MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πέθανε ο σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ένας πολύ σημαντικός θεατράνθρωπος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Μεγάλη προσωπικότητα του ελληνικού θεάτρου, ο Διαγόρας Χρονόπουλος είχε διδάξει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και τα τελευταία χρόνια στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, στην οποία υπήρξε διευθυντής.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος είχε διατελέσει πρόεδρος της εταιρείας σκηνοθετών, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ το 1939, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1957-1962) και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1957-1960). Το 1965 πήγε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε και εργάστηκε στο Λαϊκό Θέατρο της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε σε ανεξάρτητη ομάδα αντίστασης, ενώ το 1971 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Από τις αρχές του 1966 μέχρι το 1971 ήταν υπεύθυνος του τμήματος οπτικοακουστικών μέσων της ΑΔΕΛ Α.Ε, μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στην Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό, οργάνωσε δεκάδες ραδιοφωνικές εκπομπές συνεχείας και δέκα τηλεοπτικά προγράμματα, σκηνοθετώντας ορισμένα από αυτά.

Από το 1971 ασχολήθηκε με την παραγωγή ταινιών, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών σειρών, τηλεταινιών, διαφημιστικών για την ελληνική τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, στην οποία ήταν Διευθυντής.

Διετέλεσε μέλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Διαφημιστικών Ταινιών Ελλάδος, μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ, διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΤ1, γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995-1997), καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998- 2001), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2001-2005) και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και σε ιδιωτικούς θιάσους καθώς και σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Είχε τιμηθεί για την εν γένει προσφορά του στο θέατρο από τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πάτρας.

Ως διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης υποστήριξε προσπάθειες νέων καλλιτεχνών, ενώ ο ίδιος πρότεινε (τον περασμένο Σεπτέμβριο) τη διάδοχό του Μαριάννα Κάλμπαρη για τη διεύθυνση του Θεάτρου.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 14 Μαρτίου, στις 12:00, στο Α’ Νεκροταφείο.

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος είχε μιλήσει στην κάμερα του Monopoli.gr για την τελευταία παράσταση που είχε σκηνοθετήσει στο θέατρο Τέχνης με τιτλο “Δέρμα στις Φλόγες

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Η βραβευμένη παράσταση με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Γιάννη Σαρακατσάνη ξανά στο Θέατρο Ιλίσια
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Ολυμπίων: Ένας νέος πυρήνας πολιτισμού “ανθίζει” στους Κήπους του Ζαππείου
Θεατρικά Νέα
Γιώργος Κιμούλης και Δημήτρης Γκοτσόπουλος συναντιούνται στο «Κόκκινο» του Τζον Λόγκαν
Θεατρικά Νέα
Τα «Ηλιοβασιλέματα» του Μανώλη Χιώτη αλλιώς: Το ανατρεπτικό μπλουζ της παράστασης «Manolis»
Εκδηλώσεις
«Άδειος Χώρος»: Το 2ο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών και Ομάδων διευρύνει τον θεατρικό του χάρτη στην Κυψέλη
Εκδηλώσεις
Μικρή Αυλαία: Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στο 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών
Εκδηλώσεις
8ο Φεστιβάλ «Πάμε Πειραιά! Πάμε Δημοτικό!»: Η μεγάλη γιορτή του πολιτισμού επιστρέφει με ελεύθερη είσοδο
Θεατρικά Νέα
Ο «Ίων» του Ευριπίδη ζωντανεύει στους Δελφούς από τρεις ηθοποιούς
Θεατρικά Νέα
Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο, της Μάρτα Μπουτσάκα στον Μικρό Κεραμεικό
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Τζένη Τζένη»
Θεατρικά Νέα
Μανώλης Χιώτης: Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση για τη ζωή του στον «Ελληνικό Κόσμο»
Εκδηλώσεις
attracted to trees: Η ΑΣΚΤ στην Πειραιώς 260 με μια βραδιά νέων περφορμανς