MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βραδιά αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη στον OTE TV

21 χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού και της μόνης ίσως αξιομνημόνευτης Υπουργού Πολιτισμού, της Μελίνας Μερκούρη. Την Παρασκευή 6 Μαρτίου ο OTE TV στο OTE CINEMA 2 πραγματοποιεί βραδιά-φόρο τιμής στη Μελίνα Μερκούρη: Mία νύχτα με τη γυναίκα που ταξίδεψε την Ελλάδα στις Κάννες, στα Όσκαρ, στον κόσμο!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Στις 10 το βράδυ προβάλλεται η μεγάλη επιτυχία της Μερκούρη “Ποτέ την Κυριακή”, ταινία που γυρίστηκε το 1960 εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Η μυθική  Ίλια, την οποία ερμηνεύει η Μελίνα, είναι μία πόρνη στο λιμάνι του Πειραιά. Έχει όμως κάτι που την κάνει να διαφέρει από τις άλλες πόρνες του λιμανιού. Η Ίλια διαλέγει τους πελάτες της, ενώ όταν έχει παραστάσεις το Ελληνικό Φεστιβάλ και όταν είναι Κυριακή δεν δέχεται ποτέ πελάτες. Ο Αμερικανός Όμερ (Ζιλ Ντασέν), έχοντας μία ιδεαλιστική εικόνα που έχει για την Ελλάδα, θέτει ως σκοπό του να μεταμορφώσει την Ίλια σε έναν άνθρωπο “καθωσπρέπει” διδάσκοντας την κλασική παιδεία. Τελικά αποδεικνύεται ότι οι προθέσεις του Όμερ να αλλάξει την Ίλια δεν είναι και τόσο αγαθές.  

Η ταινία με τις αλληγορικές αναφορές γύρω από τη σύγχρονη Ελλάδα και τη σχέση της τόσο με το αρχαίο της παρελθόν, όσο και με την Δύση, απέσπασε 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ. Ο Μάνος Χατζιδάκις κέρδισε το βραβείο για τα “Παιδιά του Πειραιά”. Επίσης, η Μερκούρη κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στις Κάννες.

Ακολουθεί η “Φαίδρα” επίσης σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν. Στην ταινία του 1962, η Μερκούρη συμπρωταγωνιστεί με τον Άντονι Πέρκινς, πρωταγωνιστή του “Ψυχώ”. Όλο της το βασίλειο για ένα φιλί του Άντονι Πέρκινς, με γεύση αμαρτίας!
1 φαιδρα
Πρόκειται για μια στροφή των Ντασέν και Μερκούρη στην αρχαία τραγωδία. Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από την τραγωδία του Ευριπίδη “Ιππόλυτος” και γράφτηκε από τη συγγραφέα Μαργαρίτα Λυμπεράκη, η οποία μετέφερε το μύθο στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’60.

Σύμφωνα με την υπόθεση, η Φαίδρα (Μελίνα Μερκούρη), δεύτερη σύζυγος του εφοπλιστή Θάνου Κυρίλη (Ραφ Βαλόνε), ερωτεύεται το γιο που έχει ο συζυγός της από τον πρώτο του γάμο, Αλέξη (Άντονι Πέρκινς). Η σχέση των δυο είναι καταδικασμένη από την αρχή αλλά οι δυο τους δεν καταφέρνουν να πνίξουν τα συναισθήματά τους…

Η ταινία κέρδισε μία υποψηφιότητα για όσκαρ καλύτερων κοστουμιών της Ντένης Βαχλιώτη, καθώς και υποψηφιότητα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε δράμα  για την Μελίνα Μερκούρη στις Χρυσές Σφαίρες.

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b