MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πώς θα γίνει η Αθήνα πιο φωτεινή; Η ομάδα Beforelight έχει την απάντηση!

Θυμάστε πώς ήταν η Αθήνα πριν ξεκινήσουν να φωτίζονται τα καλαίσθητα κτήρια τις βραδινές ώρες; Όλα μαύρα κι άραχνα. Από τότε όμως που τα κτήρια αναδείχθηκαν με φως, η πόλη άλλαξε όψη.Το φως μπορεί να μεταμορφώσει το αστικό τοπίο, τόσο την ημέρα, όσο και τη νύχτα. Αλλά με τι τρόπους μπορεί να φωτιστεί ακόμα περισσότερο η πόλη μας και πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο; Η ομάδα εικαστικού φωτισμού Beforelight, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με παρόμοιες “δυνάμεις” του εξωτερικού, έχει ένα σωρό σχετικές ιδέες. Αυτές μας προσκαλεί να συζητήσουμε στην ημερίδα Urban Lightscapes, που θα πραγματοποιηθεί στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.Στο μεταξύ, οι Beforelight απάντησαν σε μερικές απορίες μας για τις πολύ ενδιαφέρουσες προοπτικές που προσφέρει η έξυπνη χρήση του φωτός…Συνέντευξη στην Αργυρώ Σταυρίδη

Monopoli Team

Πόσο προσιτές στο κοινό θα είναι οι ομιλίες και παρουσιάσεις της ημερίδας;
Οι ομιλίες θα είναι ιδιαίτερα προσιτές στο κοινό, γιατί ο αστικός φωτισμός είναι στην καθημερινότητα όλων μας, είναι κομμάτι της νυχτερινής εμπειρίας της πόλης. Τόσο η λειτουργικότητα όσο και η αισθητική του δεν επαφίονται σε περίπλοκους μαθηματικούς τύπους αλλά στις αποφάσεις σχεδιαστών και στις ανάγκες των κατοίκων. Επίσης καλλιτέχνες του φωτισμού θα μιλήσουν για το έργο τους και πώς χειρίζονται το φως σε αστικές επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιήσει σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Είναι συνεργάσιμοι οι δημόσιοι φορείς σε αυτό που κάνετε;
Σε επεμβάσεις μας στο δημόσιο χώρο, έχουμε αναπόφευκτα έρθει σε επαφή με τις δημοτικές αρχές, όπου συνήθως οι αρχικές επιφυλάξεις απέναντι σε μια εικαστική επέμβαση σε ένα δημόσιο χώρο δίνουν τη θέση τους σε μια θετική διάθεση και αντιμετώπιση. Γενικά οι περισσότεροι φορείς επιθυμούν τη συνεργασία και τη φιλοξενία δράσεων με τη χρήση του φωτός, αλλά τα κυριότερα εμπόδια που εμφανίζονται είναι γραφειοκρατικά και οικονομικά.

beforelight1Άρα τι γίνεται με το κόστος που έχουν τέτοιες παρεμβάσεις;
Το φως, αν και άυλο, προυποθέτει φωτιστικές πηγές, καλωδίωση, παροχή ενέργειας, τεχνογνωσία και φυσικά σχεδιασμό, τα οποία κοστίζουν. Ιδιαίτερα οι επεμβάσεις σε δημόσιο χώρο έχουν μεγαλύτερο κόστος γιατί τίθενται θέματα ασφάλειας, συντήρησης, ανθεκτικών υλικών και συνεργείων μεγαλύτερων απαιτήσεων. Η τέχνη του φωτός είναι σίγουρα ακριβή, αλλά δημιουργεί μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη, έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει το δημόσιο χώρο. Όμως, ιδιαίτερος φωτισμός δεν σημαίνει απαραίτητα και σπατάλη ενέργειας. Οι καλλιτεχνικές επεμβάσεις είναι ένα πεδίο πειραματισμού και ανάδειξης νέων λύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας και το θέμα αυτό απασχολεί ουσιαστικά τους επαγγελματίες του φωτός, σχεδιαστές και καλλιτέχνες.


Τι κάνουν με το φως σε πόλεις του εξωτερικού;

Πολλές πόλεις του εξωτερικού, ιδιαίτερα στη Γαλλία και στην Ολλανδία, είναι πιο εξοικειωμένες απ’ ό,τι η Αθήνα με το θέμα “αστικός φωτισμός”. Πραγματοποιούνται φεστιβάλ φωτισμού και υπαίθριες εγκαταστάσεις, γεγονός που φέρνει συχνά τους κατοίκους σε επαφή με ένα φωτεινό περιβάλλον διαφορετικό από τον αστικό φωτισμό. To project Urban Lightscapes είναι μια ιδέα που συνδέει την Ελλάδα με άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες, την Ισπανία και την Ολλανδία, με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και το πειραματισμό στον αστικό χώρο.

Οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να παρέμβουν στον φωτισμό της πόλης ή της γειτονιάς τους;
Αυτό είναι το θέμα που διερευνούμε στην ημερίδα! Θα παρευρεθούν καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες του φωτός αλλά και πολίτες της Αθήνας, ώστε να ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος επί του θέματος. Το ζήτημα δεν είναι πώς, αλλά αν υπάρχουν οι βάσεις ώστε να παρέμβει ένας κάτοικος στο φωτισμό της πόλης- γειτονιάς του. Και αυτές είναι οι βάσεις που θέλουμε να θέσουμε στην Ελλάδα.

beforelight2Έχει το project Urban Lightscapes ημερομηνία λήξης ή σκοπεύετε να γίνει θεσμός;
Το project, στα πλαίσια της χρηματοδότησης από το ECF, ολοκληρώνεται στο Μάαστριχτ το 2014. Ωστόσο, εμείς σαν ομάδα θέλουμε να διατηρηθεί το Urban Lightscapes ως πλατφόρμα πειραματισμού και εφαρμογής αστικών φωτιστικών παρεμβάσεων. Έχουμε αρχίσει μάλιστα να σκεφτόμαστε τη συνέχειά του στην Αθήνα. Μετά δηλαδή από το πρώτο του ταξίδι, το project Urban Lightscapes να κλείσει τον κύκλο του επιστρέφοντας στην Ελλάδα με μία ή περισσότερες αστικές εγκαταστάσεις.

Τελικά είναι η Αθήνα μια πόλη φωτεινή;
Η Αθήνα είναι μια πόλη φωτεινή την ημέρα και μάλλον σκοτεινή τη νύχτα, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Δεν επιδιώκουμε πόλεις υπερφωτισμένες ομοιόμορφα, αλλά πόλεις όπου το φως και το σκοτάδι συνυπάρχουν αρμονικά, εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων και διαμορφώνουν μια ταυτότητα ιδιαίτερη σε κάθε δρόμο, γειτονιά και κοινότητα.

Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για την ημερίδα Urban Lightscapes, που πραγματοποιείται στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 4 Νοεμβρίου, εδώ

 
 
{vimeo}http://vimeo.com/77697694#at=0{/vimeo}

Περισσότερα από Πρόσωπα