MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
04
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Πέτρος Μάρκαρης πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

ο συγγραφέας και σεναριογράφος Πέτρος Μάρκαρης είναι πλέον πρόεδρος του ΔΣ στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Αυτή ήταν μία από τις τελευταίες αποφάσεις του απερχόμενου υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, καθώς πλέον τη θέση του πήρε ο Κ. Τασούλας.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Επίσης ορίστηκαν, αντιπρόεδρος ο παραγωγός κινηματογράφου Νίκος Σέκερης και μέλη ο σκηνοθέτης Γιάννης Διαμαντόπουλος, ο μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης, η σύμβουλος επικοινωνίας-ΜΜΕ Ελπίδα Σκινδήλια, η ενδυματολόγος-σκηνογράφος Μπιάνκα Νικολαρεΐζη και ο συνθέτης Γιάννης Γλέζος.

Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1937. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή θεατρικών έργων, κινηματογραφικών σεναρίων και τηλεοπτικών σειρών, καθώς και με μεταφράσεις λογοτεχνικών και θεατρικών έργων (μετέφρασε και σχολίασε και τα δύο μέρη του Φάουστ του Γκαίτε).  Η σχέση του με το σινεμά είναι έντονη, καθώς έχει σημαντικό έργο ως σεναριογράφος.  Η εργογραφία του περιλαμβάνει τα σενάρια (συνήθως σε συνεργασίες) των ταινιών Μέρες του 36 (1972), Ο Μεγαλέξανδρος (1980), Το μετέωρο βήμα του πελαργού (1991), Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995), Μια αιωνιότητα και μία μέρα (1998), Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει σε σκηνοθεσίες Θόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς κα το Εραστές στη μηχανή του χρόνου (1990) του Νίκου Παναγιωτόπουλου. 

Τον Ιανουάριο του 2008, ο Πέτρος Μάρκαρης τοποθετήθηκε πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.).  Για το λογοτεχνικό και μεταφραστικό του έργο, ο Πέτρος Μάρκαρης βραβεύτηκε τον Μάιο του 2014 με τον Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της Γερμανίας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα.

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Landman: Ο Μπίλι Μπομπ Θόρτον επιστρέφει στον σκληρό κόσμο του πετρελαίου τον Νοέμβριο στην COSMOTE TV
Cine News
ArtCinema Hydra – second edition: Για τρεις ημέρες η Ύδρα γέμισε τέχνη
Cine News
Το Σόι Σου: Η πιο feel-good τηλεοπτική κωμωδία επέστρεψε – και ήταν όλα όσα περιμέναμε
Cine News
Home Cinema: Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε αυτή την εβδομάδα στην TV
Art & Culture
66o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: “Αυλαία και πάμε!” με Jim Jarmusch και Indya Moore
Cine News
Το "Little, Big, and Far" έρχεται να μας θυμίσει την ομορφιά του σύμπαντος
Cine News
Home Cinema: Οι ταινίες που θα δούμε αυτό το ΣΚ στην τηλεόραση
Cine News
Από το It μέχρι το Final Destination: 10 ταινίες για την απόλυτη Halloween βραδιά
Cine News
Μη γελάτε, θα σας δει ο κόσμος: Ένα τρυφερό ταξίδι γυναικείας αυτοδιάθεσης στο 66ο ΦΚΘ
Cine News
H COSMOTE TELEKOM Μεγάλος Χορηγός του 66ου ΦΚΘ
Cine News
Ατμόσφαιρες στα πόδια μου: Προβολή και ανοιχτή συζήτηση στην Ταινιοθήκη για τη βιωσιμότητα του εδάφους της Γης
Cine News
Gorgonà: Η μεγάλου μήκους ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο 66ο ΦΚΘ