βρήκε το 1957, σε σκηνοθεσία και σενάριο Αλέκου Σακελλάριου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Το αξέχαστο δίδυμο των λατερνατζήδων Μίμης Φωτόπουλος και Βασίλης Αυλωνίτης, μετά την μεγάλη επιτυχία του «Λατέρνα, φτώχια και φιλότιμο» πριν δύο χρόνια επιστρέφει.

Σύμφωνα με την υπόθεση, ο ένας από τους δύο λατερνατζήδες της ταινίας ‘Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο’ αρρωσταίνει και τα έξοδα είναι αβάσταχτα. Ο άλλος πωλεί τη λατέρνα και, όταν γίνεται καλά ο φίλος του, νοικιάζουν μια ρομβία και συνεχίζουν την ίδια ζωή. Πρωταγωνιστούν: Μίμης Φωτόπουλος, Βασίλης Αυλωνίτης και Τζένη Καρέζη

Δευτέρα 29 Ιουνίου

22:00 | Το Κορίτσι με τα Μαύρα
koritsi me ta maura

Ένα από τα διασημότερα δράματα του πολυβραβευμένου εντός κι εκτός Ελλάδας Μιχάλη Κακογιάννη, έχει στο καστ του το πιο ποιοτικό δίδυμο του ελληνικού κινηματογράφου και της ελληνικής υποκριτικής γενικότερα: την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν. Στο κοινωνικό δράμα του 1956, ο Παύλος (Δ. Χορν), ευρισκόμενος στην Ύδρα για λίγες μέρες ξεκούρασης, ανακαλύπτει τη θλιμμένη ομορφιά της Μαρίνας (Ε. Λαμπέτη) και την ερωτεύεται. Όταν αποφασίζει να μείνει στο νησί μερικές μέρες ακόμη, οι άντρες του νησιού του σκαρώνουν καψόνι, σαμποτάροντας τη βάρκα, στην οποία θα ανέβαινε, με τραγικά αποτελέσματα.

Η ταινία κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας στις ΗΠΑ το 1957 και το Αργυρό Μετάλλιο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας. Για την ερμηνεία της Έλλης Λαμπέτη σε αυτή την ταινία γράφτηκε από τον ξένο Τύπο ότι είναι η Eλληνίδα Γκρέτα Γκάρμπο. Πρωταγωνιστούν: Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν, Γιώργος Φούντας, Θανάσης Βέγγος

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b