MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
21
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πέθανε ο σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος

Ένας πολύ σημαντικός θεατράνθρωπος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Μεγάλη προσωπικότητα του ελληνικού θεάτρου, ο Διαγόρας Χρονόπουλος είχε διδάξει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και τα τελευταία χρόνια στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, στην οποία υπήρξε διευθυντής.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος είχε διατελέσει πρόεδρος της εταιρείας σκηνοθετών, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ το 1939, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1957-1962) και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1957-1960). Το 1965 πήγε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε και εργάστηκε στο Λαϊκό Θέατρο της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε σε ανεξάρτητη ομάδα αντίστασης, ενώ το 1971 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Από τις αρχές του 1966 μέχρι το 1971 ήταν υπεύθυνος του τμήματος οπτικοακουστικών μέσων της ΑΔΕΛ Α.Ε, μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στην Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό, οργάνωσε δεκάδες ραδιοφωνικές εκπομπές συνεχείας και δέκα τηλεοπτικά προγράμματα, σκηνοθετώντας ορισμένα από αυτά.

Από το 1971 ασχολήθηκε με την παραγωγή ταινιών, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών σειρών, τηλεταινιών, διαφημιστικών για την ελληνική τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, στην οποία ήταν Διευθυντής.

Διετέλεσε μέλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Διαφημιστικών Ταινιών Ελλάδος, μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ, διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΤ1, γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995-1997), καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998- 2001), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2001-2005) και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και σε ιδιωτικούς θιάσους καθώς και σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Είχε τιμηθεί για την εν γένει προσφορά του στο θέατρο από τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πάτρας.

Ως διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης υποστήριξε προσπάθειες νέων καλλιτεχνών, ενώ ο ίδιος πρότεινε (τον περασμένο Σεπτέμβριο) τη διάδοχό του Μαριάννα Κάλμπαρη για τη διεύθυνση του Θεάτρου.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 14 Μαρτίου, στις 12:00, στο Α’ Νεκροταφείο.

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος είχε μιλήσει στην κάμερα του Monopoli.gr για την τελευταία παράσταση που είχε σκηνοθετήσει στο θέατρο Τέχνης με τιτλο “Δέρμα στις Φλόγες

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Μια ζωή – Ο μονόλογος μιας μοδίστρας: Η παράσταση με τη Νένα Μεντή στο Βασιλικό Θέατρο
Θεατρικά Νέα
Ο Tiago Rodrigues επιστρέφει στη Στέγη με θέατρο, masterclass και συζήτηση
Δραστηριότητες
10ο Bobos Arts Festival: Μια μέρα στον κήπο του Μεγάρου για όλη την οικογένεια, με τέχνη, φαντασία και παιχνίδι
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Αστόρια»
Εκδηλώσεις
Για ένα Θέατρο των Ιστοριών: Η ομάδα Άναμ(μ)α εγκαινιάζει νέο κύκλο παραστάσεων απέναντι στη βαρβαρότητα της εποχής
Θεατρικά Νέα
Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης είναι ο «Οθέλλος» του Γιάννη Μπέζου
Θεατρικά Νέα
Δεσποινίς Τζούλια: Έλενα Μαυρίδου και Γιάννης Τσορτέκης μαζί στη σκηνή
Θεατρικά Νέα
Έξοδος – Ο Δρόμος προς την Αθανασία: Μία παράσταση για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου
Θεατρικά Νέα
170 τετραγωνικά: Η μεγάλη επιτυχία του Γιωργή Τσουρή επιστρέφει για λίγες παραστάσεις
Θεατρικά Νέα
Ο Δημήτρης Καταλειφός δίνει ζωή στον θρύλο Barrymore
Εκδηλώσεις
Στο Θέατρο: Η νέα παράσταση της Όλιας Λαζαρίδου στο Fougaro Artcenter, στο Ναύπλιο
Θεατρικά Νέα
Δύο ελληνικά έργα “ταξιδεύουν” στη Νέα Υόρκη