MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
03
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Προβλήθηκε στις Κάννες η “Xenia” του Πάνου Κούτρα: Τι έγραψαν οι ξένοι κριτικοί για την ταινία;

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η ελληνική ταινία «Ξενία» του Πάνου Κούτρα προβλήθηκε χτες στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του 67ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών. Ο Κούτρας («Στρέλλα») αφηγείται την πορεία δυο έφηβων, δεύτερης γενιάς Αλβανών, που, όταν η μητέρα τους πεθαίνει, ξεκινούν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη για να βρουν τον πατέρα που τους είχε εγκαταλείψει από πολύ μικρά παιδιά.

author-image

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Είναι μια ιστορία, που δεν έχει τον συνήθη σκοτεινό χαρακτήρα του σύγχρονου ελληνικού σινεμά. Η ταινία μιλάει για κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους, όπως τους μετανάστες, ή ανθρώπους που εντάσσονται σε αρνητικά στερεότυπα, όπως οι ομοφυλόφιλοι, δείχνει σκηνές βίας από τη Χρυσή Αυγή κ.α. Όμως, στη βάση της είναι μια ανθρώπινη ιστορία, για δύο αδέρφια που αναζητούν τον πατέρα τους και το δικαίωμα στο όνειρο. 
pegasus LARGE t 1581 106259204

Για την ταινία έχει δημοσιεύσει κριτική από τις Κάννες το site TheHollywoodReporter. Σε αυτό γράφεται: 
“Μολονότι η ιστορία τελικά είναι πολύ προβλέψιμη και κάπως ελαφριά για να σε κρατήσει σε ολόκληρο το δίωρο και της διάρκειάς της, οι χαρακτήρες, η χημέια και τα προβλήματά τους σε μαγνητίζουν. Αυτό θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια υγιή φεστιβαλική παρουσία της ταινίας στην κατηγορία Un Certain Regard αλλά και ευκαιρίες για παρουσία στους κινηματογράφους, ιδαίτερα σε νεανικά και gay κοινά.”
 

1bunny driven surrealismΗ αρκετά θετική κριτική του Boyd van Hoeij τονίζει ακόμα ότι η ταινία έχει περισσότερο “bunny driven” σουρεαλισμό (πώς να το μεταφράσουμε; Σουρεαλισμό καθοδηγούμενο από ένα κουνέλι;) από τον Donnie Darko, ενώ τον κριτικό ενθουσίασε ο gay μικρός, ο Danny (Κώστας Νικουλή). Για τον ήχο και την εικόνα επίσης έχει θετικά λόγια να πει. Επίσης, κάνει λόγο για προβλέψιμο φινάλε της ιστορίας. 

Η ταινία παρουσιάστηκε σε δημοσιογραφική προβολή και στην Ελλάδα. Θα συμφωνήσω σε γενικές γραμμές με την κριτική του αμερικανικού site. Είναι μια ιστορία ανθρώπινη και καλογυρισμένη, που μπορεί να αγγίξει το κοινό. Αποφεύγονται υπερβολές στον σεξουαλικό προσανατολισμό των χαρακτήρων, αλλά και τα “σημεία χωρίς επιστροφή” (τα σημεία στην πλοκή, που συμβαίνει κάτι “μη αναστρέψιμο”), ώστε να έχει πιο ανάλαφρο τόνο το έργο. 

Πάντως, δεν εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ με τον Κώστα Νικουλή, που μου φάνηκε λίγο υπερβολικός σε κάποια σημεία που προσπαθούσε να συνδυάσει gay νάζι με παιδική αθωότητα. Θεωρώ ότι η ταινία έχει δυνατότητες, αλλά χρειάζεται δουλειά ακόμα στο μοντάζ. Σεναριακά οι διάλογοι είναι καλογραμμένοι, αλλά η ιστορία δεν είναι αρκετά δυνατή, για να σου τραβάει το ενδιαφέρον επί τόση ώρα. Και τα γεμίσματα με χορευτικά και τραγουδάκια ίσως είναι περισσότερα από όσα χρειάζονται κι υπάρχουν κι αρκετά κλισέ στην ταινία. 
Επίσης, το ψυχεδελικό στοιχείο με τα κουνέλι δεν δείχνει τόσο ποιητικό και δυνατό, όσο ίσως θα φιλοδοξούσε ο σκηνοθέτης. 

Η ταινία στην Ελλάδα θα προβληθεί στις 9 Οκτωβρίου του 2014.  H σκηνοθεσία είναι του Πάνου Χ. Κούτρα και το σενάριο των Π. Κούτρα και Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Η Διεύθυνση Φωτογραφίας των Hélène Louvart και Σίμου Σαρκετζή, ενώ η Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Πηνελόπης Βαλτή. Ο ήχο είναι ο Fabrice Osinski και το Μοντάζ του Γιώργου Λαμπρινού.

Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια, στους ρόλους των δύο αδερφών με Αλβανίδα μητέρα κι Έλληνα πατέρα κι επίσης η  Ρομάνα Λόμπατς, ο Αγγελος Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Στάνκογλου σε ρόλο έκπληξη και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Γιώργος Σμυρνής

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Χώρισε Με ΑΕ και ΣΙΑ»
Art & Culture
Ανάλαφρη, σαν τον αφρό της σαμπάνιας: «Belle Époque» στο Μουσείο Β&Ε Γουλανδρή
Art & Culture
Ο Ρομπέν των δασών θέλει να ζήσει στην πόλη των δέντρων
Επίκαιρα
Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Όταν οι Ναζί προχώρησαν στη μεγαλύτερη κλοπή έργων τέχνης στην ιστορία
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Ομόνοια – Μια μυθοπλασία»
Art & Culture
Η Αικατερίνη Παπαγεωργίου αναρωτιέται αν η επίπλαστη ευτυχία θα νικήσει το δικαίωμα στην ελευθερία
Περίεργα
Bella Ciao #53: Μια βόλτα με τον Ροζ Πάνθηρα στο Παρίσι
Art & Culture
«Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη» και οι εικαστικοί συνομιλούν με την ιστορία της
Art & Culture
Καραμπέτη και Χρυσικόπουλος μιλούν για τη «Φόνισσα»
Art & Culture
Η Άννα Καρένινα διεκδικεί την αλήθεια σ’ έναν ψεύτικο κόσμο
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Μικρές ταπεινώσεις»
Επίκαιρα
Bella Ciao #52: «The Orange Plague» – Στην πλάτη του αυτοκράτορα