MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
03
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έφυγε από τη ζωή η μούσα του Fellini, Anita Ekberg

Θα τη θυμόμαστε για πάντα να κυκλοφορεί στους δρόμους της Ρώμης, σαν ξανθιά Θεά, στην απαράμιλλη «Γλυκιά Ζωή» (La Dolce Vita) του Federico Fellini.

Η Anita Ekberg
author-image Γιώργος Σμυρνής

H Σουηδέζα ηθοποιός και μοντέλο Anita Ekberg πέθανε σε ηλικία 83 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή σε κλινική της Ρώμης, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

Η Kerstin Anita Marianne Ekberg γεννήθηκε στη Σουηδία, το 1931. Εργάστηκε ως μοντέλο και το 1950 κατέκτησε τον τίτλο «Μις Σουηδία». Το 1951 ταξίδεψε στις ΗΠΑ για τον διαγωνισμό «Μις Κόσμος» και παρόλο που δεν κατάφερε να διακριθεί, κέρδισε ένα συμβόλαιο με την Universal Studios.

anita-ekberg-1

Εμφανίστηκε σε αρκετές ταινίες του Hollywood, πλάι σε διάσημους πρωταγωνιστές, ενώ το 1959 αποφάσισε να συνεχίσει τη σταδιοδρομία της στην Ιταλία.

To 1960 συμπρωταγωνίστησε στη «Γλυκιά Ζωή» του Fellini, στο πλευρό του Marcello Mastroianni. Η σκηνή στη Φοντάνα ντι Τρέβι, όπως και ολόκληρη η ταινία, έχει μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου. Η Ekberg έπαιζε μια νεαρή αμερικανίδα ηθοποιό, σύμβολο του σεξ από το Hollywood. Στην υπέροχη ταινία του Fellini, συμβόλισε τον ερωτισμό, το εφήμερο της αμερικανικής κουλτούρας και την ανέμελη κι επιφανειακή γοητεία ενός νέου κόσμου, που κυρίευε σταδιακά την Ιταλία. 

anita-ekberg-f2

Μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας, η Ekberg συνεργάστηκε με τον Fellini στα φιλμ «Βοκκάκιος» (μία ταινία με 4 ιστορίες, από 4 διαφορετικούς σκηνοθέτες, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Fellini), «Οι Κλόουν» και «Η Συνέντευξη».

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Landman: Ο Μπίλι Μπομπ Θόρτον επιστρέφει στον σκληρό κόσμο του πετρελαίου τον Νοέμβριο στην COSMOTE TV
Cine News
ArtCinema Hydra – second edition: Για τρεις ημέρες η Ύδρα γέμισε τέχνη
Cine News
Το Σόι Σου: Η πιο feel-good τηλεοπτική κωμωδία επέστρεψε – και ήταν όλα όσα περιμέναμε
Cine News
Home Cinema: Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε αυτή την εβδομάδα στην TV
Art & Culture
66o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: “Αυλαία και πάμε!” με Jim Jarmusch και Indya Moore
Cine News
Το "Little, Big, and Far" έρχεται να μας θυμίσει την ομορφιά του σύμπαντος
Cine News
Home Cinema: Οι ταινίες που θα δούμε αυτό το ΣΚ στην τηλεόραση
Cine News
Από το It μέχρι το Final Destination: 10 ταινίες για την απόλυτη Halloween βραδιά
Cine News
Μη γελάτε, θα σας δει ο κόσμος: Ένα τρυφερό ταξίδι γυναικείας αυτοδιάθεσης στο 66ο ΦΚΘ
Cine News
H COSMOTE TELEKOM Μεγάλος Χορηγός του 66ου ΦΚΘ
Cine News
Ατμόσφαιρες στα πόδια μου: Προβολή και ανοιχτή συζήτηση στην Ταινιοθήκη για τη βιωσιμότητα του εδάφους της Γης
Cine News
Gorgonà: Η μεγάλου μήκους ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο 66ο ΦΚΘ