MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ποιο είναι το αύριο των παραστατικών τεχνών; Διεθνής συνάντηση καλλιτεχνικών φορέων στην Αθήνα

Μια διοργάνωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως για όσους ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες, θα λάβει χώρα στην Αθήνα από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες και επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών (υπεύθυνοι προγράμματος, παραγωγοί κτλ) απ’ όλη την Ευρώπη αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Αθήνα, προκειμένου να γνωρίσουν τους Έλληνες καλλιτέχνες και επαγγελματίες και το έργο τους με στόχο να οριστεί το «ΑΥΡΙΟ» των παραστατικών τεχνών.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Φορέας της διοργάνωσης είναι το Διεθνές Δίκτυο Σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ. Το ΙΕΤΜ (www.ietm.org) είναι μη κυβερνητικός οργανισμός, μία ένωση καλλιτεχνικών οργανισμών (ομάδων θεάτρου και χορού, θεάτρων, φεστιβάλ, κέντρων τεχνών, κέντρων χορού) από διάφορες χώρες του κόσμου.

Τα τελευταία 20 χρόνια, το Διεθνές Δίκτυο Σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ έχει προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στο πεδίο των παραστατικών τεχνών διεθνώς, δημιουργώντας ένα φυσικό χώρο – και στη συνέχεια και ένα δικτυακό χώρο – στον οποίο καλλιτέχνες, παραγωγοί και επαγγελματίες από όλες τις χώρες της Ευρώπης κυρίως, αλλά και άλλων ηπείρων, μπορούν καταρχήν να συνευρεθούν, να γνωριστούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις και σε δεύτερο στάδιο, να ξεκινήσουν μεταξύ τους συνεργασίες, όπως συμπαραγωγές, μετακλήσεις παραστάσεων ή σχεδιασμό κοινών δράσεων.

Το ΙΕΤΜ αναγνωρίζεται και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως οργανισμός που δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο χώρο του πολιτισμού.

Σήμερα, το δίκτυο αριθμεί περισσότερα από 550 μέλη, ανάμεσα στα οποία συναντάμε πολύ σημαντικούς φορείς και καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής όπως το Festival d’ Avignon, το Kunsten Festival des Arts, το Holland Festival, το Oerol Festival, το Tanzhaus NRW, το HAU, τα Ballets C de la B, τους Rosas, τη Needcompany, το TG Stan, το Troubleyn/Jan Fabre, τους Ultima Vez, την Akram Khan Company, τους Forced Entertainment κ.α

Το σημαντικότερο κομμάτι της δραστηριότητας του ΙΕΤΜ είναι οι διαφόρων τύπων συναντήσεις που διοργανώνει, με σκοπό τη δικτύωση των καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χώρου. Οι πλέον σημαντικές είναι τα Plenary Meetings. Κάθε χρόνο το δίκτυο διοργανώνει δύο Plenary Meetings, ένα το φθινόπωρο (Οκτώβριο) και ένα την άνοιξη (Μάρτιο – Απρίλιο). Στα Plenary Meetings συγκεντρώνονται συνήθως όλα τα μέλη, με αποτέλεσμα οι συναντήσεις να αριθμούν περί τους 500 – 700 επαγγελματίες και καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών. Τα Plenary Meetings διοργανώνονται σε διαφορετική κάθε φορά χώρα της Ευρώπης, ώστε τα μέλη του δικτύου να μπορούν να έρχονται σε απευθείας επαφή με τις εθνικές σκηνές της Ευρώπης.

ΙΕΤΜ Αthens 2013
Τίτλος και κεντρικό θέμα του IETM Athens είναι είναι το Αύριο (“Tomorrow”). Οι συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνάντησης θα εστιάσουν στο αύριο του χώρου των παραστατικών τεχνών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Φιλοδοξία της Οργανωτικής Επιτροπής είναι το ΙΕΤΜ Athens να γίνει αφορμή να δημιουργήθούν δίκτυα συνεργασίας και στο εσωτερικό της Ελλάδας, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για νέα μοντέλα παραγωγής, χρηματοδότησης και γενικά, ανάπτυξης των καλλιτεχνών και επαγγελματιών των παραστατικών τεχνών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουν ήδη οργανωθεί ειδικές συναντήσεις, τα λεγόμενα Open Up Days, επάνω στα θέματα των εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, των συνεργειών τέχνης και επιστήμης και της σχέσης ανάμεσα στην τέχνη και στον επιχειρηματικό κόσμο. Οι συναντήσεις αυτές θα συνεχιστούν και τους ερχόμενους μήνες, με στόχο να εξελιχθούν σε δίκτυα μετά το ΙΕΤΜ Athens.

Περισσότερες πληφορορίες για τα Open Up Days μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του busart www.busart.org καθώς και στο blog http://openupdays.wordpress.com/ .

Το IETM Athens διαρκεί από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκειά τoυ πραγματοποιούνται μία σειρά θεματικών συναντήσεων (15 – 20) επάνω σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με το αύριο των παραστατικών τεχνών, καθώς και ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (παραστάσεων και δράσεων), στο οποίο παρουσιάζονται αποκλειστικά δουλειές Ελλήνων καλλιτεχνών του χώρου των παραστατικών τεχνών. Κεντρικός χώρος διεξαγωγής των συναντήσεων είναι η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ενώ μέρος του προγράμματος θα φιλοξενηθεί στους χώρους των Συνεργαζομένων Φορέων του ΙΕΤΜ Athens.

Διοργάνωση
Κύριος Διοργανωτής του ΙΕΤΜ Athens είναι το busart (www.busart.org), Συνδιοργανωτής η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (www.technopolis-athens.com) ενώ συνεργαζόμενοι φορείς είναι το bios (www.bios.gr ), το Βυρσοδεψείο (www.vyrsodepseio.com), το Dance Cutlural Centre (www.dancce.gr) και το Κέντρο Χορού Ντάνκαν (www.duncandancecenter.org).

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΙΕΤΜ Athens
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: Παραστάσεις (Performances), Kαλλιτεχνικές Δράσεις (Καφενεία, Περίπατοι, Συμπόσια) και Δημιουργικές Συναντήσεις (Creative Encounters). Χωρίζοντας το πρόγραμμα στις παραπάνω κατηγορίες, δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερες από 50 ομάδες να παρουσιάσουν με διαφορετικούς τρόπους τη δουλειά τους στο διεθνές κοινό των επισκεπτών.

Παραστάσεις

  • [Πράξη] 21-mneme, από την ομάδα Πρόσχημα, σε χορογραφία Μαρίας Κολιοπούλου
  • Eyes in the color of the rain, από την ομάδα Rootless Root, σε χορογραφία Λίντας Καπετανέα και Jozef Frucek
  • Mockob Celim, από την ομάδα Όχι Παίζουμε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη
  • Mothers, από την ομάδα χορού ΖΙΤΑ, σε χορογραφία Ίριδας Κάραγιαν
  • Self Storage, από την ομάδα Jukstapoz (Cabinet of Curiosity), σε χορογραφία Paul Blackman και Χριστίνας Γουζέλη
  • Spectacle, από την ομάδα Vasistas, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη
  • Αφανής Μνήμη, από την ομάδα Amorphy, σε σκηνοθεσία – χορογραφία Τζένης Αργυρίου
  • Γιοι και κόρες, από την ομάδα Sforaris, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού
  • Μήδεια του Ευριπίδη, από την ομάδα +Δρόμος (ΣυνΔρόμος), σε σκηνοθεσία Φίλιππου Κανακάρη
  • ΔΕΡΜΑ, από την ομάδα ΟΔC, σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου
  • Ωραίοι σαν Βερολινέζοι, από την ομάδα Per-Theater-Formance, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη

Καλλιτεχνικές Δράσεις
Συμπόσια

  • «Αγγελιoφόροι» από την ομάδα Θέατρο Δωματίου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Άντζελα Μπρούσκου
  • «Η χρήση του χορού ως δομικού παραστασιακού στοιχείου στο σύγχρονο θέατρο», Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αλέξης Αλάτσης
  • «Πριν και Μετά», από την ομάδα Yelp Dance Co. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαριέλα Νέστορα
  • «Το παιχνίδι της σιωπής» από την ομάδα ΕΝΤΕΚΑ. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θεοδοσία Σουρέλου

Καφενεία

  • «Καταγράφοντας την κρίση». Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης
  • «Ουτοπία και Κακοτοπιά. Εγώ αν ήμουν… Θα». Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κυριακή Σπανού με τη συμμετοχή εικαστικών, μουσικών και καλλιτεχνών και ομάδων του σύγχρονου θεάτρου
  • Το μέλλον διαρκεί για πάντα. 10 χρόνια, Καλλιτεχνική επιμέλεια: blitz (Αγγελική Παπούλια, Γιώργος Βαλαής, Χρήστος Πασσαλής)
  • «Στιγμιότυπα», καλλιτεχνική επιμέλεια: Ευγενία Τζιρτζιλάκη
  • «Το αύριο στο φλιτζάνι», καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζωή Δημητρίου

Περίπατοι

  • «Έρημη Χώρα», από την ομάδα ΑΣΙΠΚΑ. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ειρήνη Δράκου – Δημήτρης Μπίτος
  • «Η Αθήνα χθες, σήμερα και αύριο», από την ομάδα Ab Ovo και το Bob Theatre Festival και με τη συμμετοχή των ομάδων Ubuntu, Cheek Bones, C for Circus, Patari Project και Χα! Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Σαρακατσάνης
  • «Μεταμόρφωση και Γελοιότητα», από την ομάδα OSMOSIS. Καλλιτεχνική επιμέλεια – ξεναγός: Ευριπίδης Λασκαρίδης

Δημιουργικές Συναντήσεις
Οι Δημιουργικές Συναντήσεις είναι τρεις ειδικές ενότητες μέσα στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΙΕΤΜ Athens – μία για το θέατρο, μία για το χορό και μία για το κουκλοθέατρο και το τσίρκο – κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιλεγμένες ομάδες και καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στους επισκέπτες του ΙΕΤΜ Athens μέσα από την προβολή βίντεο.

Δημιουργική Συνάντηση με το σύγχρονο ελληνικό θέατρο
Angelus Novus (Δαμιανός Κωνσταντινίδης), Anima (Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη), Blind spot, Mag (Κώστας Κουτσολέλος), Nova Melancholia (Βασίλης Νούλας), Oper(O), Violet Louise, Ενα συν Ενα ίσον Ένα (Δέσποινα Σαραφείδου), Θέατρο του Πανικού, 
Κώδικας (Πάνος Παπαγεωργοπούλος), Όριο (Δήμητρα Αράπογλου), Νίκη Ορφανού, Συνεργείο (Γιολάντα Μαρκοπούλου)

Δημιουργική Συνάντηση με το σύγχρονο ελληνικό χορό
Creo (Πωλίνα Κρεμαστά), Lemurius (Κατερίνα Σκιαδά), Quasi Stellar (Αποστολία Παπαδαμάκη), Άρτεμις Λαμπίρη, Λούνα Παρκ (Κοσμάς Κοσμόπουλος), Πλεύσις (Αντώνης Κουτρουμπής), Εύα Πυρνοκόκη, Λία Τσολάκη, Δημιουργική

Συνάντηση με το Κουκλοθέατρο και το Τσίρκο
Equipoiz & Μαραζιώτης, Αντάμαπανταχού, Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα», Κουκλοθέατρο Μέρλιν, Ομάδα Μιμικής και Σωματικού Θεάτρου Πλεύσις

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b