MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τι λέει ο Woody Allen για την Ακρόπολη και την Ελλάδα!

Μια συνέντευξη ποταμό παραχώρησε ο πολύπλευρος καλλιτέχνης Woody Allen στο περιοδικό Esquire, μέσα στην οποία μιλάει για το δέος που ένιωσε σε μια βόλτα του στην Ακρόπολη. Η συνέντευξη δόθηκε για το τεύχος Σεπτεμβρίου 2013, αλλά ήδη το site του περιοδικού έχει δημοσιεύσει αρκετά αποσπάσματά της.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο Woody Allen μιλάει με τεράστιο σεβασμό για την ελληνική αρχαιότητα και ιδίως την κληρονομιά που άφησαν οι Αρχαίοι Έλληνες στο δράμα. Όπως παραδέχεται, αυτό το δέος, του το ενέπνευσε μια βόλτα που έκανε στην Ακρόπολη. 

“Κάναμε μια βόλτα στην Ακρόπολη αργά το πρωί και κοίταξα κάτω προς το θέατρο (το Ηρώδειο) και ένιωσα μια ενότητα. Εννοώ ότι εκεί είναι που ο Οιδίποδας ανέβηκε για πρώτη φορά. Είναι εκπληκτικό για κάποιον που πέρασε την ζωή του στην σόου μπίζνες ή υπηρέτησε την δραματική τέχνη να κοιτάζει το θέατρο, όπου χιλιάδες χρόνια πριν άνθρωποι σαν τον Mike Nichols και τον Stephen Sondheim και τον David Mamet ήταν με χιτώνες και σκέφτονταν ότι δεν μπορούν να κάνουν αυτόν τον στίχο να δουλέψει. Κι ας τον δούλευαν όλη νύχτα. Και να τα βάζουν με τον ηθοποιό, που δεν ξέρει να τα λέει καλά. Ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης και ο Αριστοφάνης.” 

Μίλησε ακόμα για την σχέση του με τις κόρες του, που είναι πλέον στην εφηβεία: “Οι δύο έφηβες κόρες μου με βλέπουν σαν αρχαίο. Αλλά σηκώνομαι πριν από αυτές και τις ξυπνάω για να πάνε σχολείο.”

Για τον φόβο: “Χωρίς φόβο δεν μπορείς να επιβιώσεις”

Για το ταλέντο: “Αν γεννήθηκες με ένα χάρισμα, το να συμπεριφέρεσαι σαν να είναι επίτευγμα είναι λάθος.”

Για τα βιβλία και τον Μάρσαλ Μακλούαν (τον ντετερμινιστή επικοινωνιολόγο, που έμεινε στην ιστορία της επικοινωνίας για την φράση του “το μέσο είναι το μήνυμα”) ο Woody Allen λέει: “Ο Μάρσαλ Μακλούαν προέβλεψε ότι τα βιβλία θα γίνουν αντικείμενα τέχνης κάποια στιγμή. Είχε δίκιο.”

Μίλησε ακόμα για μια φορά, που είχε δείπνο με τον σπουδαίο Σουηδό σκηνοθέτη Ingmar Bergman. “Καθισμένος σε δείπνο με τον Ingmar Bergman ένιωσα σαν ένας μπογιατζής που κάθεται δίπλα στον Picasso.”

Επίσης, θεωρεί ότι δεν έχει καμία ομοιότητα με τον Mel Brooks, αν και τον λατρεύει. Η μόνη ομοιότητα που βρίσκει ανάμεσά τους είναι πως και οι δύο είναι Εβραίοι. 

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b