MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
18
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η κατάκτηση του διαστήματος- Έκθεση στον Ελληνικό Κόσμο

Μια έκθεση που θα μας ταξιδέψει στο διάστημα, «Η κατάκτηση του διαστήματος» μεταφέρεται από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης στον «Ελληνικό Κόσμο» από 22 Μαρτίου. Μέρες και Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Πέμπτη: 09:00 – 13:30, Παρασκευή: 09:00 – 20:00, Σάββατο: 11:00 – 16:00, Κυριακή: 10:00 – 18:00.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Πρόκειται για μία διαδραστική έκθεση για το μέλλον του διαστήματος, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το MadaTech, το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος του Ισραήλ και ταξιδεύει τους επισκέπτες στη Σελήνη, στον Άρη, στους αστεροειδείς και πέρα από αυτούς.  Οι επισκέπτες μπορούν να δουν στην έκθεση:

Ανελκυστήρας διαστήματος στο Νότιο Πόλο της Σελήνης
Ο Δρ. Μαrk Garlick – εικονογράφος και αστροφυσικός- δημιούργησε αυτό το σεληνιακό τοπίο όπου απεικονίζεται ένας ανελκυστήρας διαστήματος που προσεδαφίζεται σε ένα σταθμό στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, ένα τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο και μια μπουλντόζα που σκάβει προς αναζήτηση ηλίου-

Κάψουλα Vostok
Στις 12 Απριλίου 1961, ο πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας και νυν αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα. Πετώντας με ένα απλό διαστημόπλοιο, το Vostok 1, ο Γκαγκάριν μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη που διήρκεσε 108 λεπτά. «Βλέπω τη Γη!», μας είπε από το διάστημα, «είναι πανέμορφη.»

Sputnik
Μεταδίδοντας τα “μπιπ” που έμειναν στην ιστορία, από τις τέσσερις κεραίες επικοινωνίας του, ο Σοβιετικός δορυφόρος Sputnik 1 ταξίδεψε στο διάστημα για τρεις μήνες και ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, καταγράφοντας επιστημονικές μετρήσεις από το διάστημα. Μεταξύ άλλων, κατέγραψε την πυκνότητα των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας, συμπεριλαμβανομένης της ιονόσφαιρας, ενώ μέτρησε και την κατανομή των ραδιοσημάτων

Mars rover: Διαστημικό ρόβερ στον Άρη
Το 2004 δύο πανομοιότυπα διαστημικά ρόβερ της ΝΑSΑ προσγειώθηκαν στον Άρη. Εξοπλισμένα με κάμερες, υπολογιστές και εξειδικευμένες επιστημονικές συσκευές, τα ρόβερ Spirit και Opportunity άλλαξαν ριζικά όσα ξέραμε για τον Άρη, καθώς επιβεβαίωσαν ότι στον πλανήτη υπήρχε κάποτε νερό υγρής μορφής. Το 2011 το Opportunity ανακάλυψε πέτρωμα που περιείχε ψευδάργυρο και βρώμιο. Στη Γη τέτοια στοιχεία υποδηλώνουν ότι κάποτε έρεε ζεστό νερό μέσα από το πέτρωμα. Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει το υδάτινο παρελθόν του Άρη.

Διαστημικό Τηλεσκόπιο Ηubble
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble, που είχε σχεδιαστεί με στόχο να αναβαθμιστεί ενώ βρισκόταν στο διάστημα, διαθέτει εξαρτήματα παρόμοια με χειρολαβές που επιτρέπουν στους αστροναύτες να εκτελούν εργασίες συντήρησης. Αυτό το διόραμα αναπαριστά μια πολύ σημαντική στιγμή του 2009, όταν ο αστροναύτης John Grunsfeld εγκατέστησε τη νέα Wide Field 3 φωτογραφική μηχανή, η οποία πλέον καταγράφει τις περισσότερες από τις υπέροχες εικόνες του Ηubble.

Κατοικία στη Σελήνη της Bigelow
Φτιαγμένο με τοίχους από ενισχυμένο ύφασμα, το μοντέλο σκάφους που μπορεί να επεκταθεί –εδώ σε κλίμακα ένα προς τρία- της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Bigelow Aerospace, μπορεί κάποια μέρα να αποτελέσει το σπίτι αστροναυτών στη Σελήνη.
Διαδραστικό τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο
Όπως όλα τα τηλεσκόπια με υγρό κάτοπτρο, το μοντέλο αυτό αποτελείται από ένα κάτοπτρο που σχηματίζεται με τη βοήθεια ενός ειδικού υγρού που περιστρέφεται αργά σε σταθερή ταχύτητα. Το τηλεσκόπιο αντανακλά και στέλνει το φως προς ένα στόχο, σχηματίζοντας μια εικόνα.
Ανελκυστήρας διαστήματος
Αν οι άνθρωποι δημιουργούσαν μια βάση στη Σελήνη, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να μεταφέρονται υλικά από και προς τη Σελήνη. Ένας ανελκυστήρας διαστήματος που θα μεταφέρει τους ανθρώπους σε ένα διαστημικό σταθμό απ’ όπου θα μπορούν να ταξιδέψουν πίσω στη Γη, θα έκανε το ταξίδι ευκολότερο και λιγότερο δαπανηρό.

Περιήγηση στον Άρη
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την πιθανή ζωή στον Άρη στην ενότητα της έκθεσης “Περιήγηση στον Άρη.” Ο Mars Explorer δίνει στους επισκέπτες μια πρώτη αίσθηση σχετικά με το τοπίο του Άρη μέσω ενός διαδραστικού προσομοιωτή πτήσης.

Mars Explorer
Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να μπουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη και να περιηγηθούν σε σπηλαιώδεις κρατήρες, τεράστια ηφαίστεια και απέραντες κοιλάδες με τον Mars Explorer, μια διαδραστική κονσόλα που κάνει το ντεμπούτο της σε αυτήν την έκθεση.

Διαδραστικό τραπέζι
Ένα διαδραστικό “παιχνίδι” για πολλούς χρήστες δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να μετατρέψουν την κρύα, λεπτή επιφάνεια του Άρη σε έναν πιο κατοικίσιμο και “γήινο” πλανήτη. Με τη βοήθεια ενός τραπεζιού πολυαφής, οι επισκέπτες συνεργάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες ατμόσφαιρας στον πλανήτη, συγκρούοντας αστεροειδείς, για να απελευθερώσουν παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα που θα ενισχύσει το στρώμα της ατμόσφαιρας. Στη συνέχεια δημιουργούν τη βιόσφαιρα μαζί με διάφορες μορφές ζωής, όπως φύκια και αειθαλή φυτά. 

Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος. Τηλ. 212 254 0000, www.hellenic-cosmos.gr
Εισιτήρια: Ενήλικες 7 ευρώ, Παιδιά 4 ευρώ, Οικογενειακό εισιτήριο (2 ενήλικες και 2 παιδιά): 20 ευρώ
Εκτός από οικογένειες, η έκθεση απευθύνεται επίσης σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου καθώς και σε παιδιά Νηπιαγωγείου. Τηλέφωνο επικοινωνίας για επισκέψεις σχολείων: 212 254 0100.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις