MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Επαγγέλματα που έχουν εξαλειφθεί από το 1850

Η παγκόσμια ύφεση όπως είναι φυσικό επηρεάζει την αγορά εργασίας, ωστόσο οι μεγαλύτεροι οικονομικοί παράγοντες έχουν ήδη αλλάξει δραστικά τα επαγγέλματα τον τελευταίο αιώνα. Η βιομηχανική επανάσταση εξάλειψε σημαντικές θέσεις εργασίας της μεσαίας τάξης και σήμερα τα επαγγέλματα από τα οποία, οι προ-παππούδες μας συντηρούσαν τις οικογένειες τους, έχουν εξαφανιστεί. Δείτε εδώ πια επαγγέλματα δεν γνωρίσαμε ποτέ.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Καπνοκαθαριστής
screen shot 2013-09-04 at 4.45.18 pm

Πρόκειται για στενό συνεργάτη του Άι Βασίλη, που επιθεωρεί και καθαρίζει καμινάδες. Η δουλειά αυτή απαιτούσε συνήθως άτομα με καλή φυσική κατάσταση δεδομένου ότι περιελάμβανε δεξιότητες όπως η αναρρίχηση.

“Διαλεκτές” Κάνναβης
04487r
Πρόκειται για εκείνους που εργάζονταν στη βιομηχανία λινών υφασμάτων, όπου και χώριζαν τα τραχιά μέρη της κάνναβης από τα υφάσματα.

Προξενήτρα
pro3enhtra e3wf
Ήταν κυρίως γυναικείο επάγγελμα που άνθιζε στη δεκαετία του 1950. Εμείς γνωρίσαμε το “επάγγελμα” της προξενήτρας από την Γεωργία Βσιλειάδου, στην ομώνυμη ταινία “Η Προξενήτρα”. Στόχος της προξενήτρας είναι το ταίριασμα δύο ανθρώπων με σκοπό το γάμο. Αν και ακόμα υπάρχουν γραφεία που ασχολούνται σήμερα με αυτή τη δραστηριότητα, ο σκοπός είναι διαφορετικός και κυρίως κερδοσκοπικός.

Γανωμάτης ή Καλαϊτζής
et11012051415
Πρόκειται για αυτόν που γανώνει χάλκινα σκεύη. Επειδή παλιότερα τα σκεύη και κυρίως τα μαγειρικά, ήταν χάλκινα, με την υπερβολική χρήση και το πέρασμα του χρόνου οξειδώνονταν. Έτσι οι ειδικοί τεχνίτες –γανωμάτες, γανωματήδες ή καλαϊτζήδες- τα σκέπαζαν με ένα κασσίτερο για να αποφύγουν τις δηλητηριάσεις.

Αγωγιάτης ή αμαξάς
Amaxas
Οι μετακινήσεις τα παλιά τα χρόνια ήταν δύσκολες και αφού αυτοκίνητα δεν υπήρχαν, οι άνθρωποι έπρεπε να διανύσουν τις αποστάσεις που επιθυμούσαν με τα πόδια ή με τα γαϊδούρια και τα μουλάρια. Το πρόβλημα λυνόταν με το επάγγελμα του αγωγιάτη, ο οποίος κουβαλούσε ανθρώπους και εμπορεύματα στις άμαξες του, κάνοντας καθημερινά δρομολόγια.

Φωτογράφος με camera obscura
3-380
Όσοι διέθεταν camera obscura θεωρήθηκαν πρωτοπόροι της φωτογραφίας. Πρόκειται για μια οπτική συσκευή που προέβαλε απλές εικόνες πάνω σε κάποια επιφάνεια.  Η camera obscura αποτέλεσε την πρώτη φωτογραφική “μηχανή” σε μορφή κουτιού που στη μία άκρη διέθετε γυαλιστερή επιφάνεια και στην απέναντι άκρη μία πολύ μικρή οπή. Σήμερα, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έχουν αντικαταστήσει όχι μόνο τη camera obscura, αλλά έχουν λειτουργήσει κατασταλτικά για τους επαγγελματίες φωτογράφους.

Τσαγκάρης
6-274

Πρόκειται για τους πρώτους κατασκευαστές υποδημάτων, που με παραδοσιακό τρόπο κατασκεύαζαν και επιδιόρθωναν παπούτσια. Σήμερα, το επάγγελμα έχει εξαφανιστεί κυρίως γιατί οι ντουλάπες μας είναι γεμάτες από καινούργια παπούτσια. 

Ασβεστάς
cf83cf84ceb7cebd-cebaceb1ceb8ceaccf81ceb3ceb9ceb1-ceb2cf81cf8dcf83ceb7-cf88ceaecebdcebfcf85cebd-cf84ceb1-ceb1cf81cebdceb9ceac-cf84cebf-1
Κάποτε τα σπίτια είχαν αυλές με μάντρες, οι οποίες για να αντέξουν στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες χρειάζονταν ασβέστωμα. Ο ασβεστάς ήταν αυτός που για να βγάλει το μεροκάματο του, τριγυρνούσε τις γειτονιές και ασβεστώνε τα σπίτια.

Περισσότερα από TOP 10
VIMA_WEB3b